Primăria Sfântu Gheorghe a anunţat ieri că săptămâna viitoare va demara lucrările de reconstruire şi modernizare a centrului municipiului, prin urmare circulaţia rutieră va fi închisă începând de vineri în Piaţa Libertăţii. . .

Potrivit conducerii Primăriei, investiţia în urma căreia centrul istoric al municipiului va căpăta o altă înfăţişare se va derula în mai multe etape, prima fază vizând spaţiul din faţa Prefecturii, Consiliului Judeţean Covasna, Galeriei de Artă şi o parte a parcului Elisabeta. În zonă va fi interzis definitiv accesul autovehiculelor, iar pietonii vor mai putea circula pe trotuare timp de o lună până când şi acestea vor intra în reabilitare. Autorităţile estimează că lucrările pe acest tronson se vor încheia până la sfârşitul acestui an.

Potrivit proiectului, Piaţa Libertăţii va fi transformată în spaţiu pietonal, cu spaţii verzi şi locuri de recreere şi petrecere a timpului liber. Principalul punct de atracţie al pieţei va fi o colină de aproximativ cinci metri înălţime, 13 lăţime şi 33 lungime amplasată în vecinătatea Prefecturii şi Consiliului Judeţean Covasna, ce va evoca, într-o formă stilizată, trupul balaurului răpus de Sfântul Gheorghe, ocrotitorul oraşului. Concepţia aparţine arhitectului Zsigmond Pal, care a câştigat un concurs organizat în acest scop de către Primărie.

„Este un concept foarte interesant, este simbolul victoriei Sfântului Gheorghe asupra balaurului. (…) Vor fi multe alei pietonale, vom reabilita gangurile dintre clădiri, se vor extinde spaţiile verzi, vor fi mulţi arbori ornamentali, mobilier urban, terase şi două fântâni, dintre care una arteziană, o scenă pentru diverse evenimente publice, etc.”, a declarat pentru AGERPRES primarul municipiului, Antal Arpad.

Potrivit acestuia, colina va permite o mai bună delimitare a părţii istorice a oraşului de Piaţa Mihai Viteazul, unde se află statuia domnitorului şi clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor.

Faza a doua a proiectului va viza tronsonul din faţa Teatrului „Tamasi Aron” şi Colegiului „Szekely Miko”, care va deveni, de asemenea, un spaţiu pietonal şi ciclist.

Autorităţile locale au menţionat că vor crea alte spaţii de parcare în locul celor din faţa Teatrului şi Colegiului, care vor fi desfiinţate, iar circulaţia rutieră va fi regândită astfel încât centrul oraşului să fie degajat. Pe două dintre principalele străzi ce vor prelua o parte din trafic, respectiv străzile Gabor Aron şi Spitalului, lucrările de reabilitare se vor încheia la sfârşitul lunii iulie, iar strada „Kossuth Lajos” va fi pavată cu piatră cubică, cu scopul de a atenţiona în acest fel conducătorii auto că se apropie de zona pietonală.

Lucrările de reamenajare urbanistică a centrului municipiului Sfântu Gheorghe vor costa circa două milioane de euro şi vor fi finanţate din fonduri europene.

Proiectul a fost, în general, primit pozitiv de locuitorii municipiului, însă au fost şi voci care l-au criticat pe reţelele de socializare. Spre exemplu, un arhitect din municipiu apreciază că movila care va reprezenta balaurul reprezintă „o greşeală de proiectare, o greşeală de înţelegere a spaţiului urban şi nu în ultimul rând o greşeală de bun gust”. El a opinat că pe lângă scopul evident de a „cenzura vizual şi psihologic” clădirea Prefecturii şi Piaţa Mihai Viteazul, „monstrul” distruge orice „relicvă a vechiului ţesut urban”. „Funcţionalitatea spaţiului este compromisă odată cu implementarea acestei soluţii. Este extrem de ignorantă soluţia, într-un mod pueril şi agresiv”, apreciază acesta.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail