Cum s-a organizat Liceul „Nicolae Bălcescu” pentru Săptămâna Altfel

La fel ca în fiecare an, Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din Întorsura Buzăului s-a pregătit cu activităţi foarte interesante pentru Săptămâna Naţională „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, desfăşurată în acest an în perioada 6 – 10 aprilie.  

Liceul Tehnologic întorsurean a pregătit 5 proiecte, la care vor participa, prin rotaţie, toţi elevii instituţiei. Proiectele sunt: Film şi Teatru, Autocunoaştere şi Dezvoltare, Activităţi Sportive, Obiecte decorative cu specific Pascal şi Siguranţa Sănătăţii şi a Internetului.

Am fost marţi în vizită la „Nicolae Bălcescu”. În cele peste patru ore petrecute în această instituţie am văzut tineri energici, plini de întrebări şi cu o mulţime de răspunsuri pregătite.

„În fiecare an am venit cu ceva deosebit.”, a spus Rodica Bularca, consilierul educativ al liceului.

„Ca să facem mai uşor trecerea de la sistemul tradiţional, la «şcoala altfel», două colege, Oana Comăniţă şi Florentina Floroian, au pregătit, cu două săptămâni în urmă, în fiecare vineri, Pauza Mare Altfel. În recreaţia mare au organizat nişte jocuri pe care le-au jucat împreună cu elevii liceului. Astfel, elevii s-au pregătit anticipat, puţin câte puţin, pentru atmosfera Săptămânii Altfel.”, a mai precizat Rodica Bularca.

Film şi Teatru

Proiectul „Film şi Teatru” a fost coordonat de profesorii Oana Comăniţă, Violeta Mureşan, Lavinia Orha şi Ioana Băilă.

„Pentru fiecare zi din această săptămână avem un program stabilit care cuprinde: exerciţii de spargere a gheţii; vizionarea filmului «August Rush», exprimarea mesajului transmis de acest film prin dramatizare, muzică, poezie, proză, mimică sau desen; vizionarea unui film românesc ecranizat după o operă prezentată în programa de Bacalaureat.”, a spus Violeta Mureşan, profesor al Liceului „Nicolae Bălcescu”.

Violeta Mureşan a mai precizat: „Astăzi (n.r. marţi, 7 aprilie a.c.), avem invitate două persoane: una din Olanda şi alta din Letonia, voluntare prin Serviciul European de Voluntariat. Acestea vor prezenta diverse activităţi teatrale.”

Autocunoaştere şi dezvoltare

„La fel ca anul trecut, am organizat proiectul educaţional de «Autocunoaştere şi dezvoltare», de această dată chiar la cererea elevilor.”, a spus Ramona Găitan, coordonatorul proiectului.

Aceasta a mai adăugat: „Elevii au reuşit să îşi exprime sentimentele, iar acest lucru este foarte important. Cred că le place acest atelier şi pentru faptul că simt că cineva îi ascultă şi că ne pasă.”

Acest atelier a avut-o ca invitat pe Anca Rusu, de la cabinetul psihologic şcolar, iar profesorii colaboratori au fost: Gabriela Temelie, Petruţa Cristea, Iuliana Monica Muntean şi Cristina Porfireanu.

Fotbal în sală, baschet şi ştafetă

Sala de sport „Valeriu Bularca” din Întorsura Buzăului este gazda activităţilor sportive organizate de profesorii de la „Nicolae Bălcescu”.

Coordonatorul proiectului pe activităţi sportive este profesorul de sport, Remus Iusco. Acesta a fost ajutat de colegii lui: Mugurel Boricean, Marian Popica, Lucică Angheluţă, Ionescu Toma şi Luiza Harbădă.

„Joi o să organizăm în sala de sport un campionat de fotbal, unul de baschet şi afară, cu sau fără zăpadă, vom organiza un concurs de ştafetă contra timp.”, a precizat Remus Iusco.

Obiecte decorative cu specific Pascal

Elevii Liceului Tehnologic au avut ocazia, în această săptămână, să îşi valorifice creativitatea prin intermediului atelierului de „Obiecte decorative”.

Acest proiect a fost coordonat  de profesorii Daniela Bobeş şi Florentina Floroian. Sprijinul a venit din partea profesorilor Aneta Popica, Rodica Popica, Lucică Angheluţă, Adrian Lungu şi Camelia Bărbuş.

„Ne-am propus să confecţionăm obiecte decorative care să dezvolte potenţialul creativ al elevilor, să formeze deprinderi practice şi să-şi valorifice potenţialul artistic. Elevii au lucrat pe grupe pentru că am vrut să stimulăm şi coeziunea de grup. Aceştia au realizat diverse obiecte decorative cu specific Pascal, folosind tehnici de lucru diferite, cum ar fi tehnica împletirii hârtiei şi altele. Cu obiectele confecţionate de elevi vom realiza o expoziţie, aici în şcoală.”, a precizat Daniela Bobeş.

Siguranţa Sănătăţii şi a Internetului . .

Atelierul care şi-a propus să discute cu elevii despre „Siguranţa Sănătăţii şi a Internetului” a fost coordonat de profesorul Georgeta Coman.

Pentru organizarea evenimentelor din Săptămâna Altfel, Georgeta Coman a adus alături de Instituţia la care lucrează parteneri precum: Fundaţia „Iochebed” din Braşov; Ministerul Administraţiei şi Internelor, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Centrul Regional Braşov, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane; Societatea de Micologie „Kálmán László” din Sfântu Gheorghe; Staţia de Epurare a Apelor din Întorsura Buzăului; Staţia de colectare şi sortare a deşeurilor menajere, SC Salubritatea IBSV din Întorsura Buzăului; Avon Cosmetics şi Consiliile Reprezentative ale Elevilor şi Părinţilor.

Proiectul privind „Siguranţa Sănătăţii şi a Internetului” a avut la bază diverse activităţi: „Educaţie sexuală, educaţie pentru sănătate” – unde Dr. psiholog Dana Făgădar le-a vorbit elevilor despre bolile cu transmitere sexuală, sarcina nedorită, avortul şi multe altele; „Cunoaşterea şi recunoaşterea ciupercilor toxice” – cu prof. univ. dr. Zsigmond Győző; Pakő Kinga, directorul zonal al companiei de Cosmetice Avon, le-a vorbit fetelor despre îngrijirea corectă a tenului; „Ziua Siguranţei pe Net”, „Alo, 112” şi „Fii informat. Traficul de persoane există” au fost de asemenea activităţi derulate în Şcoala Altfel de la Bălcescu; „Unde ajung apa şi gunoaiele menajere” este o activitate care a avut ca scop vizitarea staţiei de epurarea şi a staţiei de colectare şi sortare a deşeurilor.

Promovarea liceului prin maşina „ECOTEHNODIDACTICA”

Elevii din clasele cu profil de mecanică au folosit o mică parte din Săptămâna Altfel pentru a decora maşina „ECOTEHNODIDACTICA”, al cărei scop va fi promovarea mobilă a Liceului Tehnologic. „Ne dorim să «plimbăm» această maşinuţă, în măsura în care vom putea, în diverse locaţii din zona Buzaielor.”, a declarat Petruţa Modroiu, directorul liceului.

Noutăţi în organizarea Săptămânii Altfel la „Mircea Eliade”

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” s-a pregătit, la fel ca în anii anteriori, cu o mulţime de activităţi interesante: spectacole, căutare de comori, Job Shadow Day, pictură pe tricouri şi multe altele. Pe lângă aceste activităţi, liceul teoretic întorsurean a venit cu o noutate: carnetul elevului pentru Săptămâna Altfel.

„Am făcut carnete pentru fiecare elev. Fiecare astfel de broşură precizează un interval orar, activitatea la care a participat elevul în acest interval, numele profesorului şi semnătura acestuia. Le-am dat posibilitatea elevilor, ca în această săptămână să îşi aleagă fiecare activitatea la care vrea să participe. Din acest motiv ne-a fost greu să îi monitorizăm şi am venit cu soluţia aceasta: carnetul elevului. În felul acesta am putut să notăm absenţele, pentru că ni se cere acest lucru.”, ne-a spus Maria Badiu, directorul Liceului Teoretic.

Mai mult, carnetul elevului pentru Săptămâna Altfel conţine şi un spaţiu unde elevii pot nota părţile pozitive, pe cele negative şi propunerile lor pentru ediţiile viitoare.

Activităţi

Spectacolele „Cum să faci să nu citeşti” sau „Ştiinţa pe scenă. Abracadabra, ştiinţa face treaba” au umplut sala de festivităţi a liceului.

„Scopul spectacolului „Ştiinţa pe scenă” este popularizarea a ceea ce se întâmplă la orele de fizică. Ne dorim să le arătăm tinerilor că fizica nu este chiar atât de grea precum pare, că aceasta poate fi interesantă, atractivă şi chiar magică. Încercăm să îi facem pe elevi să iubească ştiinţa aşa cum iubesc şi poveştile, filmele sau jocurile video.”, a spus Emilia Ştefan, profesor la „Mircea Eliade” şi coordonator al spectacolului „Ştiinţa pe scenă”.

„E vremea credinţei” a fost un spectacol organizat în cadrul acestei Săptămâni chiar la Biserica din oraş.

„A devenit deja tradiţie ca săptămâna aceasta să organizăm Job Shadow Day. Toată săptămâna copiii au fost în diferite Instituţii din zonă, unde au putut vedea direct ce presupune o anumită meserie.”, a spus Maria Badiu, directorul liceului.

„În şcoală am mai avut atelierele de creat ornamente Pascale, de pictat pe tricouri – atât pentru uz personal, cât şi pentru Festivalul Francofoniei pe care îl vom organiza. Am mai organizat un atelier de hair-styling. Pe lângă ateliere, am mai avut în şcoală şi un concurs de gastronomie. Elevii au avut de pregătit preparate fără coacere, iar Consiliul Elevilor a jurizat. «Clubul de Lectură» este un alt proiect pe care l-am organizat în această perioadă. Elevii au citit şi la Centrul de Documentare au discutat pe tema cărţilor.”, a mai completat directorul liceului.

„Fiecare zi a fost o combinaţie. Nu am avut o zi care să aibă o tematică anume. În fiecare zi au fost activităţi sportive, ateliere, Job Shadow Day şi altele. În sala de festivităţi am avut în fiecare zi jocuri de societate: şah, rummy sau table.”, a precizat Maria Badiu.

Liceul Teoretic a avut parte şi de o serie de colaborări cu Instituţiile IPJ şi ISU.

„Perioada în care se organizează Săptămâna Altfel este o perioadă nefericită.”, Maria Badiu

Maria Badiu a mai spus că deşi Şcoala Altfel este o iniţiativă bună, perioada în care aceasta are loc nu este cea mai potrivită. „Cred că se trage linia mult prea repede. Prea puţin analizăm cât de bine a fost totul şi cât avem de câştigat din tot. Cred că ne-ar mai trebui o săptămână pentru a vedea care sunt beneficiile şi care sunt lucrurile care ne ajută cu adevărat. Perioada în care se organizează Săptămâna Altfel este o perioadă nefericită. Eu aş vedea-o undeva spre sfârşitul anului. Atunci ar fi şi mai plăcut afară pentru desfăşurarea activităţilor în aer liber şi după aceea s-ar putea face  o evaluare la care toată lumea să fie prezentă, atât elevi, cât şi profesori.”

Săptămâna în care elevii de la „Mihail Sadoveanu” vin fără stres la şcoală

Excursii, campionate de fotbal şi baschet, drumeţii, căutări de comori, Tombola de carte, Zi de Teatru, ateliere de încondeiat ouă, vizită la fabrica de lapte, decoraţiuni Pascale, concursuri, iar lista poate continua. Acestea sunt o parte din activităţile interesante pe care elevii şi profesorii de la Şcoala Generală „Mihail Sadoveanu” le-au desfăşurat în cadrul Săptămânii Altfel din acest an.

Activităţi

„O parte din elevii noştri au fost în excursie la Prejmer, la Cetate, cu două microbuze puse la dispoziţie de un părinte. Acolo i-a întâmpinat Primarul Prejmerului. Marţi, 100 de copii au fost în excursie la Bucureşti. Au vizitat Casa Poporului, Patriarhia, Muzeul „Grigore Antipa” şi Muzeul Satului. Au venit foarte încântaţi. Organizatorii excursiei s-au gândit să valorifice experienţa, nu doar prin împărtăşirea de impresii, ci prin organizarea unui concurs în care elevii să realizeze cel mai bun colaj de fotografii. Concursul se va desfăşura după vacanţă, pentru că acum timpul este foarte scurt.”, spus Adela Stroie, directorul şcolii generale.

„Alte activităţi interesante sunt: Tombola de Carte – unde copiii au donat cărţi, acestea s-au numerotat şi fiecare a extras un număr – cu alte cuvinte este vorba de un schimb de cărţi; Miercuri a fost Ziua Teatrului – copiii s-au pregătit cu piese din Scooby Doo, Cei trei purceluşi, Domnul Goe, Vizită. Avem şi activităţi sportive: campionate de fotbal şi baschet. Putem să menţionăm şi tradiţionalul încondeiat de ouă sau confecţionarea de bărcuţe şi căruţe din diverse materiale – cartoane, lemn şi altele. Vizita la fabrica de lapte a fost o altă activitate de care elevii noştri au fost încântaţi. Au fost şi la Biblioteca Orăşenească, la Pompieri, la Salvare. Anul acesta elevii noştri au fost foarte interesaţi să se implice în activităţi.”

„Copiii vin fără stres la şcoală.” – Adela Stroie

Despre atitudinea elevilor de gimnaziu în perioada în care s-a derulat Săptămâna Altfel, directoarea Şcolii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” a spus: „Am observat că elevii noştri au fost mult mai cuminţi săptămâna aceasta. Au avut cu ce să îşi ocupe timpul chiar şi pe durata pauzelor. Copiii vin fără stres la şcoală. A dispărut competiţia dintre ei şi pun accentul pe cooperare. Per ansamblu cred că în această săptămână elevii au foarte multe de câştigat, fie că vorbim despre activităţi recreative, fie despre cele educative pe latură morală, de orientare în carieră şi altele. Chiar cred că este un câştig. Aveau nevoie de o astfel de săptămână.”

„Cel mai mare inconvenient al Săptămânii Altfel este programarea acesteia înaintea Sărbătorii de Paști. Întotdeauna după Săptămâna Altfel urmează o vacanţă, iar activităţile derulate nu mai pot fi valorificate la adevăratul lor potenţial după această pauză. Copiii uită şi nu mai au acelaşi interes. Întotdeauna facem lucrurile în grabă.”, a mai precizat Adela Stroie.

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail