A fost aprobată a cincea clasă de a IX-a, la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, clasă cu profil pedagogic.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc marți, la sediul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, inspectorul general prof.  Kiss Imre a anunțat faptul că a intervenit o schimbare în structura planului de școlarizare, constând în faptul că Ministerul Educației a aprobat suplimentarea numărului de clase de a IX-a, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV).

„A intervenit o schimbare în structura planului de școlarizare (…). Este vorba despre Colegiul Național <<Mihai Viteazul>>, care printr-o cerere transmisă la Inspectoratul Școlar Județean a solicitat suplimentarea numărului claselor a IX-a. Deci, pentru Colegiul Național <<Mihai Viteazul>> au fost aprobate 4 clase de a IX-a. Dânșii au solicitat a 5-a clasă, profil pedagogic. Chiar când au predat proiectul planului de școlarizare (n.r- pentru anul școlar viitor), dânșii au solicitat 5 clase, dintre care una a fost cea de pedagogic. Inspectoratul Școlar, făcând calculele foarte justificat (…) a aprobat 4, cu specificarea  că dintre cele patru, să fie una de pedagogic. Dânșii (n.r.- reprezentanții CNMV) au refuzat, au spus că atunci cele 4 clase vor fi de teoretic, dar își mențin opțiunea de a solicita în continuare a 5-a clasă, secția  română, pedagogic. Apoi (…), au depus cerere după ce eu am preluat mandatul – au depus această cerere la începutul lunii aprilie. Noi ne-am documentat, am făcut calcule, am analizat opțiunea elevilor pentru secția română și am transmis adresa, hotărârea Consiliului de Administrație, prin care Inspectoratul nu poate aproba înființarea celei de-a 5-a clase. Bineînțeles că am motivat și din punct de vedere al evoluției demografice a elevilor la secția română (…). Când am transmis hotărârea Consiliului de Administrație către Colegiul Național ”Mihai Viteazul”, în aceeași zi am primit deja aprobarea Ministerului. Ministerul nu ne-a consultat, nu ne-a sunat, nu a cerut nimic de la noi (…)”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, inspectorul general al ISJ Covasna, prof. Kiss Imre.

Acesta a precizat că inițial, pentru orașul Sfântu Gheorghe și pentru zona Sfântu Gheorghe au fost aprobate 8 clase cu 224 de locuri (50% filieră teoretică, 12,5% filiera vocațională și 37,5 % filiera tehnologică):

 „La secția română, inițial, pentru Sfântu Gheorghe și zona Sfântu Gheorghe, au fost aprobate 8 clase cu 224 de locuri și procentajul ar fi fost: 50% filieră teoretică, 12,5% filiera vocațională și 37,5 % ar fi fost tehnologic (…)”, a spus inspectorul general Kiss Imre.

În cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o ieri, Mădălin Guruianu, consilier local și membru în Consiliul de Administrație al Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a adus în discuție subiectul acordării celei de-a cincea clase de liceu Colegiului Național „Mihai Viteazul” . Acesta a declarat, printre altele, că: „Așa cum a treia clasă la învățământul primar a existat de ceva vreme în Colegiul Național „Mihai Viteazul” și a fost aprobată după ce Inspectoratul nu și-a recunoscut greșeala propriu – zis, nu și-a cerut scuze pentru decizia eronată, dar cel puțin a luat decizia de a acorda și a treia clasă la învățământul primar, la clasa pregătitoare, a venit momentul în care trebuie să spun că și al doilea pariu l-am câștigat: adică avem și a cincea clasă la „Mihai Viteazul” la clasa a IX-a, adică acea clasă de pedagogic, pe care Consiliul de Administrație al Colegiului Național <<Mihai Viteazul>> o cerea încă din ianuarie. Pe baza tuturor datelor care au fost expuse, Ministerul Educației a aprobat și a cincea clasă (…) Spuneam la începutul lunii februarie că îmi voi cere scuze public dacă  vreuna dintre cele două opțiuni pe care Colegiul Național <<Mihai Viteazul>> și Consiliul de Administrație în întregimea lui  le adoptase, dacă nu se vor întâmpla așa, ei bine, de data asta, cred că înțelegeți foarte clar că timpul a dat dreptate, nu mie, nu Consiliului de Administrație, ci în principiu, acelei decizii înțelepte și care avea la bază niște argumente, nu niște așa-zise studii realizate de specialiști (…). Cum de nu văd pe nimeni de la Inspectoratul Școlar Județean că poate să-și asume aceste greșeli și să spună că da, a fost o eroare a acestor specialiștI? Specialiști care de acum încolo ar trebui să fie mai atenți în zona de dezbateri, mai atenți în zona de a prelua informațiile așa cum sunt, nu așa cum se văd din niște birouri. Nu cred că dreptatea este nici de-o parte, nici de cealaltă, dar cred că tot timpul dreptatea este acolo unde sunt mai multe argumente, indiferent cine le susține”, a spus Mădălin Guruianu.

Ana Alina Costache . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail