Peste 50 de elevi din țară participă zilele acestea la faza naţională a Olimpiadei de Industrie Textilă și Pielărie, cele două probe desfășurându-se la Liceul Tehnologic „Kos Károly” din Sfântu Gheorghe.
Olimpiada naţională la disciplinele din aria curriculară Tehnologii, domeniul Industrie textilă şi pielărie este organizată de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna, împreună cu Liceul Tehnologic „Kos Károly” din Sfântu Gheorghe și Liceul Tehnologic „Gabor Aron” din Târgu Secuiesc reunește zeci de elevi de clasa a XI-a și de clasa a XII-a din țară, calificați în urma rezultatelor obținute la fazele județene derulate în luna februarie.
„Evenimentul este foarte important nu numai pentru orașul Sfântu Gheorghe, ci pentru județul Covasna, (…). Cred că ne-am mobilizat, atât noi, Inspectoratul Școlar Județean, cât și colegii din cadrul Liceului Tehnologic „Kos Károly”, ne-am pregătit foarte intens și cred că acest eveniment deosebit de important va fi un succes atât pentru oraș, cât și pentru județ”, a spus inspectorul general al ISJ Covasna, prof. Kiss Imre.
Potrivit Inspectorului de Specialitate pe Discipline Tehnice și Formarea Profesională a Adulților, prof. Marius Popescu, Olimpiada Națională de Industrie textilă și Pielărie este organizată pentru a treia oară în județul Covasna, în anii anteriori aceasta având loc la Liceul Tehnologic „Gabor Áron” din Târgu Secuiesc. „Județul Covasna are deosebita onoare de a organiza pentru a treia oară faza națională a olimpiadei naționale de textile pielărie. Prima ediție a fost în 2008, a doua în 2011, la Liceul Tehnologic <<Gábor Áron>> din Târgu Secuiesc”, a declarat inspectorul Marius Popescu.
Festivitatea de deschidere a Olimpiadei s-a desfășurat luni, 6 aprilie (a.c.), la Liceul Tehnologic „Kos Károly”: „Liceul are o tradiție foarte veche în industria textilă. Din 1948, se școlarizează elevi în domeniul acesta, industrie textilă și pielărie. Am avut foarte mulți elevi care au terminat aici și au lucrat la Fabrica Textila <<Oltul>> sau la diferite fabrici de confecții, nu numai în județ”, a spus directorul Liceului Tehnologic „Kos Károly”, prof. Farkas Gizella.
. . În cadrul festivității de deschidere, directorul adjunct, Valeria Gheorghiu, a declarat: „Ne simțim onorați să avem în rândul nostru ca oaspeți echipe de elevi, alături de profesorii lor, veniți să-și demonstreze buna pregătire și dorința de a câștiga”.
Inspectorul școlar general Kiss Imre a precizat că în județul Covasna- cunoscut ca „Valea Pantalonilor”- industria textilă ocupă primul loc ca ramură a economiei: „Județul Covasna este unul dintre cele mai mici județe din țară, situat în centrul țării, dar avem potențial mare de resurse, fie acestea turistice, ecologice, economice, cât și resurse umane, necesare dezvoltării (…). Industria textilă ocupă primul loc în județ ca ramură care asigură cele mai multe locuri de muncă în cele cinci orașe din județ”, a spus inspectorul școlar general.
Referindu-se la Olimpiada Națională, acesta a spus, în cadrul festivității de deschidere: „Olimpiada națională este un important eveniment educațional, menit să stimuleze și să promoveze valorile învățământului profesional și tehnic (…). Evenimentul la care suntem prezenți acum este exprimarea recunoașterii în plan național a competențelor tehnice, manageriale și organizatorice ale școlii covăsnene, precum și o oportunitate de valorizare și de promovare a experiențelor pozitive acumulate în timp, în domeniul susținerii performanțelor școlare (…). Felicitări tuturor celor care s-au calificat în această etapă a olimpiadei, elevi și profesori deopotrivă, acest lucru dovedind cunoaștere, muncă și voință (…)!”, a mai spus inspectorul general.
Prezentă la festivitatea de deschidere, Mirela Bogyo, managerul clusterului Transylvania Textile&Fashion, a transmis că tinerii, dar și cadrele didactice pot apela la reprezentanții clusterului care sunt deschiși să ofere sprijin și sunt deschiși spre parteneriate. Mirela Bogyo a precizat că Asociația Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV) intenționează să deschidă în curând un hub prin care dorește să sprijine tinerii creativi.
**
Cele două probe ale olimpiadei – proba scrisă și proba teoretică – se derulează în sălile Liceului Tehnologic „Kos Károly”.
Ieri a avut loc proba scrisă. Astăzi, participanţii la olimpiadă vor participa la activităţi educative și vor merge într-o vizită de studiu la Târgu Secuiesc, iar mâine (joi, 9 aprilie), se va derula proba practică.
Mâine va avea loc și festivitatea de premiere, la Sala festivă a Bibliotecii Județene „Bod Peter”, începând cu ora 16.00.
Premiile vor fi acordate cu sprijin din partea sponsorilor. Elevii care vor obține rezultate foarte, foarte bune ar putea avea șansa să intre la facultate pe locuri rezervate, unele universități oferind această posibilitate.
Ana Alina Costache