Chiar dacă nu s-a pierdut obiceiul ca în prima zi de şcoală copiii să ofere flori învăţătorilor, educatorilor sau profesorilor, comercianţii spun că vânzările din aceste zile au fost foarte slabe. Se pare că proverbul „nu aduce anul cât aduce ceasul” nu se mai potriveşte anul acesta, în cazul florăriilor.
Unele florărese au spus că, deşi nu au crescut preţurile cu ocazia începerii noului an şcolar, vânzările au fost foarte slabe: ”Am vândut foarte, foarte puţin. De la un an la altul ne-am învăţat să aducem tot mai puţine flori, pentru această zi, pentru că rămânem cu ele pe tarabă, şi ieşim în pierdere”, ne-a declarat una dintre florărese. Preţurile buchetelor variau între 10-30 de lei. „Cel mai scump buchet costă 30 de lei. De ieri (n.r- duminică), am vândut doar două astfel de buchete. Vânzările au scăzut foarte mult, dar noi suntem bucuroşi, acum, de oricât ne dă Dumnezeu”, a spus o altă vânzătoare.
Având preţul cel mai scăzut, cele mai căutate flori au fost garoafele, oamenii cumpărând câte un fir sau trei. Alţii au preferat gerberele, iar foarte puţini au ales buchetele sofisticate de crini sau trandafiri.
Patronul unei florării din centrul oraşului Sfântu Gheorghe ne-a spus că, dimpotrivă, cu ocazia deschiderii noului an şcolar vânzările sale au crescut cu peste 90 % faţă de vânzările dintr-o zi obişnuită. Acesta a spus că încă de duminică părinţii, însoţiţi uneori de copii, au început să-i calce pragul florăriei. Cei mai mulţi, a spus acesta, au preferat trandafirii sau gerberele.
Oricum, florile dăruite cu această ocazie sunt doar un simbol, iar gestul contează, şi nu mărimea buchetelor sau tipul de flori.
Ana Alina Costache