Noul tip de îngrăşământ care va fi lansat în curând pe piaţă de SC Azomureş SA, Ureea Granulată, un produs unic zona de Sud-Est a Europei, este un avantaj agronomic şi economic, în sensul că împiedică pierderea în atmosferă a azotului şi are un raport cost-eficienţă mult mai bun decât la alte produse, susţin specialiştii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

Decanul Facultăţii de Agricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca, profesor doctor Roxana Vidican, a arătat la Sinaia, în cadrul unei dezbateri privind perspectiva Azomureş asupra agriculturii româneşti, că există o mare diferenţă între ureea prill, care este acum pe piaţă, şi ureea granulată.

„Avantajul nu e doar economic, ci există un avantaj agronomic. De ce ureea granulată contra clasicei prill? Pentru că marele neajuns al ureei clasice este pierderea de azot în atmosferă în condiţii de secetă, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori în ultimii ani. Atunci, ureea granulată prin sistemul de granulare împiedică tocmai această pierdere în atmosferă a azotului, iar astfel azotul va putea fi preluat şi transformat în azot amoniacal pus la dispoziţia – prin soluţia solului – rădăcinilor plantelor şi valorificată astfel în întregime din îngrăşământ. Cu alte cuvinte, din punct de vedere al nutriţiei minerale granularea oferă avantaje faţă de clasicul produs. Dincolo de avantajele pe care un producător le are sau dincolo de facilităţile pentru producţie, contează din punct de vedere agronomic ce se întâmplă şi cred că ureea granulată e superioară”, a arătat Roxana Vidican.

Inginerul Lajos Vass din cadrul Departamentului de cercetare-inovare al Azomureş a arătat că pierderile la împrăştiere ale ureei granulate sunt foarte mici, ceea ce reprezintă un avantaj economic.

„Fracţiunea redusă de praf face ca precizia de aplicare să crească pentru că produsul nu mai este aşa de sensibil la vânt. Pur şi simplu orice îngrăşământ cu un conţinut mai mare de praf când se aplică e nevoie să fie o atmosferă foarte liniştită, pentru că o adiere minimă de vânt deja influenţează uniformitatea. Prin ureea granulată se evită practic conţinutul de praf. În plus, această uree granulată are o rezistenţa mecanică la strivire – rezistă la o presiune mai mare până se sparge, adică nu se sparge să spunem în timpul transportului, uniformitatea rămâne constantă. Aceasta are încă două caracteristici – creşte precizia de aplicare şi lăţimea de aplicare, adică pe suprafeţe mai mari cu 50% faţă de ureea tradiţională, prill. Deci, avem un coeficient cost-eficienţă mai bun – precizia creşte, suprafaţa creşte, utilajele sunt folosite mai puţin”, a susţinut Lajos Vass.

În plus, a arătat acesta, densitatea la ureea granulată este mai mare şi, asociată cu o suprafaţă mai fină, solubilizarea e mai lentă fiind îmbunătăţit coeficientul de valorificare al azotului provenit din îngrăşământ.

„Coeficientul de valorificare la îngrăşămintele cu azot simple ajunge la peste 70%. Dacă noi reducem viteza de solubilizare, inevitabil creşte valoarea acestui coeficient”, a precizat Vass.

În urmă cu o zi, directorul comercial al SC Azomureş SA Târgu Mureş, Călin Pop, a anunţat la Sinaia, că din luna noiembrie combinatul va produce un nou tip de îngrăşământ pentru piaţa românească, Ureea Granulată, un produs care este unic zona de Sud-Est a Europei.

Ovidiu Maior, reprezentantul PR al Azomureş, a arătat că pe platforma combinatului chimic este aproape de finalizare modernizarea noii fabrici de Uree, în urma unei investiţii de aproximativ 85 de milioane de euro, care realizează în parteneriat cu compania cehă CHEMOPROJECT NITROGEN a.s.

La finalizarea investiţiei, pe lângă producerea ureei granulate, Azomureş va creşte capacitatea de producţie la uree, de la 900 de tone pe zi, la peste 1.400 de tone pe zi şi va reduce semnificativ poluarea.
. .

AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail