Săptămâna Europeană a Dezvoltării Sustenabile, celebrată în perioada 30 mai – 5 iunie (a.c.), a fost marcată ieri, la Sfântu Gheorghe.

În perioada 30 mai – 5 iunie 2015 se derulează Săptămâna Europeană a Dezvoltării Sustenabile -2015 (EU Sustainable Development Week 2015), în scopul de a promova dezvoltarea durabilă în toate aspectele sale, prin diverse activități, proiecte și evenimente din partea tuturor actorilor interesați. În seria activităților organizate cu această ocazie, s-a înscris și seminarul intitulat „Clusterele și dezvoltarea durabilă”, organizat la Sfântu Gheorghe, la inițiativa Consorțiului Clusterelor- „Transylvania” – din Regiunea Centru, împreună cu Asociația Clusterelor din România și cu patru clustere – clusterul ”Pro Wood”, clusterul ”Green Energy”, clusterul ”Agrofood”, respectiv clusterul de textile ”Transylvania Textile&Fashion” – cu sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe. Partener în organizarea evenimentului a fost și rețeaua Enterprise Europe Network.

Promovarea economiei circulare

În cadrul seminarului au fost abordate teme specifice din patru domenii: prelucrarea lemnului, energie verde, industria textilă, industria agroalimentară, evenimentul având ca scop promovarea economiei circulare, dar și generarea de idei de proiecte. Au fost prezenți reprezentanți ai clusterelor din domeniu, ai unor institute de cercetare, universități și diverse instituții care au legătură cu domeniile amintite, din țară, dar și din Bulgaria – invitat special fiind John Murray, un expert englez care își desfășoară activitatea în Bulgaria. Au luat cuvântul rând pe rând reprezentanții clusterelor ”Pro Wood”,”Green Energy”, ”Agrofood”,”Transylvania Textile&Fashion” și invitații și au fost prezentate proiecte și idei interesante.

. .

„Ne-am adresat cu acest eveniment la Bruxelles (…). Am dorit ca, prin acest seminar să identificăm oportunități de proiecte, să pornim idei de proiecte, la nivelul fiecărui cluster, să creăm posibilități pentru noi afaceri, pentru start-up-uri și eco-business-uri. Economia circulară trebuie promovată la nivelul României (…). Clusterele sunt vectori importanți pentru competitivitatea și dezvoltarea durabilă. Este necesar ca acțiunile, proiectele și planificarea acestor organizații să fie orientate nu numai către profitabilitate, ci și către echitate socială și protecția mediului (…). În cadrul clusterului, foarte importante sunt: inovația, creativitatea, respectiv economia circulară – economie circulară unde deșeul trebuie să devină o materie primă pentru producție sau refolosire (…). Este foarte important, dacă vorbim despre economie circulară, să vorbim despre dezvoltarea economiei sociale și a eco-business-ului”, ne-a spus domnul Vajda Lajos, președintele Consorțiului Clusterelor „Transylvania”, Regiunea Centru.

Acesta a subliniat că un rol important în promovarea economiei circulare ar avea universitățile și a accentuat ideea înființării huburilor – centre de schimb de idei, de cercetare, inovare, locaţii în care se întâlnesc tinerii cu specialiști din anumite domenii, în care oameni deschiși spre cooperare se întâlnesc în scopul de a-și transforma ideile în realitate și de a contribui la dezvoltarea anumitor domenii.

„Este foarte important ca acest concept – economie circulară – să intre și în cadrul universităților. Pentru acest lucru, cel mai bun model ar putea fi așa-numitele huburi, acele centre prin care studenții, profesorii, antreprenorii, pot vorbi despre viitorul domeniilor respective, luând în considerare crearea acestui echilibru – dezvoltarea economică, efect social, protejarea mediului. Asemenea centre există, au pornit și la nivelul României. Clusterele trebuie să fie deschise să creăm aceste centre, aceste huburi, centre pentru posibilități de co-working”, a spus domnul Vajda Lajos, președintele Consorțiului Clusterelor „Transylvania”, Regiunea Centru.

Președintele Asociației Clusterelor din România, Daniel Coșniță, a precizat că seminarul s-a desfășurat în cadrul Săptămânii Dezvoltării Sustenabile, dar și în cadrul unui proiect finanțat de către Fondul Româno – Elvețian: „Prin organizarea acestui eveniment, județul Covasna arată din nou că este în prima linie în ceea ce privește tendințele de dezvoltare moderne ale clusterelor din România. (…). Sperăm ca temele dezbătute să fie un prilej pentru noi toți de a începe să gândim altfel în ceea ce privește dezvoltarea economică și următoarele direcții în dezvoltarea propriilor clustere (…). Seminarul s-a desfășurat și în cadrul unui proiect finanțat de către Fondul Româno – Elvețian – <<Eco Partner>>, un proiect care își dorește promovarea conceptului de eco-inovare în România și clusterele sunt unele dintre organizațiile mediator care trebuie să se afle în fruntea acestui proces (…)”, a spus Daniel Coșniță.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail