. . Care sunt motivele ce v-au determinat să candidați la funcția de decan al Baroului București?

În primul rând faptul că acum la nivelul Baroului București nu există nicio inițiativă de apărare a avocaților. Lipsa de comunicare față de avocați din partea Baroului București este  cronică. În al doilea rând avocații stagiari sunt supuși rigorilor pieței și nu prea se descurcă. În al treilea rând că vreau să scăpăm odată pentru totdeauna de Baroul Bota.  În al patrulea rând că vreau o avocatură bazată de tehnologie care reduce costurile și crește eficiența avocaților. În al cincilea rând doresc schimbarea majoră a legii 51/1995 care este desuetă și este pur și simplu copiată după modelul francez.

De ce atuuri beneficiați, în comparație cu ceilalți candidați la conducerea Baroului?

Cei mai buni,eficienți și chiar mai mulți avocați sunt de generația mea. Nu sunt mason, acoperit, securist sau care a plecat cu scandal de la marile case de avocatură. Vreau să avem pe site-ul www.baroul-bucuresti.ro o rubrică unde să scrie direct avocații toate doleanțele lor. Și programul viitorului decan să fie adaptat în funcție de aceste nevoi.

Care sunt cele mai dificile probleme cu care se confruntă, în prezent, profesia de avocat?

Plata de TVA de către avocați, restrângerile din ultimii 8 ani ale profesiei, imposibilitatea obiectivă de a participa activ la problemele Baroului București. Baroul București ar trebui să fie un model pentru toate celelalte barouri din țară, dar în ultimii 10 ani nu s-a văzut nicio inițiativă activă de apărare a profesiei în fața procurorilor și judecătorilor (mă refer la abuzuri).

Ce opinie aveți referitor la propunerile de modificare a statutului profesiei de avocat?

Normele care guvernează formele de exercitare a profesiei cuprind dispoziții privind: • Înființarea și capacitatea lor; • Funcționarea lor (reprezentarea legală și adoptarea hotărârilor) și dezvoltarea lor (schimbarea sediului, înființarea sediilor și a birourilor secundare); • Încheierea convențiilor de conlucrare și a contractelor de colaborare și salarizare; • Publicitatea și concurența; • Incidentele și efectele lor asupra funcționării lor – suspendarea, retragerea și excluderea asociatului; • Transformarea și încetarea lor prin lichidare convențională și/sau prin
lichidare asistată – principiile și limitele convenției părților; Secțiunea vizând exercitarea profesiei a suferit amendamente minore.

În opinia dvs., un avocat trebuie să răspundă penal în cazul în care clientul său comite o ilegalitate punând în aplicare sfaturile avocatului?

Categoric DA!

Ce soluții vedeți în problema restanțelor la plata onorariilor cuvenite
asistenței judicare?

Adoptarea unui procotol între CSM, Ministerul Justiției și  UNBR este obligatorie în 2015.

O primă soluție, cea de principiu, ar fi lărgirea cadrului asistenței judiciare și exploatarea altor surse de finanțare – naționale, locale sau europene. A doua soluție, cea practică, ar fi creditarea contului cu destinație specială cu excedentul bugetar al baroului din exercițiul financiar precedent. În acest mod s-ar acoperi cam 30 – 45 de zile din întârzierea la decontare a Ministerului Justiției. Soluția nu este paliativă, ci ar putea fi chiar eficientă, în special în apropierea perioadelor critice –
sezonul impozitelor, perioadele din preajma sărbătorilor religioase sau
din preajma debutului anului școlar.

Ce reforme veți implementa în cadrul baroului dacă veți fi ales?

Le găsiți pe www.coltucdecan.com la secțiunea Program Electoral.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail