În cadrul unui proiect pe care îl derulează, clusterul „Pro Wood”, cu sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, a participat recent la două evenimente importante din Germania, în cadrul cărora a avut un schimb de experiență, un schimb de bune practici cu entități similare din domeniu, punând astfel bazele unor noi parteneriate internaționale.

O delegație compusă din 11 reprezentanți ai clusterului „PRO WOOD”  s-a întors zilele trecute din Germania, unde a vizitat a două târguri renumite de specialitate, ”INTERZUM” din Köln și „LIGNA” din Hanovra.

Managerul clusterului, Kádár Rezső, a menționat că deplasarea s-a realizat în cadrul unui proiect – intitulat „Creșterea Competitivității IMM-urilor din clusterul <<Pro Wood>> prin integrarea acestora în lanțuri de furnizori naționali și internaționali”, pe care clusterul l-a accesat acum un an, prin Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” (POS CCE) și care este co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Printre obiectivele proiectului se numără: întărirea capacității instituționale a asociației KO -FA- entitatea de management a clusterului Pro Wood, în vederea atragerii de noi membrii într-un lanț de furnizori integrat, atingerii nivelului de excelență în management și a intensificării cooperării regionale, naționale, creșterea nivelului de pregătire și a competențelor specifice la nivelul managementului IMM-urilor membre și al operatorilor tehnici în vederea reducerii costurilor de producție și a îmbunătățirii calității produselor; implementarea unei politici de marketing comune în vederea creșterii portofoliului de clienți, diversificarea gamei de produse și asumării unei poziții active pe piață, iar deplasarea în Germania a fost una dintre activitățile programate să se deruleze în cadrul acestuia.

Reprezentanții clusterului au vizitat cele două expoziții, dar au avut și întâlniri importante cu două clustere din Germania:

Am făcut o vizită la două târguri de specialitate, cele mai renumite din Europa- <<INTERZUM>> din Köln și <<LIGNA>> din Hanovra, într-unul fiind prezentate accesorii pentru mobilă, iar în celălalt, utilaje pentru producție de mobilă, începând de la prelucrarea primară, până la prelucrarea secundară. Am avut 11 membri în delegație. O zi am petrecut-o vizitând două clustere din Germania, unde am văzut practici bune, unde am văzut cum trebuie să funcționeze un cluster de succes din Europa. Cred că punctul culminant al excursiei acesta a fost de a vedea ce se poate realiza în cadrul unui cluster. Unul dintre clusterele vizitate are un showroom (…), iar membrii clusterului și-au expus acolo produsele pe care le realizează. Cred că unul dintre rezultatele cele mai bune, pe care trebuie să le preluăm și noi –și tot despre asta discutăm și noi de ani de zile în cadrul clusterului, dar parcă ei au formulat mai bine- se referă la lanțul valoric. Ei au gândit lanțul valoric în formă de cascadă, deci important este ca materia lemnoasă să fie cât mai eficient folosită (…). Celălalt cluster (…) – este un cluster care gestionează o fostă groapă de gunoi, care a fost dezafectată, dar unde se produce biogaz în continuare din gunoiul menajer, dar aceasta a fost amenajată ca un centru de recreere, deci, foarte interesant. În plus, acel cluster are și un centru de cercetare în ceea ce privește eficientizarea arderii biomasei (…)” , a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, managerul clusterului, Kádár Rezső.

Acesta a precizat că în cadrul întâlnirilor cu cele două clustere s-au stabilit premisele unor parteneriate.

„S-a discutat despre niște parteneriate în viitor, în vederea depunerii a niște proiecte comune în ceea ce privește lanțul valoric și sustenabilitatea materiei lemnoase. Din ceea ce am văzut eu, (n.r. – reprezentanții celor două clustere) par deschiși și văd că există potențial în ceea ce privește colaborarea cu noi. A fost foarte important să ducem membri clusterului acolo, să li se deschidă orizontul, să vadă ce se poate face împreună”, a spus  managerul clusterului „Pro Wood”, Kádár Rezső.

Clusterul „Pro Wood” are recunoaștere internațională. În toamna anului 2014, a fost evaluat de către ESCA – European Secretariat for Cluster Analysis și a obținut calificativul BRONZE conform Inițiativei Europene pentru Excelența Clusterelor (ECEI).

Ana Alina Costache

. .  

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail