Liviu-Marian Pop, Ministrul delegat pentru Dialog Social s-a aflat vineri într-o vizită la Sfântu Gheorghe pentru a participa la o şedinţă de dialog social care a avut loc în cadrul Instituţiei Prefectului a judeţului Covasna.

. . În cadrul acestei şedinţe, printre altele, reprezentanţii pădurarilor din judeţ au ridicat problema imputării pierderilor cauzate de furturile din pădurile din Covasna. În momentul de faţă, Codul Fiscal prevede ca sumele aferente lemnului furat din păduri să fie imputate pădurarilor.

„În special în perioada de iarnă, în condiţiile în care un pădurar are în administraţie 400-500 de hectare împărţite în foarte multe zone, nu se poate asigura paza şi i se impută pădurarului pierderile. Singurul care plăteşte aceste pagube este pădurarul, în condiţiile în care, prin ordin intern amenda este mult mai mare decât preţul lemnului. Este un lucru pe care, din câte am înţeles de la reprezentanţii sindicatului, l-au discutat şi la Regiilor Naţionale. Eu o să înaintez, după ce primesc de la domnul prefect materialul, o să asigur un dialog social şi la nivel de regie pentru a vedea care este problema. Eu sper ca noul Cod Fiscal să intre foarte repede în vigoare, să-l votăm repede pentru ca o parte ridicate de aceştia să se rezolve”, a declarat ministrul Liviu Pop în conferinţa de presă susţinută după şedinţa de dialog social.

Potrivit informaţiilor oferite în cadrul unui interviu acordat pentru „Mesagerul de Covasna”, de către inspectorul şef adjunct al ITRSV Braşov, Nagy Daniel, în luna noiembrie a anului trecut problema imputării pierderilor cauzate de furtul materialului lemnos către pădurari este una pregnantă, mai ales din cauza condiţiilor de muncă impuse de  profesia acestora. Întrebat în cât timp crede că fenomenul defrişorii pădurilor va dispărea din judeţul Covasna, acesta a răspuns: „Cred că niciodată. Vă spun de ce: un criteriu ar fi  fărâmiţarea cantonului pădurarilor, a doua problemă este de natură socială. Ştie toată lumea cum este cu etnicii romi şi nu numai. Sunt persoane care trăiesc sub limita decenţei care nu-şi permit lemnele pentru foc, şi care se duc în pădure şi taie două trei fire. Asta este realitatea şi trebuie să o recunoaştem. A treia ar fi salarizarea destul de proastă a personalului silvic. Spre exemplu, un pădurar cu o vechime de 15 ani la stat primeşte 1.500 de lei, iar la privat primeşte 1.000 de lei. La privat mai au şi probleme cu logistica, în sensul că nu li se dă maşină de serviciu, cotă de carburant, iar toţi factorii aceştia contribuie la imposibilitatea de a-şi exercita funcţia în parametri normali, din păcate. Problema cu salarizarea  se datorează faptului că Silvicultura a fost întotdeauna lăsată la urmă, pentru că şi aşa se descurcă. Nu mai merge conceptul acesta, de vreo 20 de ani. Dacă se merge cu acelaşi concept, angajatul este împins să facă nişte compromisuri. Un om care pleacă la 6 dimineaţa şi vine la 10 seara, este plătit pentru 8 ore.”

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail