Cu doar câteva zile până la intrarea în vigoare a obligativităţii folosirii cardului naţional de sănătate, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Covasna are în posesie în jur de 8.000 de carduri care aşteaptă să fie ridicate de către titulari sau aparţinătorii acestora.

Dacă în alte judeţe lumea se calcă în picioare să-şi ridice cardul, în judeţul Covasna populaţia  se lasă aşteptată la ghişeele Casei. Directorul CAS Covasna a declarat că în această perioadă se simte un flux puţin mai mare de beneficiari, având  o medie de 100 de carduri înmânate săptămânal, însă nu este de-ajuns pentru a înmâna toate cele aproape 8.000 de carduri.

„Nu e îmbulzeală. Într-o săptămână reuşim să dăm în jur de 100 de carduri, adică 20 pe zi. Presupun că vor mai veni până înainte de 1 mai cei care vor avea nevoie de serviciile medicale. În alte judeţe medicii de familie au acceptat să înmâneze ei cardurile asigurţilor, la noi medicii au refuzat acest lucru. Presupun că cei care nu îşi iau cardul,  nu au nevoie de el. Din cele 10.000 de carduri returnate, 714 sunt pe numele unor persoane decedate, deci degeaba aştept să vină să le ia cineva. Am înmânat 1.320 de carduri, până la 17 aprilie. Au mai venit înapoi vreo 25 de carduri pe care asiguraţii nu le doresc din motive religioase, de conştiinţă. Mai sunt şi pensionari plecaţi în străinătate cu formulrul E121. Sunt 4 persoane la ghişeu, vreau să prelungim şi programul, dacă în data de 1 mai va fi o cerere mai mare” a declarat Ghiţă Drăgoiu, directorul CAS Covasna.

Asiguraţii îşi pot ridica cardurile de sănătate de la ghişeele  CAS de la parterul clădirii,  zilnic, de luni până joi, în intervalul orar 8:00-14:00 şi vineri, de la 8:00 până la 12:00.

. .

Distribuirea  cardurilor naţionale  de sănătate, în ţară,  s-a demarat după ce ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu a semnat contractul de distribuire a acestora cu Compania Poşta Română, la începutul lunii septembrie 2014. În judeţul Covasna, procesul de distribuire a cardurilor a început în data de 3 octombrie, fiind tipărite peste 150.000 de bucăţi. Potrivit informaţiilor oferite, la sfârşitul lunii ianuarie judeţul Covasna a mai primit încă 6.000 de carduri de sănătate, care sunt în curs de distribuire prin Poşta Română. De la 1 mai 2015, asiguraţii au obligaţia de a se prezenta la consultul medical cu acest card, pentru a dovedi calitatea de asigurat. În caz contrar serviciul nu va fi decontat de către CAS, pacientul fiind cel care trebuie să achite contravaloarea acestuia.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail