Clubul de dezbateri publice „Vox Populi” organizează marţi, 26 mai, la Sfântu Gheorghe, cea de-a patra ediţie a dezbaterilor, cu titlul „Transilvania mea cu cele bune şi cu cele rele”.

Cea de-a patra ediţie a clubului de dezbateri publice Vox Populi, aduce în prim plan imaginea Transilvaniei văzută prin ochii profesorului universitar, dr. Sorin Mitu. Dezbaterea va avea loc  în Amfiteatru Bibó, clădirea Universităţii Babeş-Bolyai din Sfântu Gheorghe, începând cu ora 18:00.

Profesorul universitar dr. Sorin Mitu este directorul departamentului de Istorie Contemporană de la acultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj, autorul cărţii „Românii văzuţi de maghiari”-  „Construcţia unei imagini etnice”, în care prezenta, pe baza unor articole de presă din perioada imperiului Austro-Ungar, care era situaţia interetnică dintre români şi maghiari la acea vreme şi modul în care erau priviţi românii ca minoritari. Potrivit informaţiilor oferite de profesorul universitar Cziprian Lorand, la această carte Sorin Mitu a lucrat alături de soţia sa, Melinda Mitu.

Despre acesta, Cziprian Lorand a mai spus: „Ce trebuie ştiut despre Sorin Mitu este că mi-a fost profesor. De fapt a fost asistentul lui Camil Mureşan, academicianul care mi-a fost profesor la Cluj, şi Mitu îi ţinea seminariile. Dacă vă amintiţi, Mitu este şi autorul acelei celebru manual de istorie care afăcut vâlvă în 1998-1999, în care la personalităţi publice contemporane a scris-o şi pe Andreea Esca. Toţi politicienii s-au revoltat ce caută o prezentatoare TV în manualul de istorie.  Este un tip puţin neconvenţional, dar cu o rigoare ştiinţifică extremă. Se ocupă de etnicitate în Transilvania în secolele XIX-XX şi cred că este o sursă de inspiraţie destul de bună pentru cei care sunt aici.”

O altă carte foarte bine vândută şi apreciată, semnată de invitatul ediţiei cu numărul IV a clubului de dezbateri publice, se intitulează „Transilvania mea”, carte de indpiraţie pentru această ediţie a Vox Populi.  „Transilvania mea, a fost cea mai bine vândută carte când exista Librăria pentru comunitate, fiind 100 de volume vândute la un moment dat, ceea ce înseamnă enorm pentru o carte în Sfântu Gheorghe, care să nu fie studiată în şcoală. E o carte care pe mine m-a influenţat foarte mult şi care mi-a deschis noi orizonturi în ceea ce însemană situaţia din Ardeal”, a spus Mădălin Guruianu

Atât volumul „Transilvania mea”, cât şi „Românii văzuţi de maghiari” se pot citi la Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe.

. .

Intrarea la dezbaterea publică este liberă, participanţii putând lua cuvântul în limita timpului disponibil şi conform normelor dezbaterilor academice.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail