Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră şi Arte „Vibrate! festival” are loc la Braşov în perioada 7-14 iunie, evenimentul fiind un susţinător al candidaturii Braşovului pentru Capitala Europeană a Culturii 2012. Participă 15 muzicieni din Marea Britanie, Italia, Spania, Rusia, Germania, Ucraina şi România.

Timp de o săptămână, „Vibrate!festival” propune o abordare nouă a muzicii de cameră şi a artei spectacolului. Frumuseţea patrimoniului arhitectural al Braşovului, dialogul cu un public divers şi dialogul dintre muzică şi arte, sunt cele trei direcţii ale festivalului”, se arată într-un comunicat de presă transmis AGERPRES de Asociaţia Culturală „Paul Constantinescu”, organizatorul evenimentului, având ca partener principal primăria Braşov, co-organizator fiind Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură.

Concertele vor avea loc în spaţii alternative, neconvenţionale, cum sunt Biserica romano-catolică „Sf. Petru şi Pavel”, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, Muzeul „Casa Mureşenilor”, Sinagoga, Bastionul Ţesătorilor Aula Universităţii „Transilvania” şi Bistro de l’Arte.

Noutatea pe care o aduce Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră şi Arte este aceea că înainte şi după concerte între invitaţi şi muzicieni va exista un dialog prin care muzicienii vor putea să evoce experienţa lor muzicală şi umană.

La concertul de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” invitaţi speciali vor fi elevii de la liceele din Braşov, dar şi copiii de la Asociaţia „Copiii de Cristal”, şi de la Centrul „Rază de Lumină” alături de însoţitorii lor. Vor fi prezentate lucrări compuse de compozitori celebri în anii adolescenţei.

La Muzeul „Casa Mureşenilor” sunt aşteptaţi oamenii de cultură din Consorţiul Cultural „Corona”, iar la Bistro de l’Arte publicul tânăr va fi martorul unui experiment muzical, DJ-ul şi compozitorul Gabriel Prokofiev, nepot al celebrului compozitor Serghei Prokofiev, urmând să aibă o seară NonClassical Club Night.

La „Vibrate!festival”, frumuseţea compoziţiilor pentru coarde va putea fi admirată şi ascultată la Sinagoga aflată în apropiere de Poarta Schei, iar sâmbătă seara la Bastionul Ţesătorilor va răsuna pentru prima oară muzica lui George Enescu.

Cea de a treia direcţie pe care festivalul o urmează este dialogul dintre arte prin intermediul muzicii. Sub denumirea „Sinestezia”, în Piaţa Enescu, piaţa festivalului, vor avea loc expoziţii, ateliere de creaţie, happening-uri. Artiştii de la Depoul de Artă Urbană sunt principalii parteneri ai acestui proiect, din care nu vor lipsi copiii de la Centrul „Rază de Lumină” şi de la Asociaţia „Copiii de Cristal”.

Marea majoritate a artiştilor sunt absolvenţi ai Colegiului Regal de Muzică din Londra. Trei dintre ei sunt câştigători ai Concursului „George Enescu”. Vlad Maistorovici, directorul artistic al festivalului, a câştigat concursul de compoziţie la vârsta de 17 ani, Diana Ionescu, co-directorul artistic, este câştigătoarea Marelui Premiu al Concursului Internaţional de Pian „George Enescu”, iar Valeriy Sokolov, Ucraina/Germania a câştigat Marele Premiu în anul 2005. Alături de ei vor cânta muzicieni precum Natalie Klouda din Ucraina, Francesco Sica din Germania, Ruth Gibson din Irlanda, Daniel Palmizio din Italia, Pau Codina din Spania, Claude Frochaux din Germania, Ashok Klouda din Ucraina, Irina Botan Ucraina, Mikhail Soporov din Rusia, Steffen Schlandt şi Paul Cristian, ambiii din România. Invitaţi speciali DJ-ul şi compozitorul Gabriel Prokofiev din Ucraina, corul de copii „Cantus Mundi” şi Ansamblul „Trio Monte” Ucraina /Germania. Primul concert al festivalului va avea loc miercuri, la Biserica romano-catolică „Sf. Petru şi Pavel”.

La toate concertele intrarea pentru elevi, studenţi, persoanele cu dizabilităţi este gratuită, iar la concertele de la Bastionul Ţesătorilor, Sinagogă şi Bistro de l ‘Arte intrarea costă 20 de lei.

AGERPRES

 www.agerpres.ro

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail