România se află printre statele membre ale Uniunii Europene care nu a înregistrat întârzieri în semnarea Programelor Operaționale 2014 – 2020, a declarat duminică Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica.

Săptămâna aceasta a fost aprobat Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 — 2020, care beneficiază de cea mai mare alocare de fonduri europene, de circa 9,4 miliarde euro (la care se adaugă o cofinanțare națională de circa 2,4 miliarde euro) și este finanțat atât din Fondul European de Dezvoltare Regională, cât și din Fondul de Coeziune.

Tot anul acesta a avut loc și aprobarea oficială a Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, a Programului Operațional Regional, cu o alocare de 7,91 miliarde euro, a Programului Operațional Capacitate Administrativă, cu o alocare financiară de aproximativ 658 milioane euro și a Programul Operațional Capital Uman, cu o alocare financiară de aproximativ 5,05 miliarde euro.

. .

De asemenea, la sfârșitul anului 2014 au fost aprobate de către Comisia Europeană două programe operaționale: Programul Operațional Asistență Tehnică, cu o alocare financiară de aproximativ 251 milioane de euro, și Programul Operațional Competitivitate, cu o alocare financiară de aproximativ 1,58 miliarde euro.

„Aș vrea să reamintesc  faptul că acest guvern a preluat o absorbție de nici 8%. Avem astăzi, in ciuda tuturor criticilor, care sunt inevitabile, 55% absorbție iar în decembrie 2015 ne vom încadra fără dubiu în intervalul 65 — 80%. Așadar, munca serioasă nu se face cu ridicarea poalelor în cap și nici cu acuze nefondate. România are nevoie de seriozitate și de îndeplinirea unor obiective precum cele enumerate mai sus pentru ca vocea sa să fie una demnă si responsabilă”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene.

Marius Nica amintește că regulamentele europene aferente exercițiului financiar 2014-2020 au fost aprobate la finalul lunii decembrie 2013. Conform acestora, în termen de 4 luni, statele membre urmau să trimită spre aprobare acordurile de parteneriat. „România a respectat toate termenele impuse de regulamente și reamintesc faptul că a fost al unsprezecelea stat membru din 28 care a reușit aprobarea acestui document strategic. Totodată, la nivel european nici în acest moment nu sunt aprobate toate programele europene. În concluzie, România nu a înregistrat întârzieri în comparație cu celelalte state membre, ba chiar a făcut o figură frumoasă în cadrul Comisiei Europene”, a mai explicat Marius Nica.

La finele lunii mai, România a înregistrat o absorbție curentă a fondurilor europene, pe cadrul financiar 2007 — 2013, de 54,42%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de nivelul de la finalul lunii aprilie, arată datele publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail