Trebuie ştiut că  în Malta  nu există, din  păcate  pentru localnici,   bogăţii naturale  elementare cum ar fi sursele hidrografice, pământ arabil, păduri, zăcăminte.  Nimic! Apa potabilă se obţine prin desalinizare, iar solul fertil pentru amenajarea unor modeste parcele agricole se aduce din… import!

   N-am mai auzit şi constat pe viu aşa ceva… Dar ştiţi cum se spune? De multe ori priveşti în jur fără să vezi şi, alteori, vezi fără să te uiţi.

 

Monumentele  megalitice

    Ei bine, orice turist ce ajunge în mica republică din mijlocul Mării Mediterane dă o fugă neaparat să admire cele mai bătrâne vestigii de pe Terra: Templele megalitice aflate pe Insulele Malta şi Gozo. Ele depăşesc ca vechime Piramidele din Egipt şi controversatul Complex  neolitic de la Stonehenge, despre care am citit nişte bârfe incredibile în ultima vreme, cum că ar fi un fals istoric grosolan. Oare, să fie adevărat???

    Personal, cel mai  tare  m-au impresionat alte construcţii milenare, anume  Piramidele din…Mexic!

    Dar să revin la megaliţii maltezi. În total sunt şapte astfel de  monumente preistorice funerare şi de cult, alcătuite din blocuri  enorme de piatră brută, cântărind… tone. De fapt, zeci, sute de tone! Privindu-le, te întrebi siderat cum au putut fi ridicate asemenea greutăţi acum 6-7.000 de ani, într-o vreme când nu  fusese încă inventată  roata!?!

   M-au impresionat în mod special două structuri  din Epoca Bronzului aflate  în porţiunea numită  “Ggantija”.  Nu mai puţin impresionante sunt  Templele “Hagar Qim”, “Mnajdra” şi “Tarxien”,  adevărate capodopere arhitecturale  ale istoriei  umanității, de la origini şi până  la apariția primelor izvoare scrise.

   Respectivele  monumente fac parte astăzi din Patrimoniului Cultural Mondial, fiind vizitate an de an de sute de mii de turişti. Ele sunt remarcabile nu doar prin grandoare, ci şi prin  diversitatea tehnicilor de construcție utilizate. Fiecare dintre megaliţi are propria sa poveste, diferind oarecum unul  de  altul.  Anumiţi cercetători  afirmă  că  aceste templele  ar reprezenta şi un omagiu adus  feritilităţii, descoperindu-se în interior anumite figurine ce sugerează atitudini erotice explicite.

   Deh, şi barbarii, în lipsa televizorului şi a cluburilor de noapte,  se cam ţineau de blestemăţii…

Albastru de Malta

    Nu doar în Malta, ci şi în Nordul Insulei greceşti Zakynthos, ca să nu mai vorbim de Capri există  câte o peşteră inundată numită Grota Albastră. Ele constituie o atracţie irezistibilă pentru vizitatori, deoarece în acest spaţiu  apa  Mediteranei  capătă reflexe superbe, asemănătoare cerului senin. În zona  fascinantelor  peşteri subacvatice se ajunge numai cu barca şi doar atunci când nu sunt furtună şi valuri  prea mari.  Atracţia,  căreia  nu-i rezită nimeni, o reprezintă fenomenul  “mâinii albastre”,  care apare dacă introduci o lăbuţă  în undele turcoaz, de o limpezime ireală, şi constaţi că pielea a devenit sinilie.

    “Blue Grotto” se află  în Sudul celei mai mari insule malteze, lângă  oraşul Zurrieq, şi  s-a ivit  în  urma prăbuşirii unei peşteri calcaroase, rămânând de fapt doar o arcadă  spectaculoasă, imortalizată  în mii de cadre. Dimensiunile  sunt modeste, s-o spunem pe şleau, având  o lăţime de numai  vreo cinci metri şi o adâncime de zece. Însă nu mărimea contează neaparat, ci frumuseţea acestui  mic perimetru acvatico-stâncos, considerat de unii printre cele mai atractive locuri din lume. Aici se pot face  scufundări şi sărituri în cap sau în picioare. Depinde se abilitatea înotătorului, bărbaţii fiind (în teorie)  mai curajoşi şi având ţeasta mai tare.

     Întrucât  terenul este alcătuit dintr-un  tip deosebit de calcar, de culoare aurie, liliputanul  teritoriu a primit  numele metaforic de “Melita”, adică “Insula de Miere”. Nici că se putea o denumire mai izbutită…

O altă distracţie  ce nu trebuie ignorată,  vizează  excursia la  Marsaxlokk (ce nume imposibil!), un pitoresc  sat de pescari. Popularitatea aşezării provine de la  numeroasele bărci ale localnicilor ce sunt  pictate strident. Toate  au desenate  la proră  de o parte şi alta  „Ochiul lui Osiris”, spre  a fi protejate de rele. În mitologia egipteană acest personaj a fost un rege legendar, celebru pentru imparţialitatea cu care  şi-a condus poporul, devenit ulterior  Zeul Norocului.

