Ieri a avut loc cea de-a doua etapă a concursului de ocupare a postului de manager al Teatrului „Andrei Mureşanu”, şi anume interviul celor două candidate la postul de manager, Alexandrina-Ioana Marina şi Anna-Maria Popa.

. .

Potrivit informaţiilor transmise, câştigătoarea postului de manager  al TAM este actriţa Anna-Maria Popa, care a obţinut un punctaj de 7,59 (7,36 la proiectul managerial şi cu 7,82 la interviu), nu cu mult mai mult decât actriţa Alexandrina-Ioana Marina, care a obţinut punctajul de 7,57 (7,85 la prima probă şi 7,28 la cea de-a doua probă).

Proba interviului s-a desfăşurat pe parcursul a aproximativ două ore. Candidatele au avut 10 minute la dispoziţie să-şi prezinte proiectul, după care membrii comisiei le-au adresat o serie de întrebări.

Din comisia de examinare a celor două candidate au luat parte Felicia Filip – director al Operei Comice pentru Copii din Bucureşti, Dumitru Măciucă – fost director al TAM, Andrea Chiricescu – şef secţie restaurare-conservare la Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Marius Deac – fost director al Centrului de Cultură Arcuş, Carmen Croitoru – profesor universitar, specialist în management cultural, Rodica Pârvan – reprezent al Consiliului Local Sfântu Gheorghe şi Mădălin Guruianu – reprezentant al Consiliului Local Sfântu Gheorghe.

Originară din Sfântu Gheorghe, chiar dacă locuieşte  în Bucureşti, de 15 ani,  actriţa Anna-Maria Popa a argumentat dorinţa sa de a candida la postul de manager  prin prisma vieţii culturale  a oraşului  dar şi a oportunităţii noului sediu care se află încă în construcţii. „M-a atras foarte mult ideea unui nou început. Întotdeauna am fost atrasă de partea culturală a oraşului, întotdeauna am crezut că este un oraş profund cultural, poate ceva mai mult decât este prevăzut pentru o comunitate destul de mică. Faptul că Teatrul „Andrei Mureşanu” urmează să aibă un sediu independent,  după 20 de ani, a fost motivul deciziei de a participa la acest concurs. Am simţit o atracţie clară, o motivaţie puternică  de a mă întoarce acasă (…) şi am gândit proiectul în aşa fel încât să deservească cât mai bine atât comunitatea  cât  şi beneficiarii de ambele etnii”, a spus Anna-Maria Popa în discursul de prezentare.

Aceasta a dorit să puncteze, pe parcursul prezentării, că ideea sa pentru TAM este de a dezvolta teatrul românesc, laturile culturalo-teatrale cum ar fi teatrul de copii sau colaborarea cu alte instituţii locale, dar şi promovarea masivă a teatrului în rândul copiilor şi a adolescenţilor. Aceasta propune o educaţie bazată pe teatru, încă de la vârsta de 3 ani, şi-şi doreşte ca Teatrul „Andrei Mureşanu” să fie o instituţie de cultură care să  se adreseaze într-o măsură mai mare decât acum publicului maghiar.

„Îmi doresc foarte mult să începem să ne gândim la o imagine mai mare. Să nu ne limităm la ideea unui teatru care este doar al comunităţii restrânse româneşti din oraş, ci la varianta în care acest teatru să revină teatrul de altă dată, să revină o instituţie puternică  atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional. În acelaşi timp mi-aş dori să se dezvolte laturile culturalo-teatrale care nu au fost dezvoltate până acum: partea de teatru pentru copii, partea de colaborări între instituţiile oraşului, lucru care, din punct de vedere subiectiv,  nu prea l-am găsit în perioada precedentă. Mi-ar plăcea să pot să conduc instituţia în aşa fel încât să aibă o vizibilitate cât mai bună, să poată fi vizibilă  atât în mediul online cât şi offline. După cum ştim, generaţia tânără este în creştere numerică, şi ar trebui să-i întoarcem (pe tineri-n.red.)  cu faţa către cultură, să-i facem cumva să vină din nou la teatru şi în felul acesta să adăugăm şi educaţia la ceea ce vrem să transmitem. Teatrul ar trebui să se adreseze tuturor, drept urmare ar trebui să avem un program care să acopere nevoile tuturor, de la partea reprezentativă şi cea de festival, adică spectacole mai dificile sau mai puţin accesibile publicului larg, până la spectacole care pot fi vizionate şi pot fi iubite de toţi spectatorii”, a mai spus Anna-Maria Popa.

Noul manager promovează ideea unui management consultativ, declarând că va înfiinţa un consiliu consultativ format atât din membri ai echipei teatrului cât şi din specialişti veniţi din afară, cu ajutorul căruia să ia cele mai bune decizii.

Aceasta este de părere că atâta vreme cât primăria se va ocupa de plata salariilor, atragerea de fonduri pentru proiecte va fi o activitate uşoară, mai ales că aceasta deţine o experienţă de management în cadrul unor firme private, din anul 2007. „Eu ştiu diferenţa dintre a lucra la stat sau privat. (…) De zece ani nu am mai avut luxul să vină cineva să-mi dea bani de salarii. Pentru mine este o minune. Nu îmi fac griji că nu am cu ce plăti oamenii; salariile şi taxele le plăteşte Primăria, iar eu trebuie să mă gândesc cum să mai atrag fonduri şi să le folosesc cu cap”, a spus actriţa.

Postul de manager al Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe a rămas vacant în luna februarie a.c., după ce regizorul  Dan Ţopa s-a retras de la conducerea instituţiei după aproape doi ani de la câştigarea concursului, invocând motive personale, dar şi lipsa de susţinere a instituţiei de către comunitate. Fostul manager a mai spus că un alt motiv pentru care a decis să renunţe la post a fost subfinanţarea instituţiei de cultură, care lună de lună se lupta să funcţioneze cu minimum.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail