Pe Ionuţ Bercan, elevul de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” care a obţinut nota 9.98  la examenul de Bacalaureat de anul acesta,   l-am găsit aproape înecat de emoţii şi cu glasul săltând de fericire.

Descris de directorul liceului, care i-a fost profesor de fizică, ca fiind un elev nu foarte extrovertit, dar cu foarte mult bun simţ şi mereu atent, Ionuţ şi-a dedicat ultimul an studiului pentru examenul maturităţii, reuşind să obţină aproape nota maximă la unul dintre cele mai importante examene din viaţa unui elev.

„Mă puteam aştepta la oricine din clasa respectivă să ia note mari, pentru că a fost o clasă bună. A fost atent, nu a greşit. Este un copil care într-adevăr învaţă. Nu pot să spun că este o surpriză deosebită faptul că el a luat notele cele mai mari, pentru că el mereu a mers bine. Cel puţin la fizică a mers înotdeauna bine.Eu fac fizică cu el din clasa a VII-a. Nu este un băiat extraordinar de extrovertit, dar eu m-am înţeles bine cu el întotdeauna şi ştie şi el asta, nu trebuie să spun eu. Trebuie să spun că el este singurul dintre copii care m-a sunat să-mi mulţumească. Este un băiat deosebit”, a declarat prof. Luminiţa Costea.

Am vrut să văd cum se simte primul elev din judeţ şi ce pasiuni are el, aşa că l-am contactat şi am realizat un scurt interviu.

Cum te simţi acum că s-a terminat Bacalaureatul şi te afli în fruntea clasamentului?

Nici nu pot să descriu cum mă simt. Adică, nu m-aş fi aşteptat. Ce puţin la limba română nu m-aş fi aşteptat să iau 10. Parcă nu sunt conştient de nota pe care am luat-o. Am aflat de pe internet…de o oră dau reîmprospătare la pagină să se afişeze rezultatele.

Să înţeleg că limba română ţi s-a părut mai dificilă decât celelalte materii?

Nu zic că mi s-a părut mai grea, dar acolo, în general nu te aştepţi să iei 10 pentru că nu este o ştiinţă exactă ca matematica sau ştiinţele. La limba română ţine de interpretarea elevului şi a profesorului.

Cât te-ai pregătit pentru acest examen? Ai făcut meditaţii sau ai încercat să înveţi singur?

După ce am terminat şcoala m-am pregătit cam 5-6 ore pe zi, iar în timpul şcolii cam o oră-două, dar am începu să mă pregătesc de vara trecută. La matematică şi fizică am făcut meditaţii, iar la română am învăţat de unul singur.

Consideri că Bacalaureatul este un examen important?

Eu cred că este un examen important mai ales pentru cei care vor să meargă la facultate. Mie, de exemplu, îmi trebuie chimie la bacalaurat pentru admitere la facultate, aşa că este important. Vreau să urmez cursurile Universităţii Petrol-Gaze Ploieşti, la inginerie de petrol şi gaze.

De ce ai ales această universitate şi unde te vezi peste 10 ani, după ce vei absolvi  toate formele de învăţământ propuse?

Am ales inginerie de petrol şi gaz, pentru că am auzit că este o meserie destul de frumoasă. Nu este foarte grea, adică poate deveni şi periculoasă, dar este şi destul de bine plătită şi cred că m-aş descurca. Voiam neapărat inginerie. Peste 10 ani probabil voi fi tot în ţară, dar mi-aş dori să lucrez în străinătate. Cu meseria aceasta, dacă voi ajunge să o profesez, mi-aş dori să pot lucra în străinătate dar să rămân cu domiciliul în ţară.

Sistemul de învăţământ din ţară este sistematic blamat. Consideri că există probleme la nivelul sistemului sau al elevului, având în vedere gradul de promovare a Bacalaureatului de la tine de la liceu?

Consider că atât elevul cât şi profesorul are partea sa de vină sau de merit, pentru că sistemul este format şi din profesori şi din elevi. Fără elevi buni, un profesor bun nu se va afirma şi invers.  Sincer, nu sunt foarte mulţumit de sistem şi de aceşti 12 ani de şcoală, de modul în care se face şcoală, de faptul că nu se pune accent pe materiile mai importante în funcţie de abilităţile fiecăruia. În general învăţământul este mult prea teoretizat. Ajungi să înveţi foarte multe lucruri, dar nu înţelegi la ce te ajută pe viitor.

. . Spune-ne, te rog, care sunt pasiunile tale?

Îmi place sportul, de asemenea, îmi plac foarte mult limbile străine şi în timpul liber când mă săturam de învăţat pentru Bacalaureat, încercam să învăţ ceva cuvinte într-o altă limbă, îmi mai plac jocurile pe calculator şi cam atât.

Ştiu engleza, de la şcoală, franceza ştiu puţin, învăţasem greaca şi o ştiam bine într-o perioadă, dar nu prea am mai repetat. Am învăţat şi chineza. Mi-am cumpărat cărţi de pe internat sau am făcut nişte cursuri online.

De ce nu ai ales o facultate de limbi străine ?

Eu consider că limbile străine sunt ceva adiţional. Nu poţi să faci carieră doar ştiind nişte limbi străine. Trebuie să ai abilităţi şi cunoştinţe în alt domeniu.

Ce le transmiţi colegilor tăi de clasa a XI-a, pentru examenul de anul viitor?

Le transmit să nu fie aşa de stresaţi pentru că, eu acum constat că nu aş fi avut de ce să mă stresez atât de mult. Poate că face şi stresul bine, într-o oarecare măsură, pentru că te bagă în priză, cum s-ar zice, dar examenul nu este chiar aşa de greu cum se vede prin ochii unui copil mai mic. Şi eu, în clasa a IX-a sau a X-a eram destul de speriat de Bacalaureat, dar acum pot să spun că puteam fi destul de liniştit.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail