Filiala judeţeană Covasna a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România a organizat Adunarea Generală a membrilor, joi, 26 martie a.c., la sediul din Sfântu Gheorghe al filialei.

Ordinea de zi din cadrul întrunirii a cuprins mai multe puncte, printre care şi: alegerea noului Preşedinte, alegerea Comitetului filialei şi a Vicepreşedinţilor acesteia, prezentarea raportului de activitate a filialei judeţene pentru perioada 2013 – 2014, prezentarea raportului financiar pentru perioada 2013 – 2014 şi prezentare strategiei şi a planului de activitate pentru anii 2015 – 2016.

Noul Preşedinte al filialei Crucea Roşie Covasna

Csiszár Eszter, preşedintele subfilialei Crucea Roşie a municipiului Târgu – Secuiesc, a fost aleasă de membrii Adunării Generale pentru funcţia de Preşedinte al filialei judeţene. În cadrul discursului susţinut anterior alegerilor, aceasta a declarat că experienţa sa în cadrul organizaţiei Crucea Roşie însumează peste 30 de ani de activitate. În ceea ce privesc strategiile de viitor, Csiszár Eszter a precizat că îşi doreşte să pună accent şi pe colaborările de ordin internaţional.

Alegerea unui nou preşedinte al filialei judeţene a fost un punct important aflat pe ordinea de zi, deoarece în acest an a expirat mandatul de patru ani al fostului preşedintele al filialei judeţene, Honius Alice.

Papp Adolf, directorul Crucii Roşii Covasna, a precizat că: „Structura Crucii Roşii este bazată pe voluntariat. Asta înseamnă că tot ceea ce ţine de conducerea acestei organizaţii judeţene, se bazează pe muncă voluntară. Atât preşedintele, cât şi membri Comitetul de conducere sunt voluntari.”

Strategia şi planul de activitate pentru anii 2015 – 2016

. .

Directorul Crucii Roşii Covasna, Papp Adolf, a declarat, într-un interviu acordat ziarului Mesagerul de Covasna: „Dorim să continuăm activităţile pe care le-am derulat până acum, în ultimii 25 de ani, respectiv Programul de Iarnă, ajutarea populaţiei cu alimente, îmbrăcăminte, încălţăminte şi alte materiale ajutătoare sau oferirea de ajutoare pentru cazuri speciale pe care le avem în vedere. Dorim să dezvoltăm în continuare serviciile de îngrijire la domiciliu, activităţile de tineret, de strângere de fonduri şi toate celelalte servicii care ne ajută să intervenim în folosul comunităţii.”

Papp Adolf a mai precizat: „Unul din obiectivele importante pe care ni le-am propus este cel de eficientizare şi dezvoltare a activităţii de mediatizare. În ultimul timp ne-am dat seama că facem foarte multe lucruri, dar nu comunicăm. Din cauza lipsei de timp şi de personal, se pierd o mulţime de informaţii despre noi, despre care foarte puţine persoane ştiu.”

Directorul filialei judeţene a mai adăugat: „Un alt  punct pe care îl avem în planurile pentru 2015 -2016, unde am făcut paşi foarte importanţi în anii precedenţi, este dezvoltarea voluntariatului, respectiv capacitatea noastră de a lucra cu voluntari.”

Voluntariatul la Crucea Roşie

Raportul de activitate prezentat la Adunarea Generală menţionează că în anul 2013, organizaţia a lucrat cu 164 de voluntari, în 113 activităţi, respectiv 5.650 de ore – timp dedicat voluntariatului. 78 dintre voluntari au fost tineri, iar 86 adulţi.

În anul 2014, numărul de voluntari tineri implicaţi în activităţile Crucii Roşii a crescut. Din totalul de 200 de voluntari, 119 au fost tineri, iar 81 adulţi. Anul trecut s-au organizat 120 de activităţi de voluntariat, în peste 6.000 de ore.

Bugetul filialei judeţene Covasna a SNCRR

„Crucea Roşie Covasna se auto-finanţează. Doar 5% din bugetul acestei organizaţii provine din fonduri suportate de sediul central al Crucii Roşii sau de Consiliile Locale şi cel Judeţean. Restul de 95 % din venituri sunt obţinute de noi din cursuri organizate sau din donaţii.”, a declarat directorul filialei, Papp Adolf.

Raportul financiar a arătat că veniturile filialei judeţene Covasna a Crucii Roşii pe anul 2013 au fost de 1.622.040 lei, fiind cheltuiţi 1.495.290 de lei. În anul 2014 veniturile filialei au ajuns la 1.841.725 de lei, iar cheltuielile s-au ridicat şi ele la suma de 1.770.120 de lei.

În perioada 1992 – 2014, Crucea Roşie Covasna a cheltuit peste 3.770.600 de dolari. Calculând la un curs valutar actual, de aproximativ 4 lei pe USD, suma investită de Crucea Roşie Covasna în judeţ ajunge la peste 15 milioane de lei, în decursul celor peste 22 de ani de activitate.

„Oricine doreşte acest lucru, poate să ne sprijine prin intermediul formularului de 2% sau devenind membru cotizant al Crucii Roşii. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele juridice.”, a mai spus Papp Adolf.

Crucea Roşie – filiala judeţului Covasna

Raportul prezentat în cadrul Adunării Generale notează că filiala judeţului Covasna a Crucii Roşie are în structura sa organizatorică 19 subfiliale. Dintre acestea 2 sunt municipale, 3 sunt orăşeneşti şi 14 sunt comunale.

Din anul 1992 şi până în 2014, programul de iarnă organizat de Crucea Roşie în judeţul nostru a însemnat oferirea a peste 68.467 de pachete de alimente şi ajutorarea a peste 40.000 de persoane, respectiv 18% din populaţia judeţului Covasna.

Domeniile de activitate în care Crucea Roşie Covasna îşi face simţită prezenţa sunt: pregătirea pentru intervenţii în caz de dezastre, pregătire pentru acordarea primului ajutor, educaţie sanitară, organizarea de tabere de vară pentru copii, serviciul de îngrijire la domiciliu a bătrânilor, serviciul de îngrijire a bolnavilor în spitale, serviciul pentru îngrijire de copii, programul pentru ajutorarea socializării copiilor romi, oferirea de suport pentru copii din familii defavorizate sau din centrele de plasament, donaţii în cazuri medicale şi altele.

Iulia Drăghici – Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail