Agenţii economici care angajează tineri în baza Legii Uceniciei pot beneficia de subvenție. Legea Uceniciei se adresează atât angajatorilor care doresc să organizeze activităţi de ucenicie la locul de muncă, cât şi tinerilor interesați, cu vârsta de peste 16 ani, care, astfel ar avea o şansă în plus de formare profesională. . .

Conform legislației în vigoare, ucenicia reprezintă formarea profesională realizată în baza unui contract de ucenicie la locul de muncă și se organizează pentru calificările stabilite prin legislaţia în vigoare şi pentru ocupaţiile cuprinse în Clasificarea Ocupaţiilor din România, pentru care există standarde de pregătire profesională, respectiv standarde ocupaţionale.
Pot încheia contracte de ucenicie tineri care au cel puțin 16 ani și care nu deţin o calificare pentru ocupaţia în care se organizează ucenicia la locul de muncă.

Contractul de ucenicie este un contract individual de muncă de tip particular, încheiat pe durată determinată în temeiul căruia o persoană fizică, denumită ucenic, se obligă să se pregătească profesional şi să muncească pentru și sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator care se obligă să îi asigure plata salariului în toate condiţiile formării profesionale.

„Ucenicia este o formă de pregătire la locul de muncă (…). Ucenicia înseamnă o angajare la locul de muncă, iar acel loc de muncă trebuie prezentat ca vacant de către angajator”, a spus directorul executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, domnul Kelemen Tibor.

Angajatorul are obligaţia de a asigura resursele materiale, umane şi financiare necesare organizării uceniciei, de a elaborarea unui plan de activitate a ucenicului pentru calificarea pentru care doreşte să angajeze ucenic, dar și de a desemna un coordonator de ucenicie, care să îndrume ucenicul în vederea dobândirii competenţelor profesionale necesare calificării pentru care se organizează ucenicia la locul de muncă. Totodată, angajatorul se obligă să asigure plata salariului.

„Angajatorul trebuie să aibă o relație cu un furnizor de formare, care, la rândul său poate să verifice cunoștințele ucenicului, să îl îndrume, și în cadrul societății trebuie să existe un salariat al angajatorului care coordonează această activitate, un mentor, care cunoaște bine această activitate și poate să transmită efecte asupra tânărului care dorește să fie implicat. Tânărul va beneficia de o pregătire pe diferite durate, în funcție de ocupația pe care dorește să o învețe”, a spus directorul executiv al AJOFM Covasna.

Prin contractul de ucenicie, tinerii pot obţine un loc de muncă cu o durată între un an şi 3 ani,
durata fiind stabilită în funcţie de ocupaţia/calificarea pentru care urmează să se pregătească ucenicul şi de competenţele dobândite anterior de către acesta, fără a putea fi mai mică de: 12 luni, în cazul în care ucenicia se organizează pentru dobândirea unei calificări de nivel 1; 24 luni, pentru nivelul 2; 36 luni, pentru nivelul 3.  La finalul pregătirii, ucenicul va susține un examen de absolvire, pentru obținerea certificatului de calificare profesională.

„La final, ucenicul va participa la o examinare care, prin promovare, va atrage după sine obținerea unui cerificat de calificare profesională care este recunoscut la nivel european”, a spus directorul executiv al AJOFM Covasna.

Subvenții pentru angajatori

Orice persoană juridică/ fizică legal constituită cât și întreprinderile familiale/ individuale pot angaja ucenici. Angajatorul poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie pentru fiecare ucenic angajat, o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referință.

„Angajatorul poate beneficia de subvenție (…), dar trebuie să spunem că va putea avea, astfel, sub mâna lui, un tânăr pe care îl poate forma. Îl va avea pe acest tânăr acolo, timp de opt ore, pe o perioadă de un an, doi sau trei ani de zile și poate să-i imprime acestuia ritmul și cunoștințele care sunt necesare pentru piață. Ucenicul, tânărul, va fi în permanentă deschidere cu ceea ce există în domeniul atelierului, locului de muncă (…). Acel tânăr va fi în contact permanent cu toate elementele meseriei”, a spus directorul executiv al AJOFM Covasna.

***

Datele Agenției Județene arată că județul Covasna nu este fruntaș în ceea ce privește numărul angajatorilor care au angajat tineri în baza legii uceniciei.

Pentru a afla care este părerea agenților economici din județ în ceea ce privește angajarea în baza Legii Uceniciei, am luat legătura cu câțiva dintre aceștia.

 „Ideea acestei legi este bună, însă cred că ar trebui promovată mai mult, ar trebui să se facă întâlniri pentru informare cu privire la această lege…”, a spus un agent economic din Sfântu Gheorghe.

”Nu am prea studiat această lege, dar noi am fi interesați să angajăm, să găsim ucenici în domeniul nostru. Cred că ar trebui insistat pe informare cu privire la această lege”, ne-a spus un agent economic din Târgu Secuiesc.

În momentul de față, AJOFM Covasna este implicată într-un proiect al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), proiect intitulat „Sprijinirea tinerilor prin promovarea uceniciei”, al cărui obiectiv principat constă în creșterea capacității Serviciului Public de Ocupare (SPO) de a implementa măsuri active pentru tineri pe baza promovării unui model de ucenicie la locul de muncă, drept modalitate de integrare a acestora pe piața muncii.

Agenții economici interesați să angajaze ucenici pot obţine informaţii de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail