Clubul de dezbateri publice „Vox Populi” organizează joi 26 martie, la Sfântu Gheorghe, cea de-a treia ediţie a dezbaterilor, cu titlul . . Corbii Albi – provocările unei gândiri neconvenţionale”.

Potrivit organizatorilor, ediţia de luna aceasta va fi una specială, dezbaterea făcând parte dintr-o emisiune difuzată de TVR Cluj.  „Am reuşit să avem o ediţie specială joia aceasta (…) pentru că va fi transmisă pe TVR Cluj în cele două emisiuni, prima de limba maghiară şi a doua de limba română. De la ora 16:00 şi de la ora 17:00 vor fi emisiuni live transmise din curtea Casei de Cultură şi din interiorul sălii unde va fi ediţia specială Vox Populi. Invitatul pentru această a treia ediţie este domnul Szabo Csaba, iniţiatorul şi coordonatorul portalului Corbii Albi, un portal extrem de fain care abordează problematica româno-maghiară. Portalul are colaboratori şi români şi maghiari din Ardeal”, a spus Mădălin Guruianu, unul dintre iniţiatorii Vox Populi.

Ca şi la ediţiile anterioare, intrarea este liberă, dezbaterea având loc între orele 16:00 şi 18:00. Totodată, oricine îşi doreşte să ia cuvântul, este binevenit, însă este bine de ştiut că intervenţia va fi limitată de unui timp bine stabilit, dar şi de un limbaj adecvat.

Tema celei de-a treia ediţii a clubului de dezbateri publice a fost aleasă după ce coordonatorul portalului media Corbii Albi şi-a arătat intenţia de a redacta un reportaj  de la faţa locului despre eveniment. Fiind o ediţie specială, de această dată va exista doar un singur invitat, iar dezbaterea va avea loc între Szabo Csaba şi cei doi iniţiatori ai clubului de dezbateri – Mădălin Guruianu şi Cziprian Lorand. „Invitatul nostru va avea o prelegere, după care va fi o dezbatere în trei cu mine şi cu domnul Cziprian Lorand. Între timp din studioul amenajat se vor transmite şi alte intervenţii cu corul Campanella a Liceului de Artă, formaţia Snaps va interveni pe parcursul celor 2 ore de program, dar şi alţi invitaţi”, a mai spus Mădălin Guruianu.

Portalul de media „Corbii Albi” a lansat trei cărţi, printre care „Bucureştiul maghiar”, care relatează viaţa maghiarilor din Bucureşti, cum trăiesc, ce simt, atitudinile faţă de ei în domeniul politic, administrativ, cultural şi ştiinţific, şi „O istorie a maghiarilor”, care, potrivit profesorului universitar Cziprian Lorand, a fost vândută „aproape instantaneu”. „Este o provocare nu numai pentru ei, cred că şi pentru noi de a vorbi despre relaţiile româno maghiare puţin altfel decât cum ne-am obişnuit”, este de părere acesta.

„Jurnaliştii profesionişti maghiari din Clubul Media Corbul Alb – România militează pentru convieţuirea constructivă dintre diferite comunităţi etnice, fie ele din România sau din afara graniţelor acesteia. Membrii clubului sunt adepţii dialogului, folosind cuvântul bine plasat ca o armă convingătoare, biruitoare, dar inofensivă”, scrie pe site-ul www.corbiialbi.ro.
Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail