Cea de-a XXII-a ediţie a celui mai vechi festival internaţional de teatru din România, „Atelier” va aduna şi anul acesta aproape 20 de producţii naţionale şi internaţionale pe scena teatrului din Sfântu Gheorghe, în perioada 2-10 iunie 2015.

Fiind al doilea an consecutiv de când s-a întors la Sfântu Gheorghe, oraşul în care a luat viaţă, la iniţiativa dramaturgului Radu Macrinici, festivalul „Atelier” doreşte să resusciteze viata culturală a oraşului prin producţii naţionale şi internaţionale „scoase din tipar”.

„Este un festival care de-a lungul timpului a influenţat apariţia altor festivaluri din România cu profil relativ similar. Dar Atelier a fost primul care a privilegiat formele noi de expresie teatrală din România, (…) pentru prima dată, la acest festival au putut fi văzute producţii de dans, teatru cu obiecte, teatru gestual, teatru în spaţii neconvenţionale. Este un festival deschizător de drumuri şi sunt mândru că am reuşit să-l duc până la ediţia 22-a. (…)Au mai fost şi alte festivaluri dar nu au rezistat şi au sucombat între timp. Atelierul,  poate şi din cauză că este un festival de autor, eu fiind autorul, l-am protejat”, a spus dramaturgul Radu Macrinici.

Chiar dacă, paradoxal, Atelier funcţionează pe aceleaşi profil ca acum 22 de ani, şi anul acesta promite să surprindă cu producţii inedite şi foarte puţin sau chiar deloc întâlnite la noi în ţară, aducând pe scena din Sfântu Gheorghe trupe de teatru din ţară (Târgu Mureş, Sfântu Gheorghe, Timişoara, Bucureşti, Iaşi, Oradea şi Râmnicu Vâlcea), dar şi din străinătate (Belgia, Italia, Ungaria, Olanda şi Franţa), care vor prezenta  spectacole de teatru instrumental, spectacol cu proiecţii 3D cu marionete, teatru-circ sau spectacole de teatru-dans.

Ediţia de anul acesta va avea ca deschidere un concert de jazz susţinut de Luiza Zan – artista din Sfântu Gheorghe care a câştigat Cerbul de Aur, acum 10 ani, Peter Sarik – un binecuscut artist din Ungaria  şi Alex Harding un saxofonist  din Statele Unite ale Americii.

. .

Pentru ediţia cu numărul 22, Teatru „Andrei Mureşanu” a reuşit să strângă suma de 157.000 de lei, astfel:  câte  50.000 lei de la Consiliul Judeţean Covasna și de Consiliul Local Sfântu Gheorghe ; 45.000 lei printr-un proiect câştigat de către Asociaţia de tineret „Ecou”, la Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN); 12.000  lei de la  Fundaţia  Liga pentru teatru, acordată de UNITER.

Chiar dacă fondurile alocate anul acesta sunt mulţumitoare, dramaturgul Radu Macrinici a spus că absenţa unui director de teatru „cu toate funcţiile la el” s-a simţit, îngreunând procesul de organizare a acestei ediţii: „Anul acesta e o ediţie, nu şiu dacă mai dificilă decât anul trecut, dar în privinţa finanţării este mai bună. Este dificil, cu toată bunăvoinţa doamnei director interimar, Monica Midvighi, din cauză că teatrul nu a avut un director cu toate atribuţiile la el, a contat. Este greu să faci un festival, fără să ai o susţinere puternică din partea celor care conduc instituţia. Am avut toată deschiderea şi susţinerea din partea doamnei director interimar şi de aceea am reuşit să facem şi ediţia aceasta.”

Pe lângă aceste spectacole prezentate în program, organizatorii au anunţat că iubitorii de teatru pot participa la un colocviu intitulat „Vârsta crizei şi criza vârstei”, o expoziţie a artistului fotograf, regizorul Radu Afrim, „Portrere dintr-o generaţie” şi  lansări de carte şi revistă, apărute în ultimul an.

Preţul unui bilet este de 10 lei pentru toate spectacolele  ce se vor juca din data de 3 iunie, pentru concertul de deschidere preţul biletului va fi de 20 de lei, iar pentru spectacolul din data de 2 se va stabili un alt preţ, care va fi anunţat din timp. Biletele pot fi achiziţionate de la Asociaţa de tineret „Ecou”.

Festivalul de teatru „Atelier” a început la Sfântu Gheorghe. După 12 ediţii de succes, s-a mutat un an la Sighişoara, apoi 7 ediţii la Baia Mare şi Satu Mare.  Ultimele 2 ediţii „Atelierul” s-a întors acasă, anul acesta împlinindu-se10 ani de când a plecat pentru prima oară de la Sfântu Gheorghe.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail