Deputații și senatorii care au fost condamnați definitiv pentru comiterea, în calitate de parlamentar, a unei infracțiuni de corupție nu beneficiază de pensia specială, potrivit proiectului de lege pentru modificarea Statutului parlamentarului adoptat ieri de plenul comun.
Potrivit proiectului de lege, deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard sau în cazul pensionării pe caz de boală, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizație beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.
„Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Camerei Deputaților și Senatului, și se plătește de acestea. Cererea pentru acordarea indemnizației pentru limita de vârstă se depune la Secretariatul general al Camerei Deputaților sau Senatului, după caz. Nu beneficiază de indemnizație deputații sau senatorii care au fost condamnați definitiv pentru comiterea, în calitatea de deputat sau senator, a unei infracțiuni de corupție”, se arată în proiect.
. .
Cuantumul indemnizației se acordă în limita a trei mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară”, se precizează în proiectul de lege.
Indemnizația de parlamentar urmează să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată.
Indemnizația de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Indemnizația este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate și se suportă din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege.
Potrivit calculelor inițiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.
AGERPRES
www.agerpres.ro