Amatorii de peşte găsesc în fiecare duminică la piaţa volantă din sat diferite sortimente, având căutare  mai ales calamarii şi caracatiţele. Să ştiţi că  au un gust deosebit dacă sunt preparate cum trebuie. Iar pe  bucătarii maltezi puţin îi întrec la acest capitol.

Cult pentru natură

      Mă refeream în „chapeau”-ul articolului de faţă la sărăcia extremă a resurselor naturale ale insulelor. Pâlcurile de copaci ce existaseră  pe vremuri au fost tăiate şi utilizate ca lemn de construcţii sau de foc cu ani în urmă pe când sătenii o duceau greu. Habar nu aveau ce mană cerească avea să însemne  turismul, procedând nesăbuit  la defrişări. Aidoma  baronilor  noştri locali, care  au pus cu frenezie la pământ  pădurile străbune.

     Mai există în prezent în Malta  o vegetaţie săracă, pipernicită. De aceea fiecare copac, tufiş sau plantă  se bucură de grija localnicilor, de parcă ar fi poleite cu „aur…verde”. Văzând ce prăpăd au făcut predecesorii lor  fără minte, maltezilor li s-a schimbat acum  radical mentalitatea!

    Nu mai vorbim de micile parcuri şi grădine urbane, precum cele din La Valletta şi Gozo,  care  sunt îngrijite regeşte. Flora de aici, ca şi din alte ţări  mediteraneene,  are un caracter specific, pentru a face faţă  provocărilor  climei marine,  micşorând pe cât  posibil  evaporarea  apei în verile secetoase. De aceea  frunzele arbuştilor  au dimensiuni mici, se prezintă îngroşate, lucioase şi ceroase. Altele  parcă  au  solzi ori   s-au transformat  în ţepi, alcătuind tufişuri numite „macchie”.

    Florile viu colorate de  agave, aloe,  stânjenei, maci conțin uleiuri eterice, ce dagajă o aromă plăcută.  Sătenii  cultivă  plante aromatice ca rozmarinul, iasomia, cimbrul, salvia, dafinul, levănţica, întrebuinţate masiv în industria farmaceutică. Unele dintre ele pot fi utilizate cu succes şi în gastronomie.

                                           …dar şi pentru bucătărie!

    Bucatăria locală s-a dezvoltat ţinând cont de condiţiile geografice specifice, venind în contact cu influenţe  ale ţărilor  nord-africane, spaniole, italiene. Dar şi britanice, datorate statutului politic avut de Malta atâţia zeci de ani, ca şi a preferinţelor numeroşilor străini ce  poposesc în număr consideabil.

. .

     Au mare trecerea meniurile ce nu îngraşă,  bazate pe fructe de mare, măsline, orez, legume, brânzeturi, capere. Dar se consumă masiv (măcar în vacanţă) şi carne de porc, de oaie, capră, iepure şi de …cal! Totodată, au mare căutare păsările umplute ori prăjite la rotisor în faţa clientului.

O memorie excelentă

      Este interesant faptul că băştinaşii gătesc majoritatea  preparatelor în sistem „slowly” , după un procedeu arhaic: la  cuptor! De ce fac asta? Este o istorie intersantă pe care mi-a relatat-o  un maestru  în arta culinară.  Mă refer la simpaticul patron al unui  mic restaurant cu terasă, numit  Edy (proprietarul, nu localul), unde am nimerit accidental, răpus de caniculă.

     …Era  într-o zi  toridă, aşa că nu mi-a mai ars de plimbare. Şi în primul local întâlnit am intrat   la… răcoare.  (“Doamne fereşte!”- vorba unui demnitar săltat de DNA – căci la închisoare te poţi îmbolnăvi de… “celuloză”). Nu de celulită!

     Mă  încinsesem cam tare  şi  mi s-a făcut poftă de o bere rece. Înăuntru  era plăcut, aerul condiţionat  nu duduia ca să te îmbolnăveşti de plămâni, ca prin alte cârciumi.  Lume puţină. Se auzea o muzică plăcută în surdină. M-am aşezat ostentativ  la o masă  pe care se afla un cartonaş  cu inscripţia VIP. Observându-mi tupeul,  a venit să mă servească  înşuşi şeful-

–         Mă numesc Edy, de la Edward,  mi s-a recomandat.

–         Harry, de la Horia, i-am răspuns.

  Mi-a adus  o sticlă de “Cisk” aburindă – o bere locală  bunişoară; un fel de “Ciuc” de pe la noi.

    …Am dat-o pe gât  rapid.  A venit prompt a doua. Mă  simţeam   excelent, aşa că n-ar rezistat invitaţiei  de a ciuguli ceva uşor  din specialităţile casei. Am mâncat, iar am băut, doar  că n-am…cântat!  Am flecărit o  mulţime , aflând  secrete ale artei culinare malteze.

    Edy mi-a spus că orice masă  începe  cu “Nibbles”. Adică,  brânză de capră,  o anghinare la grătar, nişte  melci  în sos de vin roşu şi câteva măsline umplute. Urmează  nelipsita salată: caldă sau rece, la alegere. Este  preparată din vinete, fasole galbenă cu maioneză, măsline, ”mixed greens” (mazăre, părunjel, ceapă) şi omniprezentul   “olives oil”.

Foietajul e de bază

      Am notat  că preparatele malteze  tradiţionale au la bază  foietajele.  Majoritatea sunt crocante,   fiind îndesate  cu  legume, precum conopida, mazăre şi, mai ales,  mult spanac. Precis că şi vajnicul marinar  Popeye s-a oprit în Malta şi a gustat o asemenea specialitate energizantă.

    Dar în foile de aluat  se pun şi alte  produse, ca de pildă  brânzeturi, peşte, orez. Sunt  căutate bunătăţile cu denumiri destul de greu de ţinut minte, de aceea mi le-am copiat pe un şerveţel: “Pastizzi”, “Lampuki”, “Fenek”, “Bragoli”,  “Ravjul”,  “Timpana”.

   Prima  dintre ele  este cea mai răspândită: un fel de plăcintă delicioasă ce se  comercializează  peste tot:  la restaurante, terase, cafenele, o vând frenetic comercianţii stradali.   Mi-a plăcut sortimentul de „Pastizzi” cu brânză de capră şi ou – un  adevărat deliciu.

    Nici surata ei, “Lampuki”,  nu-i rea. Într-un foietaj mai subţire   se ascunde  un melanj de “buruieni” din cele amintite,  plus… alune. Acelaşi sortiment culinar  se poate prepara  la cuptor cu capere, roşii, măsline, usturoi,  lămâi, toate  stropite cu vin alb. Există un “Lampuki” pregătit în foi de aluat cu peşte,  amestecat  cu stafide, castane, nuci, conopidă, spanac.

   La fel de  plăcut la gust mi s-a părut “Ravjul”, un alt gen de foietaj în formă de semilună  umplut cu brânză, ţelină şi  busuioc.   Să nu uit de  “Fenek”,  o altă  mâncare consacrată prin partea locului,  o friptură  de iepure. Iniţial carnea a fost condimentată,  ţinută  la marinat  în vin şi finalmente este  pregatită la tradiţionalul  cuptor. Nu neaparat cu lemne, ca pe vremuri.

   Despre „Bragoli”  am citit doar (nu l-am înfulecat), aflând că este un fel culinar puţin mai eleborat: câteva  ouă fierte tari  tăiate în felii, amestecate cu pătrunjel şi crutoane de pâine, învelite în felii subţiri din carne de porc  şi  date la foc mic.

   Şi nu în ultimul rând trebuie încercată “Timpana”. Are un nume ciudat,   un  alt soi de placintă  făcută  din  paste  cu carne de porc, vita ori pui. O aleg muşterii…hipoacuzici ori lucrători  serviciile secrete!

   Se aude?

Promisiune fermă

     Nu ştiu dacă iniţial pe patronul Edy  l-a impresionat  înfăţişarea-mi agreabilă sau verbul sprinţar. Poate  o fi rămas  uimit  de… bacşiş!  Desigur, vreţi să ştiţi cum a fost: unul generos; ori, dimpotrivă, tipic unui bicisnic? Ei bine, n-am să vă satisfac curiozitatea.

    Aşadar, mă aflam pe picior de plecare, când  „owner”-ul  nu s-a mai abţinut şi m-a întrebat curios, aşa cum fac toţi negustorii:

   – „Whre are you from, Sir?”

   – „Guess”

   – Ştiu şi eu? Păreţi  a fi nordic. Ori neamţ.

   – Mă flatezi.  Sunt  din „Rúmunija”. Am auzit că aşa pronunţaţi voi.

   – Da.  Am mai cunoscut câţiva turişti din ţara dv. Foarte veseli, simpatici…

   – …Şi cam bruneţi? Poate  erau…”gypsies”, cum li se  zice prin Occident românilor…

   – Fiţi serios! Ăsta-i rasism sadea.

   – Corect. Mă bucur că încă n-a ajuns pe aici bârfa asta.

  … La plecare omul  mi-a strâns călduros mâna.  M-a sigurat că îmi păstrează  şi mie un loc la masa VIP-urilor, unde mă aşezasem încă de la început tactios, fără să-i cer voie.

    – Eşti bine venit oricând, my friend. Harry, am să te ţin minte… Uite, acolo pe colţ, va fi locul tău! Bye.

    – “So long”, i-am răspuns.

 …Cu siguranţă  aşa  le spui tuturor clienţilor, mi-am  zis  în  gând.  Însă  m-am înşelat.  După doi ani când am revenit,  m-a recunoscut, ţinându-şi promisiunea.

(Va urma ultimul episod).

                                                                                                               Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail