În urmă cu două zile aproximativ 1.000 de fermieri au ieşit în stradă pentru a-şi striga nemulţumirile cu privire la preţul extrem de scăzut al laptelui. Se pare că autorităţile judeţene şi locale au găsit soluţia salvatoare prin care producătorii mici şi mijlocii să-şi păstreze vacile în grajduri şi chiar să aibă un mic profit în viitorul apropiat.

Ieri a fost lansată oficial cooperativa agricolă „Sic Land Natura” din Ilieni. Trei persoane juridice alături de 64 de persoane fizice au înfiinţat această cooperativă  cu scopul de a sprijini fermierii  din localitatea Ilieni, şi nu numai.

„Având în vedere marile convulsii din agricultura ţării noastre, ne-am dat seama mai demult că producătorii mici şi mijlocii au o singură şansă de a rămâne pe piaţă, şi anume: dacă ei se organizează într-un sistem cooperativ de valorificare a producţiei obţinute. Ne-am gândit că în jurul unui procesator  mic cum este Meotis să punem o producţie a fermierilor mici şi mijlocii din zonă şi să producem anumite produse care pot fi valorificate tot în zonă. Producem local, procesăm local şi consumăm local. Acesta este conceptul de bază a cooperativei care se înființează astăzi (n.red.- 04 iunie)”, a spus Konczei Csaba, directorul Direcţiei pentru Agricultură Covasna.

Acesta a menționat că, prin aderarea la cooperativă, fermierii vor avea posibilitatea de a-şi stabiliza veniturile încasate  de pe urma laptelui, deoarece  pe de-o parte aceştia vor continua să predea cea mai mare parte de lapte către marii procesatori, iar surplusul, cu care  rămâneau de cele mai multe ori, îl vor putea  pred a cooperativei pentru a putea fi transformat în brânzeturi şi valorificat.

. .

Bako Zoltan, managerul fabricii Meotis din Ilieni a explicat  că  deși  pentru început preţul de achiziţie al laptelui de la producător va fi tot de 50 de bani,  faptul că după ce firma procesatoare va vinde produsul finit, realizat din laptele primit de la micii producători, va mai oferi acestora încă 50 sau 60 de bani, în funcţie de cantitatea de lapte predată. Astfel, pentru un litru de lapte predat către cooperativă, un producător mic sau mijlociu va putea lua în jur de 1 leu, adică dublu de cât ia în momentul de faţă de la marii procesatori. Totodată, făcând parte dintr-o cooperativă, producătorii mici şi mijlocii vor putea beneficia de fonduri europene prin noul PNDR, prin care să-şi dezvolte micile afaceri.

„Ne-am dat seama încă din iarnă că preţul laptelui va scădea drastic din cauza eliminării cotei de lapte în Uniunea Europeană. Aici, la noi, foarte repede s-a ajuns la un preţ  foarte slab, prin urmare am vorbit să facem o cooperativă care să cuprindă producătorul, procesatorul şi comerciantul (…) Dacă vom reuşi să închidem acest cerc, atunci,  preţul laptelui o să fie mai bun (…) Producătorii de lapte, printre care mă număr şi eu, o duc greu, foarte greu. Dacă această perioadă va ţine unu-doi ani, majoritatea se va lăsa de creşterea animalelor”, a declarat Benko Arpad Jeno, preşedintele cooperativei.

Planul: mai multe cooperative în judeţ, dacă se dovedeşte că aceasta este o soluţie sustenabilă

Cei implicaţi în demararea acestei cooperative au spus că dacă această formă de asociaţie a fermierilor mici şi mijlocii va da rezultatete scontate, atunci planul este de a multiplica proiectul şi în alte zone ale judeţului, iar produsele rezultate să fie comercializate sub un brand unic.

„În urmă cu 15 ani, în zonă erau circa 30 de făbricuţe de lapte, dar care, din păcate, au dispărut, au mai rămas doar patru (…) Ideea noastră este să facem ceva care să contracareze situaţia în care se află producătorii de lapte (…) dar putem face acest lucru la scară mică. Dacă experimentul de la Ilieni va funcţiona, atunci am putea multiplica modelul şi în alte localităţi din judeţ”, a spus Bako Zoltan.

Primul produs al cooperativei, pus spre vânzare peste două săptămâni 

Aşa cum au declarat, produsele fabricate în cadrul cooperativei vor urma să fie valorificate în zonă, astfel că ieri a fost prezentat deja primul produs care va intra pe piaţă peste aproximativ două săptămâni, şi anume: brânza fermentată.

Cu o aromă uşoară de brânză maturată şi o textură fină asemeni untului, brânza fermentată, aşa cum a denumit-o procesatorul, va fi un produs premium care se va găsi pe rafturile magazinelor Bertis. Potrivit omului de afaceri Berszany Tibor, patronul lanţului de magazine Bertis, preţul brânzei fermentate din Ilieni va fi unul corect, în concordanţă cu calitatea produsului, dar totodată avantajos pentru cumpărători. „Dorinţa noastră este să ajutăm producătorii de lapte, deci nu se pune problema să vindem produsul sub preţul pieţei, să ne batem cu multinaţionalele. Ne-am propus să facem un produs foarte bun, pe care să încercăm să îl vindem la un preţ corect, acceptabil pentru cumpărător şi să putem apoi da un preţ corect şi pentru lapte şi pentru procesare. (…) Turiştii care vin caută produse locale, tradiţionale, nu sunt interesaţi de produsele pe care le găsesc peste tot în comerţ. Este, într-adevăr un trend, dar noi nu ne putem baza doar pe turişti şi vizitatori, trebuie să facem produse care se cumpără zilnic de către populaţia locală”, a spus omul de afaceri.

Şi alte localităţi s-au moblizat şi au format cooperative

Pentru că şi-au dat seama că succesul vine dacă ţi-l faci cu mâna ta şi nu dacă aştepţi ca guvernanţii să se implice, primarul comunei Malnaş, alături de alţi 9 producători de lapte din satul Valea Zălanului s-au mobilizat şi au format una din cele două cooperative agricole din zona Valea Zălanului.

„Nu este uşor cu oamenii, pentru că nu preau au încredere în cooperative, dar trebuie să îi convingem că alte soluţii nu avem. În această cooperativă sunt 10 oameni, dar suntem deschişi să preluăm şi alţi membri. (…)Eu spun din 2007, de când a fost ales domnul Otvos preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine, că în fiecare localitate trebuie formată o asociaţie sau o cooperativă şi trebuie bine organizată, să fie laptele vândut prin aceste cooperative. Preţul să fie negociat pe nivel de judeţ, dar niciodată nu am găsit înţelegere din punctul acesta de vedere, şi acum am ajuns unde am ajuns. Sunt unii producători care vând cu 45 – 50 de bani litrul. S-au format nişte grupuri de interese (…) Chiar şi asociaţiile au devenit un grup micuţ. Este o dezorganizare totală. Este şi vina noastră, a producătorilor, dar eu sper să învăţăm şi să începem să ne organizăm. Dacă suntem organizaţi bine şi avem o strategie cel puţin noi producătorii, atunci putem merge să cerem”, a spus Kasléder József.

Cooperativa din Valea Zălanului produce diferite tipuri de brânzeturi, de la caş maturat, brânză de burduf, la brânză cu şofran, şi până la suc de mere şi pere, toate naturale 100%.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail