Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică – ARDOR și membri ei – cele 7 asociații regionale, în parteneriat cu Fundația Noi Orizonturi și Asociația de Tineret „Ecou” au lansat miercuri, 1 iulie, proiectul „Building Arguments – Consolidarea asociațiilor de dezbateri din România”. Cu acest prilej, echipa de elevi ce va reprezenta România la Campionatul Mondial de Dezbateri de la Singapore, a susținut o dezbatere demonstrativă.

Conform datelor organizației internaționale IDEA – International Debate Education Association,  România este printre cele mai active țări din Europa prin programele de dezbateri educaționale derulate de ARDOR – organizația care a adus debate-ul în România în anul 1994. De altfel, prin cei peste 500 de elevi care anual dezbat în cadrul Concursului Național „Tinerii Dezbat” inițiat de Ministerul Educației în parteneriat cu ARDOR, România a devenit în 2014 ţara cu cea mai amplă mişcare de dezbateri din Sud-Estul Europei și își menține de atunci poziția de lider de programe de educație non-formală cu peste 1700 de tineri beneficiari în fiecare an.

În cadrul evenimentului de lansare a proiectului ce are ca scop consolidarea mișcării de debate din România, Emanuel Beteringhe – președinte ARDOR a reamintit performanțele obținute de români în campionate mondiale de dezbateri și impactul așteptat al proiectului: „Misiunea noastră în următorii ani este să aducem educația deliberativă în cât mai multe straturi ale sistemului de învățâmânt atât ca metodă de predare cât și ca materie de studiu, continuând astfel pregătirea elevilor ca cetățeni activi pentru democrație participativă, toleranți față de drepturile minorităților.”

Până în martie 2016, partenerii proiectului „Building Arguments – Consolidarea asociațiilor de dezbateri din România” urmăresc extinderea rețelei cu încă două ONG-uri, promovarea opționalului de dezbateri prin acreditarea la Casa Corpului Didactic a unui curs de formare a profesorilor și dezvoltarea unei echipe de 9 formatori naționali, creșterea autonomiei și a capacității de sustenabilitate a cluburilor de debate prin competențe specifice, precum și formularea unei strategii comune de dezvoltare a rețelei pentru următorii 5 ani, refacerea identității vizuale și verbale a ARDOR și realizarea unui studiu de impact.

Evenimentul găzduit la Acuarela a continuat cu dezbaterea demonstrativă susținută de 4 elevi parte a Echipei Naționale de Dezbatere a Romaniei, pe tema: „Ar trebui ca actualul sistem de admitere în liceu să fie înlocuit cu un sistem de admitere bazat pe proximitate geografică.” „Pentru participarea lor la Campionatul Mondial de Dezbateri pentru Elevi din Singapore, am atras finanțări din mediul de business și sprijinul comunității prin formarea unor echipaje de înotători-fundraiseri pe care încă îi puteți susține donând pe platforma Swimathon. . . ”, a menționat Emanuel Beteringhe.

 

 

Informații suplimentare despre proiect:

 

Obiectivul principal al proiectului „Building Arguments” este consolidarea rețelei de ONG-uri și cluburi de dezbateri care alcătuiesc ARDOR, prin întârirea capacității acestora de a acționa coerent și coordonat, cu scopul de a crește impactul și valoarea educațională a mișcării de dezbateri la nivel național.

 

Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, cu o durată de 12 luni şi va fi implementat în perioada 1 aprilie 2015 – 31 martie 2016 în toate țara. Proiectul are o valoare eligibilă totală de 93.698,74 EURO, din care 74.951 EURO valoare eligibilă a finanţării nerambursabile acordată din Fondul ONG.

 

Despre parteneri:

Asociația Română de Dezbateri Oratorie și Retorică (ARDOR) promovează dezbaterile ca instrument educațional, de dezvoltare a abilităților de gândire critică, argumentare și exprimare în public din 1994, anul în care a fost fondată. ARDOR functionează ca o rețea de 100 de cluburi de dezbateri, coordonate de cele 7 asociații regionale membre: ARDOR Banat, ARDOR Muntenia, ARDOR Transilvania, Asociația de Educație Socială, Disputa, Clubul de Dezbateri Academice Iași și Asociația Română de Gândire și Oratorie.

 

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

 

Asociația de Tineret „Ecou” contribuie la crearea cadrului favorabil necesar dezvoltării creativităţii şi iniţiativei tinerilor din Sfântu Gheorghe. Asociația organizează Saint George City of Debate – eveniment la care se strâng, într-un singur weekend, peste 500 de debateri români.

 

 

Raluca Bogdan || strateg comunicare
______________

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail