Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM)  salută şi consideră oportună şi legală redenumirea Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr.Benedek Géza” din Covasna,  în  „Dr. Teculescu–Benedek” aprobată de Ministerul Sănătăţii la propunerea Asociaţiei Cultural Creştine „Justinian Teculescu”din Covasna

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş salută şi  consideră oportună şi legală redenumirea Spitalului de Recuperare Cardiovasculară „Dr.Benedek Géza” din Covasna, în „Dr. Teculescu–Benedek” aprobată de Ministerul Sănătăţii la propunerea Asociaţiei Cultural Creştine „Justinian Teculescu”din Covasna şi susţine iniţiativa acestei Asociaţii.

 FCRCHM consideră că denumirile obiectivelor de interes public,  local sau judeţean, trebuie să reflecte armonia şi  buna convieţuire, fie prin nume neutre, fie prin denumiri ale unor personalităţi aparţinând ambelor comunităţi, procesul de maghiarizare, respectiv de înlăturare a denumirilor româneşti din spaţiul public local,  fiind de neacceptat.

Instituţiile, organizaţiile civice şi unele personalităţi maghiare care invocă sensibilitatea şi mândria națională „secuiască”,  ori de câte ori revendică ceva pentru promovarea identităţii maghiare, sau resping solicitările românilor exprimate în acest sens,  trebuie să ţină cont şi de sensibilităţile şi dorinţele comunităţii româneşti.

 FCRCHM  apreciază că denumirea este oportună, cu atât mai mult cu cât atribuirea denumirii de Benedek Geza, în anul 2010, a fost un gest de forţă, bazat pe faptul că ministrul sănătăţii din vremea respectivă era membru UDMR, decizia luată fiind lipsită de transparenţă şi în dispreţul comunităţii româneşti şi al adevăratei istorii a spitalului. Ne referim la faptul că terenul pe care este construit spitalul a fost  naţionalizat de la românii voineşteni, vila A este confiscată de la proprietari români, primul aşezământ balnear a avut ca director un român voineştean (Zaharia Ungureanu), iar primele cercetări care au permis valorificarea resurselor de ape minerale şi gaze mofetice în tratarea bolilor cardiace şi prima Secţie de Balneologie  în cadrul Spitalului Unificat din Covasna, au fost realizate de către dr. Nicolae Teculescu.

În acelaşi timp, trebuie avut în vedere şi faptul că actualul spital înglobează şi spitalul din Întorsura Buzăului, acest spital şi zona Buzăului Ardelean neavând vreo legatură cu dr Benedek Geza. În aceste condiţii, dorinţa românilor din Covasna şi Întorsura Buzăului de a avea şi un nume românesc este legitimă şi europeană, neuropean fiind spiritul naţionalist şovin de respingere a  unui asemenea demers civic  reparatoriu şi îndreptăţit.

Odată cu  înglobarea în actualul spital a Spitalului de distrofici neuro-musculari  „Dr Radu Horia” din  Vâlcele, a fost ştearsă o filă din istoria medicinei româneşti  şi dată uitării o mare personalitate a melegurilor covăsnene, promotorul cercetărilor în domeniul geneticii,  savnt recunoscut pe plan mondial.

Documentele de arhivă, puţin cunoscute publicului larg, pun în evidenţă contribuţia medicului  balneolog Nicolae Teculescu la aplicarea terapeutică a gazelor mofetariene, metodă iniţiată şi experimentată încă din 1934 de dr. Lian din Franţa.  Din iniţiativa sa, primele tratamente  au fost  început în 1952, pe un număr redus de bolnavi, ele fiind extinse pe măsură ce eficienţa metodei a fost confirmată clinic şi experimental, inclusiv în cadrul unor reuniuni ştiinţifice internaţionale. Datorită demersurilor întreprinse către dr. Nicolae Teculescu la autorităţile centrale ale vremii, la Covasna a fost înfiinţată Secţia de  Balneologie în cadrul Spitalului Unificat, secţie care a devenit mai târziu, prin importante fonduri de investiţii de la bugetul central al statului român, actualul Spital de Cardiologie.

FCRCHM consideră că ordinul ministrului sănătăţii de redenumire a Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din Covasna reprezintă un act de reparaţie morală faţă de memoria unui medic covăsnean care, după ce a suportat  privaţiunile şi umilinţele închisorilor comuniste,  a  fost nevoit să întrerupă cercetările începute şi părăsească spitalul din Covasna sa natală.

FCRCHM solicită managerului spitalului, dl Cristian Cimpoi şi factorilor politici locali să susţină iniţiativa civică firească, legală şi oportună de acordare a numelui Teculescu acestei unități sanitare reprezentative a Statului Român.

Totodată,  FCRCHM solicită deputatului  Horia Grama şi senatorului Marius Obreja să lase deoparte înțelegerile făcute în nume personal cu UDMR  şi să sprijine comunitatea românească care i-a votat şi pe care o reprezintă. Cerem celor doi parlamentari români să-şi exprime public poziţia faţă de solicitările unor lideri  maghiari de înlăturare a numelui Teculescu din  noua denumire  a Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din Covasna.

FCRCHM apreciază că noua denumire a Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din Covasna nu ştirbeşte cu nimic prestigiul profesional şi contribuţia dr. Benedek Geza la dezvoltarea spitalului, ci, dimpotrivă, restabileşte adevărul istoric privind începuturile sale şi constituie o reparaţie morală faţă de memoria unui distins medic covăsnean, victimă a regimului comunist din România, cu care de fapt dr. Benedek Geza a lucrat în echipă, la începutul carierei sale medicale.

                                               Biroul de presă al FCRCHM

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail