Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a dat luni publicităţii o rezoluţie comună a celor 30 de organizaţii nonguvernamentale care îl compun, prin care protestează faţă de demersurile UDMR de înlăturare a numelui dr. Nicolae Teculescu din titulatura Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din staţiunea Covasna, aflat în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Conducerea Forumului a catalogat campania iniţiată de UDMR drept un gest antiromânesc, o „propagandă naţionalist-şovină şi xenofobă” şi de incitare la intoleranţă etnică, ce nu are nimic în comun cu valorile democraţiei şi ale multiculturalităţii.

„Această campanie de excludere este bazată pe falsuri, minciuni şi demonstraţii de forţă menite să intimideze orice încercare de reacţie românească (…) Se ştie că terenul pe care este construit spitalul a fost naţionalizat de la românii voineşteni, vila A a spitalului este confiscată de la proprietari români, primul aşezământ balnear a avut ca director un român voineştean (Zaharia Ungureanu), iar primele cercetări care au permis valorificarea resurselor de ape minerale şi gaze mofetice în tratarea bolilor cardiace şi prima Secţie de Balneologie în cadrul Spitalului Unificat din Covasna (actualul Spital de Cardiologie -n.r) au fost realizate de către dr. Nicolae Teculescu, al cărui nume nu trebuie să lipsească din titulatura spitalului”, se arată în documentul remis luni AGERPRES.

Conducerea Forumului menţionează, de asemenea, că Spitalul de cardiologie din Covasna a fost construit de către statul român, cu fonduri alocate din bugetul de stat, iar acesta înglobează şi spitalul din oraşul Întorsura Buzăului, unde a fost mutat în urmă cu câţiva ani Centrul de patologie neuromusculară din Vâlcele.

„În aceste condiţii, dorinţa românilor din Covasna şi Întorsura Buzăului de a avea şi un nume românesc (în titulatura spitalului -n.r) este legitimă şi europeană, neeuropean fiind spiritul naţionalist-şovin de respingere a unui asemenea demers civic reparatoriu şi îndreptăţit. Prin înglobarea în actualul spital a Centrului de distrofici neuromusculari „Dr. Radu Horia” din Vâlcele a fost ştearsă o filă din istoria medicinii româneşti şi dată uitării o mare personalitate a meleagurilor covăsnene, promotorul cercetărilor în domeniul geneticii, savant recunoscut pe plan mondial”, se mai spune în rezoluţie.

Ministerul Sănătăţii a schimbat recent denumirea Spitalului de cardiologie „dr. Benedek Geza” din Covasna, aflat în subordinea sa, introducând în titulatură şi numele dr. Nicolae Teculescu, la propunerea Asociaţiei Cultural Creştine „Justinian Teculescu” din Covasna. Spitalul a fost denumit „dr. Benedek Geza” în anul 2010 când la conducerea Ministerului Sănătăţii se afla Cseke Attila (UDMR).

. .

26.000 de semnături pentru înlăturarea numelui Teculescu din titulatura Spitalului de cardiologie

UDMR a adunat aproximativ 26.000 de semnături din ţară şi din străinătate pentru înlăturarea numelui dr. Teculescu din titulatura Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din staţiunea Covasna şi revenirea la vechea denumire, „dr. Benedek Geza”.

Liderii UDMR Covasna au anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în decurs de zece zile au adunat în jur de 22.000 de semnături pe hârtie şi circa 4.000 de semnături online, printre aceştia din urmă numărându-se şi maghiari din alte judeţe ale ţării, dar şi din străinătate, din ţari precum Ungaria, Anglia, Germania, Suedia, Canada, Finlanda, Australia şi Statele Unite ale Americii.

Potrivit liderilor UDMR Covasna, campania s-a derulat cu sprijinul celorlate două partide maghiare, Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), al bisericilor maghiare şi al voluntarilor.

Senatorul UDMR Covasna, Klarik Laszlo, a declarat că parlamentarii covăsneni se vor întâlni în cursul acestei săptămâni cu ministrul Sănătăţii pentru a-i explica situaţia şi a cere revenirea spitalului la denumirea iniţială.

„Joia trecută, am discutat la cabinetul domnului ministru şi urmează să ne întâlnim miercuri într-o discuţie politică şi diplomatică, să explicăm faptul că principiul bunei guvernări nu înseamnă că, deşi avem dreptul, să luăm decizii autoritare din turnul de fildeş, ci că acele decizii care au impact asupra comunităţilor locale este bine să fie consultate cu comunităţile locale (…) O să arătăm care este doleanţa comunităţii locale şi să încercăm pe căi politice şi foarte diplomatice să rezolvăm această situaţie tensionată şi un pic ingrate”, a declarat Klarik Laszlo.

El a menţionat, printre altele, că dr. Benedek Geza a fost fondatorul Spitalului de cardiologie din Covasna şi ‘sufletul’ acestuia timp de 25 de ani, în timp ce dr. Teculescu nu ar fi avut nicio contribuţie notabilă.

„Dr. Benedek Geza a avut un rol important în crearea şi dezvoltarea acestei instituţii de sănătate publică, iar faptul că se schimbă numele acestei personalităţi (…) fără să fie consultată comunitatea locală, specialiştii care lucrează acolo, este lipsit de tact (…) Ar fi fost lipsit de tact şi dacă s-ar fi întâmplat invers, adică dacă s-ar fi modificat şi lângă numele unui român s-ar fi adăugat numele unui medic maghiar care nu a avut nici o contribuţie la funcţionarea spitalului (…) E o chestiune de principiu”, a mai spus senatorul covăsnean.

„Din anii 50 suntem martorii unei metode de ocupare de teren simbolică a puterii româneşti de stat. E asemănător cazul de la Covasna, când puterea românească ocupă ceva simbolic, ceva ce nu îi aparţine (…) Este neetic faţă de comunitatea maghiară şi nu putem avea altă reacţie decât de indignare şi de protest total”, a declarat preşedintele PPMT Covasna, Benedek Erika.

Liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef a adăugat că partidele maghiare sunt de această dată de „aceeaşi parte a baricadei” şi transmit autorităţilor de la Bucureşti un mesaj comun.

„Sunt cazuri când fără alianţă şi unitate nu o să meargă şi acest caz e unul în care trebuie să transmitem un mesaj colectiv către Bucureşti. Eu consider că ce s-a întâmplat la Covasna este foarte grav (…), pentru că se încearcă ca istoria noastră să fie nimicită. E o jefuire, din punctul meu de vedere (…) şi sper ca problema să fie rezolvată pe cale paşnică de către UDMR”, a declarat Kulcsar Terza Jozsef.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail