Peste 70 de persoane din județ participă la cursuri de calificare în meseria de infirmier, printr-un proiect implementat de Asociația Caritas Alba Iulia – Asistență Medicală și Socială în parteneriat cu Asociația Four Change și Centrul Diecezan Caritas Iași. 

Proiectul, intitulat ,,Calificarea Femeilor în meseria de infirmier. O șansă pentru servicii medicale si sociale de calitate”, a demarat la data de 1 mai 2014 este implementat de Asociația Caritas Alba Iulia în parteneriat cu Asociația Four Change și Centrul Diecezan Caritas Iași, în cadrul Fondului Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 — Investește în oameni!

Potrivit informațiilor postate pe site-ul Asociației Caritas- Alba Iulia, www.caritas-ab.ro, proiectul are ca obiectiv general consolidarea principiului accesului egal pentru toți pe piața muncii și asigurarea accesului egal la ocupare pentru 865 de persoane din regiunile Centru, Vest și Nord-Est în vederea creșterii oportunităților de angajare ale femeilor în domeniul sănătății și social.

Peste 470 de persoane participă la cursuri, la nivel național

Potrivit reprezentantei Caritas Alba Iulia, Hubbes Kinga, manager pe județul Covasna, la nivel național, 473 de persoane s-au înscris la  cursurile de calificare.

,,Cursurile sunt în desfășurare sau finalizate în peste nouă județe, printre care în Iași, Bacău, Neamț, Vaslui, Suceava — unde acestea sunt organizate de Centrul Diacezan Caritas Iași, și în județele Harghita, Mureș, Covasna, Alba, unde sunt organizate de Asociația Caritas Alba Iulia — Asistență Medicală și Socială. 473 de persoane au încheiat contracte de formare profesională și sunt recrutate 551 persoane”, a spus reprezentanta Caritas Alba Iulia, Hubbes Kinga. Aceasta a declarat că în județul Covasna sunt în derulare patru cursuri, în trei orașe: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Covasna și că până acum, 77 de persoane din județ s-au înscris la cursuri. Potrivit acesteia, în luna aprilie va începe un curs la Sfântu Gheorghe, dar în mare parte, locurile sunt deja ocupate.

 Hubbes Kinga a precizat că primele examene vor fi organizate în luna mai. Participanții care vor promova examenele vor primi Certificate de calificare acreditate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și persoanelor Vârstnice, și de Ministerul Educației, recunoscute în țară și în străinătate.

Potrivit reprezentantei Caritas Alba Iulia, manager pe județul Covasna, programul de formare a fost foarte bine primit de publicul țintă: ,,Tanko Erzsebet, o participantă a cursurilor din Odorheiu Secuiesc și-a exprimat impresiile în acest fel: <<Principalul obiectiv a cursurilor de calificare este conștientizarea vocației, dezvoltarea empatiei, dobândirea cunoștinței profesionale, și întărirea atitudinii pozitive. Toate acestea sunt realizate cu ajutorul unor profesori cu cunoștințe temeinice în domeniul asistenței medicale, care au accentuat importanța altruismului și a devotamentului în profesia de infirmier. Ne-au lărgit și cunoștințele privind normele eticii profesionale și standardele igienice. Totodată ne-au arătat, că activitatea de îngrijire trebuie îmbibată întotdeauna cu o atitudine umilă față de profesie și de bolnav. Mă simt onorată, că fac parte din acest proces. Societatea de azi ignoră tot mai multe persoane bolnave, care ar avea nevoie de îngrijire la domiciliu, sau în spitale. Infirmierii calificați sunt indispensabili în procesul de îngrijire de calitate înaltă. Cursurile de infirmier oferite de Caritas Alba Iulia și partenerii săi oferă această oportunitate de a deveni infirmier calificat>>”, ne-a spus Hubbes Kinga.

Asociație profesională pentru infirmiere

Aceasta a precizat că ăn cadrul proiectului se va dezvolta prima asociație profesională pentru infirmiere, asociație ce va avea rolul de a promova drepturile femeilor calificate ca infirmiere și de a participa la dezbateri publice ce vizează legislația cu impact direct asupra drepturilor femeilor angajate ca infimiere.

. .

,,Membrii fondatori ai asociației vor fi selectați din rândul femeilor participante la cursul de calificare în funcție de interesul de implicare pe termen mediu și lung în activitatea asociației. În data de 19 martie s-a emis avizul SGG și dovada disponibilității denumirii pentru depunerea actelor la judecătorie, iar pentru participarea la finalizarea procedurilor de înregistrare a asociației profesionale a infirmierilor și pentru susținerea intereselor infirmierilor va fi angajat un Director de rețea”, a spus Hubbes Kinga.

Informații suplimentare pot fi obținute mergând la sediul Asociației Caritas Alba Iulia din Sfântu Gheorghe, strada Kos Karoly nr.11, accesând site-ulwww.caritas-ab.ro sau site-ul Asociației, http://www.infirmiera.ro/.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail