Programul „Job Shadow Day” a fost şi în acest an popular printre elevii claselor V-XII din zona Buzaielor. 125 de tineri din Întorsura Buzăului şi Sita Buzăului au petrecut o zi la serviciu într-o companie sau o instituție din zonă. Elevii au avut ocazia să vadă prin propria experienţă cum e să fii angajat și au aflat mai multe informații despre profesii direct de la cei care le practică.

În cadrul programului internaţional „Job Shadow Day”, organizat de Junior Achievement România şi şcolile partenere, elevii au fost sprijiniţi să devină „umbre” ale unor persoane care practică meseriile pe care tinerii şi le doresc. Potrivit comunicatului de presă oficial, „programul educațional se compune dintr-o serie de evenimente locale și naționale, desfășurate în săptămâna „Școala Altfel” (6-10 aprilie), implicând nu doar elevii din clasele terminale de liceu, ci și pe cei din clasele 0-X, care merg la locul de muncă al părinților.”

„Prin programul Job Shadow Day am descoperit că meseria de jurnalist implică multă muncă și creativitate; pe lângă pregătirea pentru scrierea articolului (documentare, stabilirea programului, informare continuă etc.) și participarea la evenimentul planificat, jurnalistul realizează și alte activități cum ar fi: montaje, publicitate și altele”, a precizat Andreea Banciu, elev participant la Job Shadow Day.

Gheorghița Muntean, o altă elevă implicată în acest proiect internaţional, a spus: „Am ales să merg la Școala Gimnazială Vama Buzăului, Structura Școala Primară Acriș din județul Brașov, unde am fost, pentru o zi, învățătoare la clasa a III-a. Copii au fost foarte activi și comunicativi, iar acest lucru mi-a  transmis o stare de bine . Job Shadow Day a însemnat deschiderea unor noi orizonturi. Eu consider că aceasta a fost una dintre cele mai frumoase experiențe.”

78 de liceeni întorsureni au participat şi anul trecut la Job Shadow Day

Job Shadow Day începe să devină un program cu tradiţie pentru zona Buzaielor. Şi în anul trecut şcolar, tot în cadrul Săptămânii Altfel, 78 de elevi au încercat experienţa unui loc de muncă.

Coordonatorul proiectului, Doina Pătrunjel, a declarat anul trecut că: „Această experienţă este folositoare pentru că vezi în realitate cum stau lucrurile, nu la televizor sau când îţi povesteşte cineva. Sigur că, este destul de puţin să stai câteva ore la un loc de muncă şi să vezi ce se întâmplă, dar cu siguranţă îţi formezi o imagine.”

. .

Comunicatul de presă din acest an menţionează că „La ediția anterioară din 2014 aproximativ 29.500 de elevi din toată țara au fost înscriși în program și au descoperit meserii și profesii către care se pot orienta.”

Job Shadow Day de 13 ani în România

„Programul Job Shadow Day este implementat de 13 ani în România și oferă elevilor oportunitatea de a intra în contact cu mediul unui loc de muncă pentru a înțelege mai bine meseria, atribuțiile, abilitățile și competențele de care au nevoie pentru profesia respectivă. De asemenea, ei află cum arată o zi de lucru obișnuită și cum trebuie să se pregătească pentru acea meserie.”, se mai notează în comunicatul de presă.

Daniela Staicu, Marketing & Communication Manager la Junior Achievement România a precizat: „Ne dorim ca Job Shadow să devină o practică obişnuită a angajatorilor care îşi înţeleg rolul de investitori în educaţia şi formarea tinerilor. O zi în care un licean ia contact cu mediul de afaceri sau instituţional, şi observă ce se întâmplă într-o zi de muncă din punct de vedere al responsabilităţilor, al relaţiilor dintre colegi şi al relaţiei cu clientul este o zi câştigată pentru toată lumea: elevi, angajaţi, profesori şi părinţi.”

Junior Achievement România

Organizaţia care a pus la cale acest proiect se numeşte Junior Achievement România. Această „organizaţie nonprofit, a fost fondată în anul 1993 şi este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA şi a Junior Achievement – Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare şi cea mai dinamică organizaţie internaţională de educaţie economică şi antreprenorială. În România, programele JA de tip learning by doing  sunt urmate anual de peste 189.000 de elevi din 1.200 de instituţii de învăţământ şi se desfăşoară local în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, instituţiile de învăţământ şi comunitatea de afaceri.”, se notează într-un comunicat de presă.

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail