O nouă asociaţie de prim ajutor s-a înfiinţat în judeţul Covasna. Ambiţioşi şi cu planuri bine definite, membrii Asociaţiei Salvatore s-au făcut cunoscuţi, deja,  în comunităţile din Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc la diferite evenimente.

Despre ideea înfiinţării unei noi asociaţii de prim ajutor  ne-a vorbit  Buna Hunor, coordonatorul echipei de voluntari din cadrul Asociaţiei Salvatore: „În decembrie, anul trecut, m-am gândit să înfiinţez o asociaţie. În Europa sunt aproximativ 750.000 de oameni care mor în stop cardio respirator, iar şansele de salvare a acestor persoane este de 5-7%. În România numai 10% din populaţie ştie să acorde primul ajutor, aici fiind incluşi medicii, asistentele şi cei care au fost instruiţi pentru primul ajutor. Scopul asociaţiei este de a mări acest procent de 10%.” Buna Hunor este de părere că existenţa celor două asociaţii deja active în acest domeniu nu acoperă necesarul de care judeţul are nevoie, astfel că o a treia echipă ar putea întregi activitatea de acordare de prim ajutor.

. .

Pentru a-şi atinge scopul propus, tânăra asociaţie – care are în componenţa ei un medic, doi asistenţi medicali şi cinci voluntari de la liceele din Sfântu Gheorghe – îşi propune să participe la cât mai multe evenimente din judeţ unde să asigure primul ajutor, dar  şi să  ofere informaţii preţioase celor interesaţi. Totodată, membrii echipajului organizează deja cursuri de prim ajutor pentru preşcolari, şcolari sau firme, având în plan o colaborare cu ISU şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean.

„Noi am participat la Zilele Sfântu Gheorghe, unde am acordat primul ajutor. La sfârşitul de săptămână care tocmai a trecut, am fost la Zilele Sportvie la Târgu Secuiesc. (…) Facem cursuri de prim ajutor, educăm oamenii în acest sens. Vrem să mergem  în şcoli şi grădiniţe, dar şi la firmele mai mari unde sunt mulţi muncitori. Aici vom instrui un team leader care să ştie cum să reacţionez în caz de urgenţă. (…) Fiecare dintre noi este voluntar. Sutem o echipă formată dintr-un medic, doi asistenţi şi cinci voluntari din licee. Eu lucrez cu echipa aceasta de voluntari  de trei ani şi ştiu că sunt pregătiţi pentru orice. Pot avea încredere că ştiu ce fac, aşa că, în momentul de faţă nu mai caut alţi voluntari. Aş dori să mulţumesc sponsorilor noştri care ne-au ajutat şi ne-au sprijinit”, a mai spus Buna Hunor.

Duminică, 17 mai, între ora 10:00-14:00, cu ocazia Zilei Internaţionale a Familiei, Asociaţia Salvatore va pune la dispoziţia locuitorilor municipiului Sfântu Gheorghe un cort în Parcul Elisabeta în care se vor efectua măsurări de tensiune şi de glicemie. De la ora 12:00 va avea loc o prezentare de prim-ajutor pe manechin, la care sunt aşteptaţi toţi cei care sunt intreresaţi.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail