Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş salută redenumirea Spitalului de Recuperare Cardiovasculară . . dr. Benedek Geza din Voineşti-Covasna în dr. Teculescu – Benedek, considerând că ordinul ministrului Sănătăţii reprezintă un act de reparaţie morală.

Conducerea Forumului menţionează, într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES, că atribuirea numelui dr. Benedek Geza acestui spital în anul 2010 a fost „un gest de forţă, bazat pe faptul că ministrul Sănătăţii din vremea respectivă era membru UDMR”, decizia luată în urmă cu cinci ani fiind „lipsită de transparenţă şi în dispreţul comunităţii româneşti şi al adevăratei istorii a spitalului”.

În context, se arată, printre altele, că terenul pe care este construit Spitalul de cardiologie din Covasna a fost „naţionalizat de la românii voineşteni”, vila A este „confiscată de la proprietari români”, primul aşezământ balnear a avut ca director un român voineştean, respectiv pe Zaharia Ungureanu, iar primele cercetări care au permis valorificarea resurselor de ape minerale şi gaze mofetice în tratarea bolilor cardiace şi prima Secţie de Balneologie în cadrul Spitalului Unificat din Covasna au fost realizate de către dr. Nicolae Teculescu, nepotul după tată al episcopului Justinian Teculescu.

De asemenea, se menţionează că Spitalul din Covasna înglobează şi spitalul orăşenesc din Întorsura Buzăului, unde a fost mutat în urmă cu câţiva ani Centrul de patologie neuromusculară „dr. Horia Radu” din Vâlcele, iar în atare condiţii este legitimă dorinţa românilor din Covasna şi Întorsura Buzăului ca în denumirea instituţiei să figureze şi numele unei personalităţi româneşti.

„Considerăm că denumirile obiectivelor de interes public, local sau judeţean, trebuie să reflecte armonia şi buna convieţuire, fie prin nume neutre, fie prin denumiri ale unor personalităţi aparţinând ambelor comunităţi, procesul de maghiarizare, respectiv de înlăturare a denumirilor româneşti din spaţiul public local fiind de neacceptat. Instituţiile, organizaţiile civice şi unele personalităţi maghiare care invocă sensibilitatea şi mândria naţională secuiască ori de câte ori revendică ceva pentru promovarea identităţii maghiare sau resping solicitările românilor exprimate în acest sens, trebuie să ţină cont şi de sensibilităţile şi dorinţele comunităţii româneşti”, se arată în comunicatul de presă.

Conducerea Forumului concluzionează că noua denumire a spitalului nu „ştirbeşte” cu nimic prestigiul profesional şi contribuţia dr. Benedek Geza la dezvoltarea spitalului, dimpotrivă, restabileşte adevărul istoric privind începuturile sale şi constituie o „reparaţie morală” faţă de memoria medicului Nicolae Teculescu, născut în Covasna în anul 1921. Mărturii şi documente legate de viaţa şi activitatea dr. Teculescu se găsesc atât în arhiva Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, cât şi într-o serie de volume apărute în ultimii ani.

Ministerul Sănătăţii a schimbat recent denumirea acestui spital, aflat în subordinea sa, la iniţiativa Asociaţiei cultural-creştine „Justinian Teculescu” din Covasna, demers care a atras proteste din partea conducerii Consiliului Judeţean Covasna, care a apreciat măsura ca fiind „inacceptabilă” şi „ilegală” şi a cerut revenirea la denumirea anterioară.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail