Clusterul  din domeniul lemnului „Pro Wood”, cu sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, este implicat într-un proiect pilot european ce își propune să caute soluții în ceea ce privește reutilizarea pieselor uzate de mobilier și utilizarea a cât mai puține resurse în ceea ce privește fabricarea produselor.

Proiectul, intitulat „Smart Furniture Remanufacturing” (Furnitu-RE)”, al cărui beneficiar şi partener lider este un cluster din Bulgaria – „Bulgarian Furniture Cluster”, are ca parteneri organizații și clustere din Austria, Bosnia și Herțegovina, Ungaria, România și Serbia,  printre acești parteneri numărându-se și clusterul regional „Pro Wood”,  ce are sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe.

„Smart Furniture Remanufacturing” tratează remanufacturarea ca instrument cheie pentru sustenabilitatea mediului și creșterea afacerilor. În cadrul proiectului, cei implicați caută soluții pentru reutilizarea pieselor de mobilier și a materialelor folosite și urmăresc să dezvolte tehnologii și abordări invoatoare în ceea ce privește fabricarea de produse – bazându-se pe re-producție și refolosire. Practic, se dorește ca materia primă să fie refolosită, iar deșeurile provenite din prelucrarea lemnului să fie valorificate.

„Clusterul <<Pro Wood>> este implicat într-un proiect european. Apelul se numește <<Start>> și în toată Europa s-au finanțat 25 de proiecte din 750, două fiind pentru clustere, iar într-unul suntem noi implicați (…). Proiectul este intitulat <<Smart Furniture Remanufacturing>> și are în centrul său sustenabilitatea, lanțul valoric. Este vorba, concret, despre refolosirea mobilierului vechi, recondiționarea a tot ceea ce se poate, revânzarea către o categorie mai mică de clienți, iar ceea ce nu se poate refolosi, se întoarce la deșeuri, care să fie folosite ca biomasă. De exemplu, palul nu se poate arde, deoarece conține substanțe toxice, iar resturile ajung înapoi la fabrica de pal, se toacă și se face iar pal, deci ajugem la concluzia că se folosește mai puțin lemn din pădure, iar în cazul producerii palului se folosește foarte mult lemn. Este important să nu se piardă nimic. Lanțul acesta valoric trebuie închis cumva, trebuie refolosită fiecare bucată de lemn, cât mai eficient (…). Practic, acum vorbim despre măsuri propuse pentru a se putea face acest lucru. Ideea a pornit în urmă cu ceva ani, când bulgarii au mers la un lanț hotelier din Bulgaria – (acolo, dacă ești membru într-un lanț hotelier, la fiecare zece ani trebuie să schimbi mobilierul) – și s-a pus problema ce se face cu mobilierul vechi. Și așa au început să se gândească la această idee”, a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, managerul clusterului, Kádár Rezső.

 Acesta a precizat că proiectul are o durată de aproximativ un an (01. 04.2015 -31.03.2016) și reprezintă un punct de pornire pentru dezvoltarea unui proiect mai amplu, dar și o oportunitate de a întări legăturile dintre cluster și partenerii din străinătate: ”Este vorba despre un proiect pilot acum (…), dar este foarte bun, pentru că la anul, în primăvară, dorim să depunem tot pe tema aceasta (…) un proiect mai mare (…). Acum se concretizează consorțiul, se pregătesc pașii pentru a depune proiectul cel mare și chiar dacă nu ne iese proiectul cel mare, putem spune că am intrat într-un consorțiu cu parteneri foarte buni. Prin ei, putem intra în alte proiecte, putem accesa și alte finanțări”, a precizat managerul clusterului, Kádár Rezső.

. . Activitate de informare, în 2 iunie, în cadrul „Săptămânii Europene a Dezvoltării Durabile”

Potrivit reprezentanților clusterului „Pro Wood”, una dintre activitățile programate constă în organizarea unui eveniment de informare la care să fie invitați toți actorii importanți din domeniu.

„Fiecare partener va trebui să organizeze un eveniment de informare la care vor fi invitați toți actorii importanți ai Regiunii, din acest domeniu, care pot avea un cuvânt de spus în ceea ce privește proiectul și care pot oferi sugestii privind dezvoltarea ideilor formulate în cadrul acestuia”, a spus reprezentanta clusterului, Sulyok-Pál Andrea, asistent manager.

Clusterul „Pro Wood” va organiza acțiunea de informare în cadrul unui eveniment mai amplu,  intitulat „Clusterele și dezvoltarea durabilă”, organizat în data de 2 iunie – cu ocazia Săptămânii Europene a Dezvoltării Durabile de Consorțiul Clusterelor „Transylvania” , la restaurantul „Orchidea Events” din Sfântu Gheorghe.

Cei care doresc să participe la eveniment sunt bineveniți, însă sunt rugați să ia legătura cu organizatorii și să își anunțe intenția de participare.

În cadrul seminarului organizat cu ocazia „Săptămânii Europene a Dezvoltării Durabile” vor fi abordate teme specifice din patru domenii: prelucrarea lemnului, energie verde, industria textilă, industria agroalimentară.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail