Astăzi, 10 iunie, în calendarul ortodox se face pomenirea Sfântului Mucenic Timotei, episcopul Prusei. . .

            Sfântul Mucenic Timotei a trăit în timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363). Pentru sfinţenia sa, a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Din minunile sale amintim: A ucis un balaur care îi omora pe călătorii de pe un drum ce ducea la Prusa. I-a aruncat balaurului în gură un acoperământ cu care se acoperea Euharistia din Sfântul Altar. A înviat pe un împărat cu numele Areta. A întors de la moarte la viaţă pe o împărăteasa care slujea idolilor. În urma acestei minuni, împărăteasa a devenit creştină.

Sfântul Mucenic Timotei a fost aruncat în temniţă din porunca împăratului Iulian. Chiar şi în temniţă fiind, credincioşii veneau la el ca să asculte învăţătura sa. Împăratul Iulian auzind că şi legat Sfântul Timotei îl propovăduieşte pe Hristos, a poruncit să i se taie capul. Sfântul Timotei a trecut la cele veşnice în anul 362.

Tot în aceasta zi, facem pomenirea: Sfinţilor Mucenici Alexandru şi Antonina; Sfântului Cuvios Canid; Sfântului Cuvios Teofan; Sfântului Cuvios Apolo; Sfântului Alexie, episcop de Bitinia.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail