Înregistrarea producătorilor agricoli în România este reglementată de O.M.580/.2007 şi OM. 698/2007 privind extinderea procedurii de înregistrare a producătorilor sau a depozitelor colective ori centrelor de expediere. Conform acestor ordine este obligatorie înregistrarea producătorilor agricoli care au suprafeţe mai mari de 0,5 ha cultivate cu cartof pentru consum.

Pentru înregistrare producătorii trebuie să completeze formularul – Cerere de inregistrare, care va fi înregistrat în registrul oficial de cereri, şi să depună la dosar  în copie următoarele documente:

a.)    Actul constitutiv*); sau carte de identitate**)

b.)    Certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerţului*)

c.)     titlul de folosinţă (proprietate, arendară, închiriere)(dacă este cazul),

d.)    hărţile parcelelor şi amplasamentul pe anul 2015 (tabelul cu structura culturilor de la APIA)

*) numai în cazul persoanelor juridice

**) numai în cazul persoanelor fizice

Pe baza cererii şi a actelor depuse, Oficiul Fitosanitar Covasna-eliberează un certificat de înregistrare cu un număr individual de înregistrare valabil pentru anul de producţie în care s-a făcut înregistrarea acesta urmănd să fie vizat în fiecare an.

. .

Producătorii înregistraţi în anii anteriori au obligaţia să se prezinte la Oficiul Fitosanitar Covasna şi să depună documentaţia pentru anul 2015 pentru a primi viza anuală.

Producătorilor agricoli care nu sunt înregistaţi la Oficiul Fitosanitar Covasna le este interzisă comercializarea cartofului în afara judeţului Covasna şi în ţările Uniunii Europene conform OUG 136/ 2000-privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale, completată şi modificată prin OUG 201/2008

Conform OUG 201/2008 art.16- se sancţionează cu amendă de la 3000 la 5000 lei efectuarea operaţiunilor de import, export, circulatie intracomunitară, transport şi comercializare a plantelor, produselor vegetale şi altor obiecte care nu respectă exigenţele fitosanitare prevăzute de legislaţia fitosanitară.

În momentul expedierii cartofilor pentru consum pe teritoriul României şi/sau altui Stat Membru al Uniunii Europene, numărul de înregistrare din certificatul de înregistrare trebuie aplicat pe ambalaj sau în cazul cartofilor vrac transportaţi în cantităţi mari, pe vehiculul ce transportă tuberculii de cartof (etichetă eliberată de Oficiul Fitosanitar Covasna) pentru a dovedi că aceştia au fost cultivaţi de un producător înregistrat oficial, sau provin din depozite comune întegistrate oficial sau centre de expediere localizate în zona de producţie, indicând că tuberculii sunt liberi de Ralstonia solanacearum şi că au fost respectate prevederile privind organismele dăunătoare: Synchytrium endobioticum şi Clavubacter michiganensis ssp. sepedonicus, după caz.

În situaţia în care un depozit colecteză cartofi de consum de la mai mulţi producători, acesta trebuie să verifice şi să acepte depozitarea numai a cartofilor de consum etichetaţi care provin de la producători înregistraţi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail