Angajatorii care, pe perioada vacanței de vară, încadrează în muncă elevi şi studenți, pot beneficia de un stimulent financiar lunar, acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru fiecare tânăr încadrat.

Beneficiază de stimulentul financiar lunar prevăzut în legea nr.72/2007, angajatorii care, pe perioada vacanțelor stabilită potrivit legii, încadrează în muncă elevi și studenți în baza: a) unui contract individual de muncă pe durată determinată, încheiat în condițiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parțial; b) unui contract de muncă temporară numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanței.

Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, stimulentul de care pot beneficia angajatorii care încadrează elevi sau studenți, pe perioada vacanțelor este de 50% din indicatorul social de referință (acesta fiind 500 de lei) și este în valoare de 250 lei (în cazul unui contract individual de muncă pe durată determinată, încheiat în condițiile legii, cu normă întreagă). Stimulentul se acordă la cererea angajatorului, lunar, din bugetul asigurărilor de șomaj, proporțional cu timpul efectiv lucrat de către elevii și studenții în cauză pe perioada de vacanță din luna respectivă, fără a depăși numărul de ore corespunzătoare programului normal de lucru. Trebuie ştiut că pentru tinerii cu vârsta de pânã la 18 ani, contractul individual de muncã încheiat cu durata timpului de muncã de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe sãptãmânã se considerã încheiat cu normã întreagă. Perioada maximă de acordare a stimulentului este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, iar conform Legii  nr.72/2007, diferenţa dintre stimulentul financiar lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

Documentele necesare angajatorilor

Angajatorii interesați de acest stimulent trebuie să încheie cu Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, în termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor şi studenţilor aflaţi în perioada vacanţelor, o convenţie și trebuie să depună la Agenție o cerere însoţită de următoarele documente: tabel nominal cuprinzând elevii şi studenţii încadraţi în muncă pe perioada vacanţelor; adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ prin care se atestă că persoana are statut de elev sau, după caz, de student şi urmează cursurile într-o instituţie de învăţământ de stat sau particular, înfiinţată potrivit legii, cuprinzând şi precizarea expresă a perioadei de vacanţă; actul de identitate al elevului sau studentului, în copie; copia contractului de muncă încheiat cu respectarea condiţiilor de vârstă şi a regimului legal al muncii tinerilor, înregistrat, după caz, la inspectoratul teritorial de muncă, conform prevederilor legale; declaraţie pe propria răspundere a angajatorului, din care să rezulte că angajatorul nu a beneficiat de stimulent.

Peste 250 de astfel de angajări, în ultimii doi ani

Informațiile oferite de reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, arată că în anii anteriori a existat interes în ceea ce privește aceste stimulente. În perioada 2012- 2014 s-au făcut în total peste 250 de astfel de angajări, arată datele AJOFM Covasna. Mai exact, potrivit aceleiași surse, în anul 2012 au fost încadrați în muncă, pe perioada vacanței, 43 de elevi și 3 studenți; în anul 2013, s-au făcut 125 de astfel de angajări pentru 121 elevi și 4 studenți, iar anul trecut s-au făcut 80 de angajări, pentru 72 de elevi și 8 studenți.

Stimulente pentru angajatorii care încadrează absolvenţi

De anumite stimulente pot beneficia și angajatorii care încadrează în muncă absolvenţi

Astfel, angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nederminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ (persoane care au obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional,  special,  liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii), pot primi subvenţii lunare acordate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei  de  Muncă (ANOFM).

Potrivit informațiilor postate pe site-ul ANOFM, www.anofm.ro, subvenţiile se acordă angajatorilor timp de 12 luni, pentru fiecare absolvent angajat, condiţia fiind ca aceştia să fie înscrişi ca persoane în căutarea unui loc de muncă la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă. Aceeași sursă arată că, potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, pentru fiecare absolvent încadrat în muncă, angajatorii pot primi 500 lei, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii; 600 lei, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal; 750 lei, pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Conform informațiilor postate pe site-ul ANOFM, angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute mai sus, dar timp de 18 luni.

. .

Potrivit aceleiași surse, de stimulentele financiare menţionate beneficiază angajatorii care încadrează absolvenţi fără raporturi de muncă sau serviciu la data absolvirii studiilor, precum şi cei care încadrează absolvenţi de studii superioare care nu au promovat examenul de licenţă. În acest scop, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

”Angajatorii sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor încadraţi în condiţiile de mai sus, cel puţin 18 luni. În această perioadă, absolvenţii pot urma o formă de pregătire profesională, organizată de către angajator, în condiţiile legii, ale căror costuri pot fi suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Angajatorii care menţin raporturile de muncă sau de serviciu după termenul de 18 luni primesc, pentru fiecare an de continuare a acestor relaţii, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuţiilor sociale datorate pentru aceste persoane şi virate conform legii”, se arată pe www.anofm.ro.

 

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail