Elevilor li se oferă dreptul de vot în cadrul Consiliului de Administraţie a şcolilor în care învaţă. Modificarea, care a fost publicată ieri în Monitorul Oficial, se referă la componența consiliilor de administraţie ale unităţilor şcolare, în sensul că din cota rezervată părinţilor un loc este repartizat, cu drept de vot, unui reprezentant al elevilor, care a împlinit 18 ani.

Astfel,  la alineatul (2) al articolului 96 din legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 s-a introdus litera d), având următorul  cuprins: „în consiliile de administraţie ale unităţilor şcolare, din cota rezervată părinţilor un loc este repartizat, cu drept de vot, unui reprezentant al elevilor, care a împlinit 18 ani”, potrivit Monitorului Oficial.

Propunerea legislativă a fost depusă la Camera Deputaţilor, la mijlocul lunii decembrie a anului trecut, la iniţiativa Asociaţiei Elevilor din Constanţa, fiind semnată de către 48 de senatori şi deputaţi de la diferite formaţiuni politice. La începutul lunii martie a.c.  propunerea a fost adoptată în Plenul Camerei Deputaţilor, după care a fost  trimisă către Senat.

. . „Este un lucru foarte bun pentru elevi, deoarece este diferită situaţia atunci când un elev poate fi present ca observator faţă de atunci când are drept de vot, având posibilitatea să se implice activ în deciziile care îi priveşte direct pe el şi pe ce pe care îi reprezintă. În al doilea rând transparenţa decizională va fi îmbunătăţită, deoarece înainte, foarte mulţi elevi nici nu erau prezenţi la şedinţele de Consiliu, din cauză că nu aveau drept de vot, şi deciziile luate în Consiliile de Administraţie poate nici nu ajungeau la elevi sau aceştia nu ştiau despre ce se vorbeşte în cadrul CA. Fiind prezent, elevul poate avea garanţia că se respectă legislaţia cu privire la drepturile lor ”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Coasna, Andrea Becsek.

Până în anul 2011, când a intrat în vigoare actuala Lege a Educaţiei, elevii erau reprezentaţi în Consiliul de administraţie. De la acea dată, elevilor le-a fost luat dreptul de vot, devenind simpli observatori, iar după adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 49/2014, reprezentantul elevilor a devenit observator ocazional, elevii nemaifiind reprezentaţi în procesul de luare a deciziilor în cadrul unităţii de învaţământ.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail