12 SEPTEMBRIE – ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII ORALE
Ziua Mondială a Sănătăţii Orale a fost adoptată de Adunarea Generală a Federaţiei Dentare Internaţionale, pe 26 octombrie 2007, Dubai, Emiratele Arabe Unite. A fost celebrată pentru prima dată pe 12 septembrie 2008. 12 septembrie a fost aleasă să coincidă cu zilele mondiale ale sănătăţii orale pentru a onora pe fondatorul Federaţiei Dentare Internaţionale, Dr. Charles Godon, care s-a născut pe 12 septembrie 1854 şi celebra totodată aniversarea conferinţei Internaţionale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Îngrijirile Primare de Sănătate de la Alma Ata, Kazakhstan, 12 septembrie 1854.
Scopul Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale este creşterea conştientizării în întreaga lume cu privire la sănătatea orală, a impactului bolilor afecţiunilor orale asupra sănătăţii generale, a bunăstării şi economiilor naţionale. În ciuda marilor progrese în domeniul sănătăţii orale a populaţiei la nivel mondial, problemele privind sănătatea orală rămân în continuare importante în multe comunităţi din întreaga lume – în special în rândul grupurilor defavorizate din ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare. Distribuţia şi severitatea bolilor orale variază între diferite părţi ale lumii, dar şi în cadrul aceleiaşi regiuni sau ţări. Cariile dentare reprezintă o problemă majoră de sănătate orală în ţările industrializate, afectând 60-90% dintre elevi şi marea majoritate a adulţilor şi au o prevalenţă crescută în mai multe ţări din Asia şi America Latină, în timp ce majoritatea ţărilor africane par să fie mai puţin afectate. Rolul semnificativ al factorilor socio-comportamentali şi de mediu în bolile orale este evidenţiat într-un număr extins de anchete şi studii epidemiologice. Deşi cele mai multe afecţiuni orale sunt prevenibile, ele sunt responsabile pentru un mare procent al afecţiunilor cronice în întreaga lume. Afecţiunile dentare au drept consecinţă durerea şi suferinţa şi absenteismul de la locul de muncă şi şcoală. De ex. numai în SUA adulţii angajaţi pierd mai mult de 164 de milioane de ore de lucru anual datorită bolilor dentare sau vizitelor la dentist (U.S. Surgeon General’s oral health report). Bolile periodontale şi ale gingiilor au fost asociate cu complicaţii ale sarcinii, diabet zaharat şi alte boli sistemice. Cariile dentare netratate afectează serios calitatea vieţii unei persoane.
Conform datelor disponsibile din Anuarul de Statistică Sanitară 2008, tendinţa numărului de consultaţii şi tratamente stomatologice în România a fost iniţial una în creştere, de la 1,09 consultaţii şi tratamente la 1 locuitor în anul 1970 la 1,62 în 1998 pentru a scădea apoi în 2008 la 0,35 consultaţii şi tratamente la 1 locuitor. Aceeaşi sursă oferă date privind evoluţia numărului de consultaţii şi tratamente stomatologice în perioada 2006-2009 din policlinicile particulare. După o tendinţă de scădere până în anul 2008, numărul acestora a înregsitrat o uşoară creştere în anul 2009. În ceea ce priveşte distributia pe judeţe a numărului de consultaţii stomatologice din policlinicile particulare în anul 2009, aceasta arată că numărul cel mai mare de consultaţii a fost în Bucureşti, urmat de Constanţa, Prahova, Vâlcea, Iaşi, Bacău, Brăila şi Bihor. În ceea ce priveşte evoluţia ratei standardizate a mortalităţii pe grupe de vârste prin cancere a buzelor, cavităţii bucale şi faringelui, datele furnizate de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului pentru populaţia României relevă o tendinţă uşor ascendentă pentru femei în timp ce tendinţa pentru bărbaţi este continuu ascendentă, valorile ajugând în anul 2008 aproape de 12 ori mai mari la bărbaţi decât la femei.
Direcţia de Sănătate Publică
Compartimentul Promovarea Sănătăţii