În zona Buzaielor s-a înfiinţat recent „Ecotehnodidactica”, Asociaţia care îşi propune să aducă educaţia ecologică, şi nu numai, la un alt nivel. Primul proiect al Asociaţiei începe din această lună şi are în vedere amenajarea unui parc didactic natural, în zona Dălghiu din Vama Buzăului. Aici elevii şi profesorii implicaţi vor putea desfăşura activităţi în aer liber, vor amenaja „Amfiteatrul natural”, vor construi colibe ecologice, unde vor putea locui pe timpul week-end-urilor şi vor face focuri de tabără la „Cuibul focului”.

„Învăţăm să ne împrietenim cu natura. Să trăim în armonie cu natura. Asta ne dorim. Zona noastră este foarte frumoasă.”, a precizat Toma Ionescu, unul dintre coordonatorii Asociaţiei.

Înfiinţarea Asociaţiei

Asociaţia „Ecotehnodidactica” s-a înfiinţat, potrivit datelor oficiale, în 22 aprilie 2015. Ideea înfiinţării acesteia a venit din partea câtorva profesori ai Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului, care şi-au dorit să profite la maxim de toate posibilităţile pe care natura le pune la dispoziţia oamenilor din zona Buzaielor.

Parcul Didactic Dălghiu – concept în aer liber pentru învăţarea non-formală . .

Principalul obiectiv pe care nou înfiinţata Asociaţie „Ecotehnodidactica” şi-l propune este, aşa cum am menţionat anterior, înfiinţarea „Parcului Didactic Dălghiu”, în parteneriat cu „Asociaţia Ciucaş Alpin – PPD – Vama Buzăului” şi cu Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului.

Potrivit membrilor „Ecotehnodidactica”, „Parcul Didactic Dălghiu este un concept trilateral care se va dezvolta pe un teren montan ( pajişte montană situată în zona protejată), în suprafaţa de 20.000 mp, pus la dispoziţie de Asociaţia „Ciucaş Alpin”.

Aceeaşi sursă notează că „În acest concept dorim să dezvoltăm un parc în care elevii/tinerii pot dobândi cunoştinţe practice complementare cunoştinţelor teoretice învăţate în şcoli, cu aplicabilitate în construirea de case naturale, învăţarea meşteşugurilor arhaice, protejarea naturii, conservarea mediului. În acest parc se vor organiza tabere tematice, activităţi culturale şi sportive şi alte activităţi de colectare a resurselor necesare desfăşurării activităţilor.

„Deja avem foarte multe persoane care doresc să se alăture proiectului. Acest concept de Parc Didactic este unic în România. Zona Dălghiu este o zonă de graniţă între Covasna şi Braşov, drept pentru care este o zonă încărcată de material didactic pentru istorie şi geografie. Aici elevii vor putea pune în practică ceea ce au învăţat la clasă.”, a spus Toma Ionescu, unul dintre coordonatorii proiectului.

Partenerii „Ecotehnodidactica”

Organizatorii activităţilor „Ecotehnodidactica” spun că îşi doresc să încheie parteneriate cu toate şcolile din zona Buzaielor, dar şi cu şcoli din restul judeţului Covasna, din Braşov sau chiar şi cu instituţii de învăţământ din străinătate.

Prima instituţie care şi-a dat acordul şi doreşte să sprijine acest proiect este Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului. Alături de Liceul Tehnologic şi Asociaţia „Ciucaş Alpin” a confirmat participarea la proiect.

Obiectivele Asociaţiei

Iniţiatorii acestui proiect spun că obiectivele pe care doresc să le îndeplinească alături de partenerii lor sunt: promovarea şi susţinerea învăţământului tehnic şi profesional, cu aplicabilitate în viaţa comunităţii şi în echilibrul cu mediul înconjurător, dezvoltarea relaţiilor de colaborare între şcoala tehnică şi profesională şi comunitate, valorificarea şi perpetuarea tradiţiilor şi potenţialului cultural artistic şi local, dar şi susţinerea intereselor educabililor, ca grup ţintă al activităţii şcolilor cu profil tehnic şi profesional.

Voluntarii vor primii „carnet de voluntar”

Activităţile Asociaţiei „Ecotehnodidactica” promovează şi voluntariatul. „Noi vrem să facem o treabă serioasă. (…) Acum lucrăm şi la carnetele de voluntar. Aici vor fi trecute toate activităţile la care a participat voluntarul. La finalul taberei, acesta va primii un certificat de voluntar, pe care vor semna toţi partenerii implicaţi în proiect. Orice activitate de voluntariat se consideră vechime în muncă.”, a spus Toma Ionescu.

Semnificaţia denumirii „Ecotehnodidactica”

Numele asociaţiei nu este unul ales la întâmplare. Iniţiatorii proiectului s-au gândit să îmbine în titlu trei dintre aspectele esenţiale care vor definii asociaţia: Eco – notează faptul că asociaţia va întreprinde acţiuni de mediu şi de ecologie, tehno – sintetizează ideea că se pune accent pe abilităţile tehnice, practice ale celor implicaţi şi didactica – arată că proiectul vizează, în primul rând, instituţiile de învăţământ.

Alte activităţi ale Asociaţiei „Ecotehnodidactica”

Activităţile Asociaţiei nu se vor reduce doar la Parcul Didactic Dălghiu. „Ne dorim să sprijinim şi cadrele didactice aflate în dificultate. Spre exemplu avem cadre didactice care sunt la pensie şi au nevoie de ajutor pentru a tăia lemnele. Noi, ca Asociaţie, vom merge şi îi vom ajuta să taie lemnele sau să îi dăm zăpada, spre exemplu.”, a spus Toma Ionescu, unul dintre coordonatorii Asociaţiei.

Toma Ionescu a mai adăugat că Asociaţia îşi doreşte să îi sprijine cu burse şi pe elevii care sunt în situaţii dificile.

Mascota „Ecotehnodidactica”

Asociaţia nou înfiinţată are deja şi o mascotă: maşina „Ecotehnodidactica”. Aceasta a fost prima dată expusă în curtea Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu” în perioada Săptămânii Altfel.

„Maşina nu este înmatriculată, dar poate fi folosită pe drumurile forestiere. O să transportăm în Parcul Didactic diverse materiale, ajutându-ne de maşină. Pe de altă parte, maşina va fi folosită şi în promovarea asociaţiei. O vom plimba, cu ajutorul unui trailer, în diverse locuri din zona Buzaielor, şi o vom lăsa câteva săptămâni pentru reclamă.”

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail