. . Taurul la proţap este de 22 de ani principala atracţie gastronomică a Zilelor Sfântu Gheorghe, fiind aşteptat cu interes şi curiozitate de numeroşi gurmanzi.
Taurul sacrificat duminică la Sfântu Gheorghe a avut 300 de kilograme şi a fost rumenit la proţap timp de aproape şapte ore în curtea unui restaurant din municipiu. Înainte de a fi pus pe jar, a fost împănat cu slănină, usturoi şi cantităţi impresionante de condimente de către Bartha Erno, unul dintre puţinii bucătari din ţară specializaţi în preparate la proţap.

„Patru zile am lucrat la el. După ce a fost tăiat, l-am ţinut în saramură, apoi l-am împănat şi l-am pus la copt pe jar. L-am pus la ora 4 dimineaţa şi la 12 a fost gata”, a declarat pentru AGERPRES Bartha Erno.

Este al 22-lea an consecutiv în care rumeneşte tauri la proţap de zilele oraşului. Mărturiseşte că ideea a preluat-o din Ungaria, unde există acest obicei gastronomic de mai mult timp, dar de învăţat cum se prepară a învăţat singur.

„În urmă cu 22 de ani nu era nimeni aici care făcea taur sau bou la proţap, eu m-am apucat primul la Zilele Sfântu Gheorghe (…) Nu am avut de la cine învăţa, eu de la mine. Pe urmă m-am dus şi prin ţară şi prin străinătate şi am avut succes”, povesteşte Bartha Erno.

Retează cu îndemnare feliile de carne, onorează comenzile, apoi învârte încetişor rotisorul cu animalul în proţap, îl unge pe alocuri cu un sos condimentat şi-l lasă se se rumenească mai departe până prinde o pojghiţă brună. Untura se prelinge pe cărbunii încinşi, sfârâie şi ridică un nor de fum, pe care vântul îl risipeşte imediat, lăsând în urmă doar mireasma ademenitoare de friptură.

Dacă îl întrebi care e secretul reuşitei acestui preparat, carnea să nu fie nici prea tare, nici prea crudă, nici prea uscată, faţa îmbujorată de căldură i se destinde într-un zâmbet şiret şi simpatic.

„Încercaţi. Şi eu aşa am făcut, am încercat până am reuşit. (…) Sigur că sunt secrete, acum, după atâţia ani, ştiu şi cum trebuie să stea jarul, ştiu toate”, spune Bartha Erno.

Bărbatul, care poartă o tradiţională mustaţă secuiască perfect arcuită la capete, a ajuns atât de renumit în cercurile gastronomice, încât e invitat să-şi arate iscusinţa chiar şi la nunţi şi petreceri private cu sute de invitaţi.

Povestea taurului transformat în friptură ne-o spune patronul restaurantului Park, Kovacs Istvan, gazda evenimentului.

„Taurul îl căutăm cu 2-3 luni înainte să-l tăiem, ne uităm la el, cum este ţinut, cum arată, dacă e ca lumea, frumos, că ştiţi cum e (…) gustul la mâncare începe de la cum arată. Dacă nu arată, nici nu guşti, nu ţi-e poftă. (…) Ne-am deşteptat şi noi de la an la an şi am îmbunătăţit tot mai tare reţeta. Domnul Bartha e foarte renumit, umblă toată ţara, de la Bucureşti la Satu Mare, dar o dată pe an face un taur la proţap la Zilele Sfântu Gheorghe (…) Deja am făcut 22 de tauri în 22 de ani. Carnea de taur are ceva special, să ştiţi că sunt musafiri care vin special la noi să guste taur o dată pe an. Şi eu aşa zic, că o dată pe an toată lumea trebuie să guste un taur, un miel, un iepure, în sensul că nu toată ziua numai piept de pui şi cotlet de porc”, spune Kovacs Istvan.

În niciun an nu s-a întâmplat să rămână cu taurul nemâncat.
Următorul eveniment gastronomic organizat de acest restaurant va fi Festivalul florilor comestibile, pe data de 23 mai.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail