„Sănătate pentru Întorsura noastră”. Asta îşi doresc Iulia Sporea, Mădălin Baniţă, Denis Banciu, Mihai Comăniţă şi Gheorghe Boriceanu, 5 elevi ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului. Ceea ce este demn de remarcat este că liceeni nu au lăsat dorinţa să fie doar un vis, ci s-au pus pe treabă. Au scris un plan de proiect, cu idei aplicabile pe bani puţini. Proiectul, coordonat de profesorul Călin Murea, participă la concursul „Greenovation Challenge”.

„Proiectul nostru presupune, în principiu, schimbarea gândirii societăţii cu privire la pericolele poluării, iar pentru remedierea şi încetarea efectelor deja existente, dorim să implementăm un sistem eficient de fose septice.”, au precizat elevii prin intermediul unui interviu.

„Îngrijorarea pentru mediul înconjurător şi pericolul poluării solului” sunt cele două motive care i-au determinat pe tineri să caute soluţii pentru a reduce gradul de poluare în zona în care aceştia trăiesc.

Cea mai mare provocare adusă de acest proiect a fost, potrivit elevilor, sintetizarea ideilor: „Am avut foarte multe idei inovatoare, astfel am avut un moment cu adevărat greu când a trebuit să le selectăm pentru a obţine o singură idee esenţială.”

Proiectul „Sănătate pentru Întorsura”, realizat de cei 5 elevi din clasa a XI – a C2, alături de coordonatorul lor, Călin Murea, a fost selectat de juriul de la Bucureşti pentru a etapa următoare a concursului.

Greenovation Challenge – cooperare româno-norvegiană

. .

Proiectul „Greenovation Challenge”, la care participă şi cei 5 elevi din clasa a XI C2, este unul care are în vedere o cooperare între România şi Norvegia. Temele propuse în cadrul acestui concurs au în vedere educaţia ecologică şi angrenează peste 900 de elevi şi 40 de profesori din cele două ţări participante. Rolul participanţilor este de a căuta soluții pentru problemele de mediu din zonele în care trăiesc și de a încerca să-i convingă pe Primarii din localitățile lor să le implementeze.

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului este singurul liceu al judeţului Covasna care participă la acest proiect. Alte licee din România angrenate în acest proiect sunt din orașele Cugir (Alba), Câmpulung (Argeș), Năsăud (Bistrița Năsăud), Brașov (Brașov), Teregova (Caraș Severin), Toplița (Harghita), Petrila (Hunedoara), Baia Mare (Maramureş), Piatra-Neamț (Neamț) şi Câmpulung Moldovenesc (Suceava).

 Cele mai bune trei proiecte vor fi premiate cu o vizită de studiu în Norvegia.

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail