. . Prinţul Charles al Marii Britanii, care se află într-o vizită privată în România, s-a întâlnit marţi după-amiază la Micloşoara, în judeţul Covasna, cu reprezentanţi ai mai mult organizaţii nonguvernamentale de mediu şi asociaţii din domeniul silviculturii, discuţiile vizând tema protejării pădurilor.

Ionuţ Apostol, director de campanie Greenpeace România, a declarat pentru AGERPRES că participanţii la întâlnire i-au prezentat situaţia pădurilor din România, precum şi propunerile pe care le au pentru stoparea tăierilor ilegale de arbori şi o mai bună gestionare a fondului forestier.

„Împreună cu alte ONG de protecţie a mediului şi asociaţii din domeniul forestier am răspuns invitaţiei Prinţului Charles şi am prezentat problemele pe care le avem acum cu pădurile din România, precum şi o serie de măsuri pe care le vedem ca societate civilă, care trebuie luate urgent şi pe termen mediu pentru a opri tăierile ilegale, pentru a stabili un cadru legislativ şi de reglementare mai bun, a îmbunătăţi controlul asupra activităţilor din domeniul forestier, astfel încât să ajungem la un management mai bun al pădurilor, la un echilibru între rolul de protecţie al pădurii şi exploatarea acesteia. Per ansamblu, am ajuns într-un grup de lucru la concluzia că e nevoie de o dezbatere mai amplă. Societatea civilă a atras atenţia autorităţilor asupra acestei probleme şi a venit timpul pentru o dezbatere mai amplă, pentru un forum în care să discutăm aceste probleme (…) Deci, am discutat cu prinţul Charles punctual despre probleme legate de pădurile din România, iar Alteţa Sa şi-a exprimat interesul să ne ajute pentru a lansa o dezbatere publică mai largă cu toate instituţiile şi actorii relevanţi din domeniu”, a declarat Ionuţ Apostol.

Radu Vlad, reprezentantul WWF (World Wide Foundation) România, a menţionat că viitorul Cod Silvic oferă un „set de principii”, însă eficienţa lui va depinde de modul în care va fi implementată legislaţia.

„Codul Silvic care urmează să fie promulgat (…) oferă un set de principii spunem noi bune, este un pas înainte, dar va depinde foarte mult de modul în care autoritatea va reuşi să implementeze legislaţia care va decurge din acest Cod Silvic (…) S-a reuşit astăzi să se adune încă o dată împreună principalii factori interesaţi să încercăm să obţinem un consens în ce ar trebui să se întâmple de acum înainte în silvicultura din România”, a spus Radu Vlad.

Liana Buzea, fondatorul programului „Plantăm fapte bune în România” şi-a exprimat speranţa că interesul manifestat de prinţul Charles pentru pădurile din România va fi un exemplu urmat şi de alte personalităţi.

„Pentru mine ca ecologist activist un astfel de interes acordat pădurilor şi situaţiei pădurilor din România este lăudabil şi ar putea să mobilizeze şi alte personalităţi din ţară, să se uite mai atent la ce strigă strada, la ce spun ong de mai mulţi ani şi ce spun şi cei din domeniul silvic. Prinţul Charles a arătat un interes constant pentru pădurile noastre (…) şi mi se pare un exerciţiu pe care ar putea să îl facă şi alte personalităţi”, afirmă Liana Buzea.

Ionuţ Apostol a precizat că printre participanţii la întâlnire s-au mai numărat reprezentanţii Eco-Civica, ProPark, EcoAssist, Federaţia proprietarilor de păduri şi păşuni Nostra Silva şi Asociaţia administratorilor de Păduri din România.

În cursul dimineţii, Prinţul Charles a participat la lansarea Fundaţiei Prinţul de Wales România în localitatea Viscri, o organizaţie caritabilă cu scop educativ ce urmăreşte să sprijine păstrarea patrimoniului şi dezvoltarea durabilă în România.

Prinţul de Wales a sosit în România duminică după-amiază, iar la scurt timp a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Potrivit unor surse din anturajul prinţului, luni seară Prinţul Charles s-a întâlnit la reşedinţa sa din Valea Zălanului cu principesa Margareta a României şi principele Radu. Potrivit aceleiaşi surse, prinţul Charles va părăsi România la sfârşitul acestei săptămâni.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail