A doua ediţie a Festivalului de dans ROMANA se desfăşoară în perioada 10-11 iulie, la Centrul Cultural „Reduta” din municipiu, manifestare care susţine proiectul „Braşov 2021 – Capitală Europeană a Culturii – Oraş Candidat”.

. .
„Pe lângă dansul istoric la ediţia din acest an vom avea şi componenta de dans contemporan. Nu dorim să rămânem încremeniţi în această zonă a patrimoniului tradiţional clasic. Ne dorim din tot sufletul ca în anii care urmează să deschidem Braşovul din punct de vedere cultural, către creaţia contemporană. La un moment dat şi dansurile istorice se vor termina şi atunci dansul contemporan va fi soluţia. Este un eveniment rar şi Braşovul merită un asemenea festival de dans, având în vedere că festivalul de dans istoric desfăşurat în anul 2013, care a fost primul în România de acest fel. După o pauză de un an datorită problemelor financiare reluăm festivalul în acest an cu o dublă componentă, istorică şi contemporană”, a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul Muzeului „Casa Mureşenilor”, Valer Rus, unul dintre organizatorii manifestării.

La rândul lui, directorul Centrului Cultural „Reduta”, Marius Cisar, pe scena căruia se va desfăşura manifestarea culturală, a precizat că în a doua zi a festivalului trupa de dans contemporan CONTRAPTION a Centrului Cultural „Reduta” va prezenta spectacolul „Body Intimacy XENO”, prima producţie de acest gen din Braşov, „un spectacol interesant şi foarte sofisticat cu softuri speciale importate din Franţa, cu proiecţii 3D”.

Costumele folosite de dansatori în prima zi a festivalului sunt costume de epocă din galeria Muzeului „Casa Mureşenilor” şi de la Opera Braşov, alături de peruci, care se înscriu în perioada în care s-a creat dansul ROMANA, 1850.

Festivalul începe vineri, la ora 15,00, cu o paradă a costumelor pe traseul: Modarom – Primărie – Parcul „N. Titulescu” – str. Mureşenilor – str. Michael Weiss – str. Republicii – Piaţa Sfatului, unde vor avea lor demonstraţii de dans istoric.

De la ora 18,00, pe scena Centrului Cultural „Reduta” vor evolua Formaţia Vocal-Instrumentală de Muzică Veche „Anton Pann” din Bucureşti, Ansamblul „Măgura” din Codlea cu dansul de societate ROMANA, Asociaţia „Cavalerii Cetăţilor Bârsei”, care va susţine o reprezentaţie de dansuri istorice. Începând cu ora 19,00, vor avea loc demonstraţii de dansuri istorice cu trupe de amatori: branle, volta, chaconne, bourree, iar de la ora 19,30, Ansamblul de dans Passeggio din Cluj-Napoca va prezenta spectacolul renascentist „Nevestele vesele din Windsor”, de William Shakespeare. Prima zi a festivalului se încheie cu ateliere intractive de dans istoric pentru cei interesaţi să înveţe acest gen de dans începând cu ora 20,30, la Centrul Cultural „Reduta”.

Sâmbătă, între orele 10,00-12,00 vor avea loc ateliere interactive de dans contemporan la Centrul Cultural „Reduta”.

De la ora 18,00, va putea fi urmărit spectacolul „Body Intimacy XENO”, prezentat de trupa de dans contemporan CONTRAPTION a Centrului Cultural „Reduta”, iar de la ora 20,00, dans contemporan prezentat de compania Green Princess& Pantalon Vert din Franţa cu spectacolul „Layer upon layer”.

În anul 1850, la Braşov, apărea un nou dans de societate creat de un român, Iacob Mureşanu. Dansul se numea ROMANA, motivul fiind că acronismul celor şase dansuri care compuneau marele dans formează numele ROMANA. Este vorba despre roza, octavia, mureşana, amata, nimfa şi augusta.

„Aceste dansuri erau inspirate din dansuri populare româneşti, dar şi din dansurile europene ale momentului, din cadril, din polcă. Pentru noi acesta este motivul pentru care de ani întregi avem un program de revitalizare a acestui dans. Am avut o serie întreagă de cursuri de dans pentru elevi, adulţi, vârstnici, iar din anul 2013 am venit cu Festivalul de dans istoric ROMANA, iar din acest an am introdus componenta de dans contemporan”, a explicat directorul Muzeului „Casa Mureşenilor”, Valer Rus.

Organizatorii festivalului de dans ROMANA sunt Consiliul Judeţean Braşov, Muzeul „Casa Mureşenilor” Centrul Cultural „Reduta”. Intrarea la festival în cele două zile este gratuită.

AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail