„Am putut admira și aplauda inocența și dăruirea copiilor, bucuria lor pe scenă”

Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului „Tinere talente”, ediție derulată în organizarea Fundaţiei „Mihai Viteazul” din municipiu, în cadrul manifestărilor cuprinse  sub titulatura „ÎMPREUNĂ DE 25 ANI”  și  în cinstea Zilei Internaționale a Copilului a ajuns la final. Evenimentul a cuprins o serie de activități și spectacole susținute în perioada 13- 16 mai, de elevii și preșcolarii din județ, pe categorii de vârstă, în zile și la ore diferite.

Festivalul, organizat de Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, an de an, de peste două decenii, are ca scop promovarea și valorificarea talentului și potențialului artistic al copiilor și tinerilor din județ.

„Manifestarea  a avut de – a lungul timpului diverse forme de prezentare a ceea ce  știu și pot realiza cadrele didactice împreună cu preșcolarii, școlarii sau tinerii. Astfel, au fost expoziții de pictură cu teme propuse, ateliere de pictură, grafică, ceramică, lucrături textile, sculpturi în lemn, atunci când spațiul de desfășurare a permis acest lucru; au fost mese rotunde  cu dezbateri despre învățământ, concursuri de specialitate, mai lungi sau mai scurte în timp: istorie, matematică, biologie, geografie, literatură. S-au desfășurat apoi concursuri de desene pe asfalt, jocuri de mișcare …., excursii de documentare, iar atunci când am beneficiat de un buget acceptabil am acordat premii olimpicilor naționali.  Dar întotdeauna au fost spectacole care să permită desfășurarea pe scenă a talentului copiilor: teatru, dansuri, interpretări vocale și instrumentale… toate din dorința de a promova pe cei mici sau mari în lumea artei, a unui act cultural autentic care să aducă bucurie atât lor, dar și educatorilor, instructorilor, părinților, bunicilor (…).   Adulții sunt cei mai <activi>:  declanșează o adevărată sesiune de fotografii și înregistrări video și ne bucurăm alături de ei; peste timp, copiii lor vor spune <<aici dansam/ cântam/ recitam pe scena Festivalului Tinere talente>>”, a declarat președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad.

În cadrul ediției actuale, în perioada 13- 16 mai (a.c.), s-au derulat trei spectacole, la Sala festivă a Palatului Copiilor, din Sfântu Gheorghe.

Zeci de elevi și preșcolari, de la mai multe unități de învățământ din județ, au urcat pe scenă, dorind ca, prin momentele artistice pregătite sub îndrumarea dascălilor lor, să transmită publicului bucuria și candoarea copilăriei.

Așa cum am amintit în cadrul unui articol publicat într-unul dintre numerele anterioare ale ziarului nostru, în primele două zile ale festivalului, tema manifestărilor s-a intitulat „Poezii, cântece și jocuri pentru copii”. Astfel, în data de 13 mai (a.c.), a avut loc spectacolul pregătit de elevi din ciclul primar  – această secțiune din cadrul festivalului fiind derulată sub coordonarea doamnelor înv. Maria Bularca și Doina Gheorghincă. Au urcat pe scenă elevi de la mai multe unități de învățământ din oraș, care au prezentat, rând pe rând, programul artistic pregătit sub îndrumarea dascălilor lor. În ziua următoare, în 14 mai, s-a derulat spectacolul pregătit de preșcolari din Sfântu Gheorghe – coordonatoare ale acestei activități din cadrul festivalului fiind doamnele ed. Florica Nica și Săndica Borchină. Programul a cuprins momente artistice pregătite de preșcolari de la mai multe unități de învățământ din municipiu, ce au fost coordonați de cadrele didactice, de educatoarele lor.

Spectacol de gală, sâmbătă

Sâmbătă, 16 mai, a avut loc cel de-al treilea spectacol, cel de gală, care a avut în program cântece şi dansuri populare, recitări, muzică ușoară. Au participat formaţii şi grupuri artistice din judeţ, dar și elevi de la unități de învățământ din Sfântu Gheorghe, care au încântat publicul.

S-au prezentat, rând pe rând, în fața spectatorilor, copii din clasa I- A, de la Școala Gimnazială „Ady Endre”, din municipiu; Ansamblul „Cununa Carpaților” – din cadrul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului, „Junii Covasnei” – Ansamblu din Covasna; un elev din clasa I de la Școala Gimnazială „Ady Endre”, din municipiu,  care a susținut un mic recital de chitară; Corul „Superar” – compus din elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” și de la Liceul „Mikes Kelemen”, din Sfântu Gheorghe; elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, din municipiu, care au prezentat câte un program compus din recitări; o elevă din clasa a IV-a A, de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din municipiu, care a interpretat o piesă de muzică ușoară și elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, care au prezentat un program muzical.

„În esența lucrurilor, apreciem că obiectivele festivalului au fost atinse, chiar dacă au fost unele imperfecțiuni legate de logistica folosită, iar unii părinți au plecat mai devreme („boală veche” și neplăcută). Am putut admira și aplauda inocența și dăruirea copiilor, bucuria lor pe scenă salutându-și membrii familiei, dar și reacții de adevărați artiști în fata unor situații neprevăzute”, a declarat prof. ing. Maria Peligrad.

Organizatorii Festivalului „Tinere talente” au transmis mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestei ediţii.

„Noi, membrii Fundației Mihai Viteazul, organizatorii acestor trei spectacole din cadrul acestei ediții a festivalului, mulțumim fiecărui participant, educator, profesor, instructor, părinților,  Palatului Copiilor, pentru contribuția adusă la desfășurarea evenimentului”, a transmis conducerea Fundației.

. .

***

Fundația „Mihai Viteazul” va împlini curând un sfert de veac de la înființare, și cu această ocazie, conducerea și membrii acesteia au pregătit un program amplu de manifestări, derulat sub genericul „Împreună de 25 de ani”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail