Mai multe formații din județ, dar și din alte zone ale țării au anunțat participarea la Festivalul coral „George Sbârcea”, ce se va desfășura luna aceasta, la Sfântu Gheorghe, în organizarea Fundației ”Mihai Viteazul” din municipiu.
Ajuns la a patra ediție, Festivalul coral „George Sbârcea” va avea loc sâmbătă, 18 aprilie (a.c.), la Sfântu Gheorghe, fiind organizat de Fundația „Mihai Viteazul” din municipiu, fiind adresat formaţiilor corale de amatori ale unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar, corurilor, căminelor şi caselor de cultură judeţene şi naţionale. Potrivit organizatorilor, evenimentul își propune să ajute la revigorarea mișcării corale din județ, să valorifice potențialul artistic individual și de grup a corurilor de amatori deja existente.
„Festivalul se adresează formațiilor corale de amatori, muzicii corale, ancorate în folclorul românesc. Prezența corurilor și repertoriul ales pot trezi sentimente frumoase, nobile, muzica fiind cel mai benefic liant spiritual al celor care o ascultă și se lasă pătrunși de muzicalitatea sunetelor, a versurilor cântecelor interpretate. De asemenea, Festivalul are și o componentă științifică, aceasta cuprinzând prezentarea unor lucrări de cercetare pe teme diverse”, a declarat președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.
Potrivit acesteia, festivalul va debuta sâmbătă, 18 aprilie 2015, începând cu ora 10.00, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” cu o masă rotundă cu tema „Cercetări etnomuzicologice în sud – estul Transilvaniei”, după care vor fi prezentate noi apariții editoriale și va avea loc programul artistic intitulat ”Întâlnire cu muzica”.
În aceeași zi, la ora 15.00, va avea loc, la Sala Albastră a Bibliotecii Județene „Bod Peter” , spectacolul – concurs la care au anunțat participarea coruri din județ: ”Datina, din comuna Zăbala, „Siteanca”, din comuna Sita Buzăului, Corul „Plai Întorsurean”, din Întorsura Buzăului, Corul „Crăișorii lui Avram Iancu”, din Covasna, Corul clasei a treia a Liceului de Arte „Plugor Sandor”, din Sfântu Gheorghe, dar și coruri din țară: Corul „Plaiuri tulgheșene”, din comuna Tulgheș, județul Harghita, „Reuniunea Română de Cântări – Saliște, județul Sibiu, Corul „Arhanghelii”, din Toplița, județul Harghita.
Președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad, a precizat că în cadrul festivalului, Corul „CONCENTUS”, din cadrul Centrului Cultural . . „Reduta”din Brașov, câștigătorul trofeului „George Sbârcea”, de la ediția anterioară, va susține un recital.
Evenimentul se va încheia cu festivitatea de premiere a celor mai bune formaţii şi cu acordarea Trofeului „George Sbârcea”. Prof. ing. Maria Peligrad a menționat că președintele juriului va fi domnul dr. Constantin Secară, etnomuzicolog, Bucureşti.
Organizatorii au precizat că vor reveni cu detalii în ceea ce privește fiecare componentă a evenimentului. „Vom reveni cu detalii, însă până atunci, le dorim succes concurenților, invitând cu drag locuitorii municipiului la cele două secțiuni importante ale Festivalului coral „George Sbârcea”, a încheiat prof. ing. Maria Peligrad.
Intrarea la manifestările din cadrul evenimentului este liberă.
**
Festivalul a fost inițiat de Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe în anul 2012, în memoria lui George Sbârcea, cunoscut şi sub pseudonimul Claude Romano. Născut pe 23 martie 1914, la Topliţa – decedat pe 27 iulie 2005, la Bucureşti, a fost unul dintre cantautorii şi compozitorii de marcă ai României interbelice.
Ediția de anul acesta a evenimentului este organizată în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” și cu Biblioteca Județeană „Bod Peter” din municipiu, programul fiind realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Local Sfântu Gheorghe.
***
Fundația „Mihai Viteazul” va împlini curând 25 de ani de existență. Cu această ocazie, recent, președinta Maria Peligrad și vicepreședinta Stela Buda au susținut o conferință de presă, în cadrul căreia au prezentat un scurt istoric al Fundației și o parte dintre realizările acesteia. Totodată, a fost prezentat și programul manifestărilor culturale ce vor fi organizate în 2015. „Sărbătoarea Mărţişorului – tradiţie şi modernitate”, „La încondeiatul ouălor”, „Sfatul seniorilor”, Festivalul „Tinere Talente”, sunt câteva dintre acestea.
Ana Alina Costache