Adoptarea zilei de 5 octombrie ca Zi Mondială a Educaţiei a aruncat un con de umbră peste ziua de 5 iunie, tradiţionala noastră Zi a Învăţătorului.

Doar câteva postări de pe site-urile de socializare mai amintesc de ea, deşi nu există cetăţean al acestei ţări care să nu fi trecut prin mâinile dăruite ale unei învăţătoare sau ale unui învăţător.

 

Ei bine, la Şcoala Gimnazială „Ady Endre” , anul acesta Ziua Învăţătorului şi-a reintrat în drepturi. Sub coordonarea echipei de conducere a şcolii, Gruman Rozalia şi Balog Constanţa s-a organizat şi desfăşurat o sesiune de comunicări ştiinţifice şi metodice cu tema „Valorificarea diversităţii şi incluziunii prin strategii didactice de succes…” la care au participat educatoare, învăţătoare şi profesori din şcoală şi unităţile arondate.

Dascălii au fost întâmpinaţi cu flori la intrarea în sala de festivităţi a şcolii, fapt ce le-a luminat chipurile şi sufletele. S-a dat citire mesajului ministrului educaţiei, atât în limba română cât şi în limba maghiară, alături de felicitările adresate dascălilor de conducerea şcolii. În aceste condiţii este de la sine înţeles că activitatea s-a desfăşurat sub cele mai bune auspicii. Materialele pregătite de către aceşti slujitori ai catedrei au fost de o variatate şi calitate incontestabile. Metode moderne alături de metode tradiţionale, un studiu bine documentat despre  multiculturalitate în şcoală, despre diversitate şi acceptarea diversităţii, jocuri pentru comunicare şi acceptarea diversităţii,  jocuri de socializare şi team – building, studii despre violenţa în şcoli şi modalităţi de combatere a acestei, proiecte educaţionale… Poate pare puţin dar a fost extraordinar să vezi cum această mână de dascăli s-au adunat laolaltă într-o după-amiază de vineri pentru a fi împreună şi pentru a se pune de acord cu ceea ce trebuie să facă pentru copiii pe care îi educă…nu, pentru copiii pe care îi învaţă.

Schimbul de idei a fost în beneficiul tuturor, principalii beneficiari fiind preşcolarii şi elevii ai căror dascăli au răspuns prezent la activitatea  organizată într-o zi atât de specială la o şcoală de cartier ce devine pe zi ce trece tot mai specială. Rezultatele obţinute de copii vorbesc de la sine. Sigur, nu sunt rezultatele unor şcoli „de elită” din oraş, dar având în vedere mediile din care provin aceşti copii, posibilităţile lor materiale, rezultatele sunt cu atât mai semnificative. Dăruirea lor pentru studiu şi dăruirea dascălilor lor îi fac egalii oricărui alt elev din acest oraş.

Un moment cu mare încărcătură emoţională a fost premierea cadrelor didactice care au obţinut rezultate deosebite cu elevii la concursuri şcolare şi olimpiade. A fost o premiere simbolică, dar faptul că li s-au remarcat şi recunoscut meritele  i-a emoţionat pe merituoşi. Momentul este cu atât mai important cu cât de multe ori, celelalte cadre didactice nu ştiu despre aceste rezultate. Poate că pe viitor vor fi tot mai mulţi aceia care vor pune umărul şi sufletul pentru binele copiilor.

 După o activitate atât de reuşită putem afirma fără să greşim că Domnu’ Trandafir trăieşte . . . Trăieşte prin aceşti minunaţi dascăli ai Şcolii Gimnaziale „Ady Endre”, ai Grădiniţei „Rază de soare / Napsugár” cu Program Prelungit, în sutele de mii de dascăli din această ţară, care înainte de a-şi aminti de salariile mici, de lipda materialelor didactice, de schimbările intermnabile din sistem, îşi amintesc în fiecare de zi de menirea lor pe acest pământ: aceea de a forma şi modela oameni demni de condiţia lor umană, conştienţi de valoarea lor şi de locul lor în societatea medernă.

De pe malul Oltului, din cartierul Gării, dascălii au pornit spre colegii din toată ţara urarea de: La mulţi ani şi putere de muncă.

Să nu uităm că aceşti minunaţi copii au nevoie, au mare nevoie de Domnu’ Trandafir, pentru că aşa cum spunea Ghazaros Aghaian: „Elevul va înţelege, va digera tot ce învaţă de la profesor, nu ca să se transforme într-o enciclopedie neînsufleţită, ci ca să se pregătească a deveni un om viu, înţelept şi cu o minte sănătoasă.”

Rodica -Nina Secelean,educatoare

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail