În noaptea de sâmbătă, 28 martie (a.c.), spre duminică, 29 martie (a.c.) se face trecerea de la ora de iarnă la ora oficială de vară. Ceasul se va da înainte, astfel că ora 03:00 va deveni ora 04:00.

 

Trecerea la ora oficială de vară se face în ultima duminică a lunii martie, ceasurile fiind date înainte cu o oră. Astfel, în noaptea de sâmbătă, 28 martie (a.c.), spre duminică, 29 martie (a.c.).România va trece la ora oficială de vară.

”Deşi ora de vară are o istorie relativ scurtă, de aproximativ 100 de ani, ideea de a prelungi ziua lumină a apărut cu mulţi ani înainte, în Antichitate”, se arată pe www.historia.ro. Potrivit aceleiași surse, ideea trecerii la ora de vară i se atribuie lui Benjamin Franklin, ”care a scris un eseu în care propunea – deşi mai mult în glumă – ca parizienii să facă economie de lumânări şi să se trezească mai devreme dimineaţa, pentru a folosi lumina naturală mai mult timp”.

Cum ne poate afecta schimbarea orei?

Potrivit psihologului Richard Zoor, din Sfântu Gheorghe, persoanele cu un program de somn de 7-8 ore nu vor fi afectate în mod deosebit de schimbarea orei, însă este nevoie de timp pentru ca organismul să se adapteze schimbării: ”Schimbarea orei nu va afecta în mod deosebit o persoană cu un program normal de somn, de 7-8 ore pe noapte. Totuși, organismul are nevoie de timp să se acomodeze, și este posibil ca în primele zile după schimbarea orei să avem stări de somnolență.

Din punctul de vedere al confortului psihic, trecerea la ora de vară are efect benefic. Orele în plus în care organismul va beneficia de aportul luminii și soarelui, au efecte pozitive asupra sănătății. Totodată, faptul că se întunecă mai târziu, ne dă posibilitatea să prelungim durata activităților în aer liber, să petrecem mai mult timp cu familia sau prietenii, activități care ne induc stări de mulțumire sufletească”, a spus psihologul Richard Zoor.

. .

Cum vor circula trenurile?

Printr-un comunicat de presă postat pe site-ul său, CFR Călători a informat că începând din data de 28/29 martie 2015, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară.

”Trecerea la ora oficială de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare. Trenurile de călători vor circula după ora acutală (de iarnă) până în noaptea de 28/29 martie 2015 la ora 03.00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Astfel, un număr de 69 de trenuri, din care 6 trenuri internaţionale, 26 InterRegio și 37 Regio aflate în circulaţie între 03.01 şi 04.00 (ora iarnă), vor ajunge la destinație cu orarii modificate”, se arată în comunicatul de presă. Potrivit aceleiași surse, având în vedere că şi în ţările vecine această trecere se face în aceeaşi zi de duminică, 29 martie 2015, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina, Bulgaria, trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.

Comunicatul de presă și informații suplimentare legate de mersul trenurilor pot fi aflate accesând pagina de internet a companiei www.cfrcalatori.ro.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail