O iniţiativă lăudabilă a devenit tradiţie la Şcoala Gimnazială ,, Gheorghe Zaharia” din Brădet-Întorsura Buzăului. La micuţa şcoală mai puţin cunoscută, a sunat ,,clopoţelul”aducerilor aminte, a timpului petrecut în şcoală, din ultima jumătate de veac.

De câţiva ani, la iniţiativa familiei Silvia şi Ciprian Popica, foşti profesori ai şcolii, a doua zi de sărbătoarea Rusaliilor are loc o întâlnire între foştii dascăli şi foştii elevi, devenită tradiţie. La aceste întâlniri, localul şcolii devine neîncăpător. Este o sărbătoare la care vin atât localnicii cât şi cei plecaţi pe alte meridiane, aduşi de dorul de şcoala lor, de colegi şi de cei care i-a format, i-a luminat, le-a deschis drumul în viaţă. Este emoţionant să vezi şi să simţi liantul sufletesc, dintre dascălii şcolii şi discipolii lor. Pentru câteva ore, se retrăiesc amintiri dragi acum, vesele sau mai puţin vesele când erau elevi.

          În ziua de 1 iunie, şi anul acesta a avut loc tradiţionala întâlnire. Momentele vibrante ale revederilor au fost accentuate de unele cuvântari ale profesorilor, precum Silvia Popica, Mariana Scorţea /Samson, Dumitriu Emilia, Radu, Iosif, dar şi de intervenţiile foştilor elevi, acum adulţi, unii chiar pensionari.

       Dintre vorbitori, cu multă afecţiune a evocat amintirile din şcoală, dar şi cu respect faţă de profesori lui, fostul elev Adrian Enache, acum Chestor la politia judeţeană Covasna- Sfântu Gheorghe.

       Noi foştii profesori, am avut bucuria sa constatăm că un mare număr de elevi, au urmat trepte superioare de învăţământ şi să întâlnim o largă paletă de profesii însuşite de ei: profesori, învăţători, militari, medici, pictori, informaticieni  etc.

         La şcoala din Brădet a prins rădăcini şi tradiţia revederilor foştilor absolvenţi, după 40 sau 50 de ani, de la absolvire. După zeci de ani foştii elevi simt nevoia să se regăsească în atmosfera şcolii, cu profesorii, care mai sunt, să stea din nou în bănci, să se simtă iar copii. Aceste întâlniri sunt aşteptate cu emoţii şi interes, în comunitate, ca nişte adevărate evenimente, care contribuie la cimentarea unor legături, sau la crearea altora noi. Unii absolvenţi, acum bunici, vin cu nepoţii pentru a se lăuda cu şcoala lor, care chiar credem că este de nota 10.

        Atmosfera sărbătorească a fost completată şi de un moment cultural al Despărţământului-ASTRA  Buzăul Ardelean, prin prezentarea unui microfilm al  activităţilor ASTREI în zonă. Remarcabil este faptul că majoritatea membrilor de conducere a Despărţământului este format din actuali sau foşti profesori ai şcolii din Brădet:  prof. Ciprian Popica, Aioanei Teodora, Rodica Bularca, Radu Iosif, Corina Bărăgan.

         Deasemeni conducerea ASTREI a prezentat personalitatea învăţătorului GHEORGHE  ZAHARIA, patronul spiritual al şcolii, pentru cunoaşterea  acestui dascăl al şcolii din Întorsura Buzăului, între 1861-1906. Nu a fost numai un renumit cadru didactic, autor de manuale de Citire, dar şi un mare român cu activitate deosebită în mişcarea naţională, pentru făurirea României Mari, răsplătit de stăpânirea maghiară cu ani grei de temniţă (1916-1918) . A fost primar la Întorsura Buzăului în 1916 şi între 1919-1920, pentru încrederea ce o prezenta ca mare patriot. Urmaşii au moştenit datoria faţă de neam şi dragoste de şcoala românească. Şcoala di Brădet a fost slujită de trei urmaşi a lui Gheorghe Zaharia: Silvia şi Ciprian Popica şi Larisa Bularca.

          Cadre  de acum ale şcolii, care cu dăruire pedagogică au pregătit un moment artistic, cu actualii şi foştii elevi. Şcoala era în haină de sărbătoare prin strădania colectivului didactic actual, pezent la festivitate, căruia le mulţumim.

                                                    Prof. Corina Bărăgan

. .                                      Despărţământul-ASTRA  Buzăul Ardelean.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail