. . Directorul general al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc( IICCMER), Cosmin Budeancă, a afirmat că este nevoie de o implicare mai mare a autorităţilor în ceea ce priveşte susţinerea proiectelor de deschidere a unor muzee privind trecutul recent.

„Dacă ne comparăm cu alte ţări similare din centrul şi estul Europei, suntem puţin în urmă din perspectiva deschiderii arhivelor, din perspectiva muzealizării, pentru că acesta este un aspect important. La fiecare ediţia a simpozioanelor pe care le-am organizat la Sâmbăta de Sus am avut o secţiune dedicată modului de muzeizare a trecutului recent. Din păcate, nu putem să ne lăudăm, între ghilimele spun, cu prea multe realizări în acest domeniu. Sunt proiecte interesante, dar în fază incipientă sau în faze mult prea puţin avansate. Din această perspectivă, o comparaţie cu Ungaria sau Polonia este net în dezavantajul nostru. Cred că este nevoie de un interes mai mare din partea autorităţilor, pentru că astfel de demersuri aduc în primul rând plus valoare şi sunt utile comunităţii. Avem şi noi muzeul de la Sighet vizitat de mii de turişti anual, dar autorităţile locale nu numai de la Făgăraş, unde se doreşte a se realiza un muzeu al rezistenţei din munţii Făgăraş, dar şi din alte oraşe ar putea să vadă potenţialul economic, cultural, dar şi educativ în realizarea unor astfel de muzee”, a declarat, pentru AGERPRES, Cosmin Budeancă.

El a adăugat că există în ţară, în diferite faze, 10 proiecte unde s-ar dori asemenea muzee, însă din păcate foarte puţine sunt în fază avansată. Potrivit directorului IICCMER, după 25 de ani societatea românească ar trebui să aibă maturitatea de a-şi asuma trecutul şi de a conştientiza importanţa de a învăţa din experienţa trecutului. El a arătat că la Praga există un astfel de muzeu înfiinţat din iniţiativă privată, în Polonia este unul tot din iniţiativă privată şi unul cu sprijinul statului, iar în Ungaria sunt două muzee unde s-a implicat statul.

IICMER organizează în perioada 9-10 iulie, la Academia „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, a X-a ediţie a Simpozionului Internaţional „După 25 de ani. Evaluări şi Reevaluări Istoriografice privind comunismul”, la care participă cercetători, istorici, cadre didactice din România, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Polonia.

AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail