Șapte proiecte au fost înscrise în competiția pentru participarea la Licitația Civilă organizată luna aceasta, la Sfântu Gheorghe, de Fundația Comunitară Covasna (HKA).
Fundația Comunitară Covasna (HKA) va organiza luna aceasta o licitație în vederea atragerii de fonduri din sfera civilă pentru susținerea unor proiecte ale organizațiilor nonguvernamentale din județ. Până în data de 31 martie (a.c.), organizațiile nonguvernamentale din județ au avut ocazia să își înscrie proiectele într-o competiție vederea participării la licitație. Potrivit reprezentanților HKA, au fost depuse șapte proiecte, acestea vizând: dezvoltarea de elemente de imagine pentru un program comunitar, implicarea vârstnicilor în activitatea centrelor de copii, elaborarea unei pagini web organizaționale, organizarea unui curs specific pentru conducători auto /transport public, organizarea unei competiții de dans popular, organizarea unui program pentru copii talentați care trăiesc în condiții grele și amenajarea unei pepiniere.
Dintre proiectele depuse, Fundația va alege trei, acestea urmând să fie prezentate în cadrul licitației ce va avea loc în data de 23 aprilie în Sala de Studio a Teatrului „Tamási Áron” din municipiu. Participarea la eveniment este deschisă tuturor membrilor comunităţii.
„În cadrul licitației, cele trei proiecte vor fi prezentate, și apoi, participanții pot oferi diverse sume, nefiind definită limită superioară, ci doar cea inferioară – peste 50 de lei – pentru proiectul care le-a plăcut cel mai mult. Suma strânsă în urma licitației va fi folosită pentru realizarea acestuia. Pot fi susținute mai multe proiecte simultan, și oricine poate participa la eveniment”, au arătat reprezentanții Fundației.
Potrivit acestora, licitația de proiecte reprezintă un mecanism de strângere de fonduri dezvoltat de organizația „The Funding Network” (TFN) din Londra, care prin relaționarea directă a donatorului cu organizația beneficiară, prezintă o formă nouă și interesantă a filantropiei.
„În anul 2014 am lansat pentru prima oară acest program de fundraising (n.r. – strângere de fonduri) și este de fapt licitația proiectelor civile. Ideea este să asigurăm un cadru prin care proiecte bune, cu utilitate comunitară să obțină fondurile necesare pentru realizare, implementare (…). Este o metodologie organizată în Anglia, pe baza căreia organizăm acest eveniment (…). În primul rând, așteptăm idei de proiecte din partea ONG-urilor. Dintre proiectele depuse vom selecta două, maxim trei proiecte, și acestea vor fi <<scoase la licitație>>, în vederea obținerii de fonduri pentru implementare. Ideea este să îi aducem împreună pe finanțatori și pe cei propuși spre finanțare”, ne-a spus, recent, directorul executiv al Fundației Comunitare Covasna (HKA), Bereczki Kinga. Potrivit reprezentanților HKA, Sfântu Gheorghe a fost al treilea oraș în România după București și Cluj, în care s-a organizat un eveniment de acest fel.
La licitația organizată de HKA anul trecut au fost licitate trei proiecte. Unul dintre acestea a vizat reabilitarea şi extinderea drumului verde Sepsi, realizat în anul 2010 prin voluntariat de membrii CIVEK (Federaţia Organizaţiilor Civile din judeţul Covasna); un proiect a vizat crearea unui „centru mobil” de informare a tinerilor prin mijloace tehnice moderne (prin crearea unei aplicații Android) și un proiect al organizaţiei Caritas Covasna a avut ca scop organizarea unui curs („training kinesthetics” ) pentru persoanele care se ocupă de îngrijirea vârsrnicilor bolnavi.
„Prima ediție a licitației civile s-a desfășurat anul trecut. Atunci, cu colaborarea a 50 persoane s-sau strâns 9.300 lei într-o jumătate de oră, pentru susținerea a trei proiecte comunitare”, au transmis reprezentanții Fundației.
Informații suplimentare pot fi aflate accesând siteul Fundației Comunitare Covasna, www.hka.ro.
. .
Ana Alina Costache