Cel mai amplu exerciţiu de gestionare a unor situaţii de urgenţă din Harghita şi Covasna a avut loc joi în Rezervaţia Naturală Lacul Sfânta Ana, în organizarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din cele două judeţe. . .

La aplicaţie au participat 200 de pompieri militari şi civili, jandarmi, echipaje SMURD, salvatori montani, operatori telecomunicaţii speciale, dar şi 40 de autospeciale şi utilaje.

În cadrul exerciţiului s-au urmărit mai multe scenarii tactice, cum ar fi un accident rutier cu victime multiple, salvarea unor turişti aflaţi în pericol de înec sau a unor persoane rănite în urma unei explozii accidentale a unor grenade defensive, rămase din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi recuperarea unor turişti rătăciţi pe munte. Pentru stingerea incendiului de pădure s-a cerut ajutorul unui elicopter, care a folosit apă din lacul Sf. Ana, iar în cazul persoanelor rănite în urma unui accident rutier au intervenit şi salvatorii montani, care au scos victimele din prăpastia în care căzuse maşina.

S-au folosit, pe lângă elicopterul Inspectoratului General de Aviaţie, mai multe bărci pneumatice, maşini ale serviciului de descarcerare, la faţa locului fiind prezenţi şi alpinişti, scafandri sau cadre medicale.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, gen. Gheorghe Pop, a declarat că locul nu a fost ales întâmplător, unul dintre motive fiind acela că în urmă cu două săptămâni a avut loc un eveniment real, când un adolescent s-a înecat în Lacul Sf Ana.

„Importanţa exerciţiului este, în primul rand, în a antrena efectivele din toate structurile participante la managementul situaţiilor de urgenţă, în situaţii complexe. Acest loc a fost ales nu întâmplător, ci pentru faptul că în anii anteriori am avut evenimente deosebite, dar şi pentru că reprezintă o zonă protejată de o importanţă deosebită şi, mai ales, în urmă cu două săptămâni am avut un eveniment real. De aceea, am convenit împreună cu Inspectoratul Covasna să executăm un exerciţiu comun, ca să verificăm şi posibilităţile de interoperabilitate între cele două structuri şi a celorlalte structuri participante – jandarmi, poliţişti, salvamont, ambulanţă, off road”, a spus gen. Pop.

La rândul său, reprezentantul  ISU Covasna, Gheorghe Ganea, a punctat faptul că printr-un astfel de exerciţiu, personalul calificat îşi poate demonstra şi perfecţiona deprinderile.

„Având în vedere starea drumurilor, atât din judeţul Covasna şi mai ales în cele trei rezervaţii pe care le avem aici, în zonă, considerăm că este necesar un astfel de exerciţiu şi tocmai din această cauză am marcat punerea în aplicare a planului roşu, atât la nivelul judeţului Covasna cât şi la nivelul judeţului Harghita. Considerăm că prin antrenamentul pe care-l facem acum, personalul calificat să-şi demonstreze capabilităţile, deprinderile şi să-şi perfecţioneze, totodată, aceste calităţi, într-o situaţie reală”, a spus Gheorghe Ganea.

Şi custodele rezervaţiei naturale Lacul Sfânta Ana, Kerezsi Laszlo, consideră că un astfel de exerciţiu este necesar, pentru că în zonă pot apărea oricând situaţii de urgenţă.

„Un astfel de exerciţiu este foarte util şi necesar, pentru că aici se pot produse diverse accidente, înec, se pot rătăci oamenii, plus de asta pot apărea incendii de pădure”, a conchis Kerezsi Laszlo.

AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail