Evenimentul Noaptea Muzeelor, din data de 16 mai, s-a desfășurat  într-o atmosferă  plăcută și plină de interes, la  Expoziția Cinegetică din Sfântu Gheorghe unde numărul vizitatorilor a depășit 900 de persoane.

Asociația Vadon, în calitate de administrator,  a participat pentru prima oară în 2015, cu Expoziția Cinegetică,   la  evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor coordonat în țară de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), dar totodată acest eveniment reprezintă deja a treia zi a porților deschise pentru publicul vizitator de la ceremonia de  inaugurare, care a avut loc la data de 17 mai în 2013.

În cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, pe lângă activitatea de colectare, identificare, conservare și prezentare a muzeului, temele și sarcinile educaționale devin tot mai pronunțate, iar programele culturale și de divertisment capătă un rol important prin mesajul pe care-l transmit: trezirea la viață a muzeului din liniștea sa de sanctuar prin întrunirea vizitatorilor, artiștilor și a organizatorilor.

În timpul acestui eveniment, în afara orelor de vizitare Expoziția Cinegetică s-a putut admira până la miezul nopții de către cei interesați, iar spre deosebire de practica din anii precedenți, în acest an au fost pregătite și programe culturale de către organizatori.

Evenimentul a fost inaugurat de către Cvintetul de Alămuri al Fanfarei Kováts András din Reci, după care  Domnul  Demeter János directorul executiv al Asociației Vadon a salutat  musafirii și vizitatorii prin cuvântul său de deschidere  în care a evidențiat faptul, că noaptea muzeelor nu înseamnă doar vizitarea expozițiilor, ci un asemenea eveniment trebuie să însemne și o împlinire culturală pentru vizitatori, de aceea au pregătit și  programe de acest gen.

 În încheiere a mulțumit atât  partenerilor evenimentului, cât și partenerilor media pentru colaborarea cu care au susținut organizarea acestui eveniment.

Programele culturale au fost oferite de elevii Școlii Populare de Artă din Sfântu Gheorghe sub îndrumarea profesorilor  Könczey Csaba, Szilágyi Herbert Zsolt și Ticusan János, de elevii Colegiului Național „Mihai Viteazul” sub îndrumarea profesoarei Liliana Grosar și de  elevii Liceului de Artă din Sfânu Gheorghe  alături de profesorii îndrumători  Sebestyén Lázár Enikő, Simon Rodica, Kőmíves Bokor Zsuzsa.  Din partea Asociației de Tineret Ecou,  actrița Duța Guruianu  a povestit pentru copii întâmplări vânătoreși, iar artistul păpușar Nagy Kopeczky Kálmán   a spus povești de vânătoare atât pentru cei mici cât și pentru cei mari. De asemenea, acordurile de închidere au fost asigurate tot de către Cvintetul de Alămuri al Fanfarei Kováts András din Reci care în timpul evenimentului au cântat de mai multe ori.

În același timp, vizitatorii au putut admira  și vernisajul de fotografie intitulat „ Clipe din viața păsărilor” cuprinzând o selecție din pozele fotografilor amatori Dr. Szmolka István, Szmolka Péter și Babos Attila.

La evenimet  a participat Doamna viceprimar Sztakics Éva, din partea Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, instituția fondatoare a expoziției cinegetice cât și Domnul Sárkány Árpád, cel care a visat acest muzeu, donatorul principal care s-a implicat în amenajarea expoziției  cu colecția sa personală și cu moștenirea familiei sale, contribuind astfel într-o măsură însemnată la realizarea acesteia.

Noaptea Muzeelor reprezintă un program care se extinde la nivel european, astfel în cadrul mai multor orașe  au putut fi vizitate  muzee, expoziții  la nivel național, în cadrul serii și a nopții respective. (Detalii- www.noapteamuzeelor.ro).

Evenimentul își propune să atragă atenția unui număr cât mai mare de  vizitatori asupra valorilor eterne oferite de muzee, dar totodată și să îndemne la cultivarea și păstrarea tradițiilor, a importanței transmiterii valorilor culturale generațiilor următoare.

Enikő Török, Asociația Vadon

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail